Moje zpověď a jiné povídky přehled

Moje zpověď a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97297/bmid_moje-zpoved-a-jine-povidky-qPT-97297.jpg 4 13 13

Editorsky vytvořený soubor povídek nejvýznamnějšího českého humoristického autora, který zachycuje v „laboratorní“ podobě typ a podstatu Haškova humoru, rozvinutého pak naplno v jeho slavných Osudech dobrého vojáka Švejka. Soubor se orientuje na literárně zralé beletristické texty, tedy na „to nejlepší“. Chronologické uspořádání jednotlivých povídek pak dává tušit dobové inspirační zdroje.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moje zpověď a jiné povídky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

JP
28.03.2023 4 z 5

Hašek podle mě definoval pojem "troll", ještě než o tom prvně slyšel kdokoliv z nás v rámci internetového slangu. Podle mě génius, s kontroverzním postojem, kontroverzním životem, ale do toho příliš zabředávat nechci (člověka by mimo jeho "přeskakování lodí" zaujalo, že se i pokusil o sebevraždu a byl hospitalizován v Bohnicích). A ta tvář, tvář přerostlého dítěte, působí skoro až nereálně. Jaký měl asi hlas? Bude mě to napořád fascinovat, jako v případě Kafky. 'Švejka' jsem si náramně užíval, ty řetězce průpovídek, jak se někam přijde, a začne žvanit jen tak o ničem, asociace za asociací, ale člověk musí pochytit, že 'Švejk' je takové opus magnum, co psal Hašek v závěru života. Tahle sbírka se snaží postihnout a udělat výběr z opravdu neskutečně pestrého a bohatého díla, žurnalisty, humoristy, anarchisty, který si na nějakém literárním stylu a všech těch nabubřelých věcech moc nezakládal, dokonce texty ani nějak needitoval, neupravoval, spíše to jel tak "jak to cítil v momentu" ale Hašek byl v "momentu" velmi silný, ne vždy se trefil, ne všechno jsou áčkové texty, pravda, ale většinu času jsem si to otevřel, kdy jsem chtěl a začetl se a někdy se u toho upřímně zasmál. Takže o čem je tenhle Hašek? Vlastně toho po přečtení téhle knihy o Haškovi nevím o moc víc, než že musel neskutečně moc procestovat, což jen, pokud zmapujete jeho cesty Ruskem, je něco, nicméně rozpětí zemí, co znal, nebo odposlouchal, v nichž se jeho povídky odehrávají sahá přes Maďarsko, Polsko, Rusko, USA až do Číny (kde je v povídce "Čžen-si, nejvyšší pravda" dokonce správně odposlechnutá a užitá čínština z jihu Číny), znal reálie, znal jazyky, výrazy, znal politiku a dost toho zažil (o tom jsou napsány i knihy, s větším zápalem a zaujetím). Z nějakého důvodu ho přesto nikdy nepřešel humor.

tazkykamen
08.01.2022 3 z 5

Výber obsahuje dva druhy poviedok - "Charmsovské" a politické, ktorých je aj viacej a Hašek sa vnich svojským spôsobom zjavne vyrovnáva so svojím novým presvedčením ))


los
08.07.2021 4 z 5

podařený výběr více jak 70 krátkých povídek a črt připravený Milanem Jankovičem, doplněný i jeho komentářem; nejvíce mne zaujaly texty, v nichž Hašek karikuje dění na frontě s ich-personálním-autobio vypravěčem, konkrétně "ochutnávka" z cyklu Povídky z Bugulmy (jestli seženu kompletní vydání, určitě si brzy přečtu celou knihu)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (45. týden)

07.11.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Moje zpověď a jiné povídky v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených14x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit5x