Mytologie přehled

Mytologie
https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69962/bmid_mytologie-TOI-69962.jpg 4 92 92

Mytologie jsou jedním z nejvýznamnějších Barthesových děl. Úvodní část tvoří řada krátkých a snad až překvapivě zábavných, ovšem mimořádně dobře propracovaných úvah o některých dobových aspektech konzumní společnosti (wrestling, astrologie, kuchařské recepty v časopisech); druhá část je pokusem zasadit tyto texty do obecnějšího teoretického rámce. Je pozoruhodná mimo jiné tím, že jde o jeden z prvních pokusů o aplikaci sémiologického přístupu na konkrétní kulturní jevy (v tomto ohledu bude mít Barthes nesčetné množství následovníků v oblasti teorie kultury, literární teorie, ale i politologie nebo třeba gender studies).... celý text

Fejetony, eseje Literatura naučná
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Mythologies , 1957


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mytologie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

JanaTaJemná
06.12.2021 5 z 5

Uznávám, že dnes to není kdoví jak úžasné, ale vzhledem k době...

bookemma
25.04.2021 4 z 5

"Opakování je matka signifikace."

Co je to novodobý mýtus?
Barthes na tuto otázku dává poměrně jednoznačnou odpověď, mýtus je dnes zpopulizovaným symbolem, symbolem, který chce podat jednoznačnou interpretaci a usiluje, opakováním sebe sama, o to, aby se vryl do podvědomí lidí, stejně jako to udělaly antické tragédie. Dobro a Zlo, úděl člověka, úděl ženy ve společnosti, marketingové strategie dnešní doby cílí záměrně vybranými symboly na divácké publikum.
"Dnes člověk nepotřebuje pohádky, protože mu lžou reklamy."

Mýtus o víně, o nápoji jako totemu, nápoji jako kultu, o kultu syrového masa, o zápasnících znázorňujících Dobro a Zlo...

Neustále aktuální.


Dyaebl
24.02.2021 5 z 5

Pokud se snad domníváte, že pro moderního člověka mytologie znamenají jen stará vyprávění o původu božstev či fungování světa, tak vás Barthes dokonale vyvede z omylu. Aplikujete-li sémiologii na kulturní a společenské fenomény (ideálně na popkulturu obecně) odhalíte nesmírně zajímavá zákoutí všech věcí a jevů kolem vás. A i navzdory faktu, že jsou eseje v knize již téměř 70 let staré, můžeme vidět, že některé mýty stále přetrvávají (kupříkladu české pivo a svíčková či hloubka pracích prostředků), zatímco jiné se naopak zajímavě vyvíjí.

Barthesova analýza mýtů a jejich následné objasnění v druhé části knihy můžu vřele doporučit jakémukoli zájemci o sémantiku. Avšak nutno podotknout, že předchozí zkušenost alespoň se Saussurem rozhodně není na škodu pro lepší porozumění.
A malé plus na závěr - eseje jsou originální, kousavě ironické a trefně humorné.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mytologie v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených130x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených6x
v Knihotéce46x
v Chystám se číst84x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech4x