Mizéria přehled

Mizéria https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72210/bmid_mizeria-FgY-72210.jpg 5 3035 3035

STEPHEN KING je jedným z najpopulárnejších a najčítanejších súčasných amerických tvorcov tzv. literatúry hrôzy. Spomeňme iba romány, ktoré vyšli v slovenskom preklade: Mŕtva zóna, a Podpaľačka. Román Mizéria patrí medzi tie Kingove diela, v ktorých fyzické či psychické hrôzy majú svoju reálnu podstatu, nie sú fiktívne, neskutočné, neprirodzené ani nadprirodzené. Mizéria je príbehom psychopatky Annie Wilkesovej a známeho autora historických próz Paula Sheldona, ktorého Annie, bývalá zdravotná sestra, dopraví po ťažkej autonehode do svojho domu a začne "liečiť"... Stephen King sa v tomto románe opäť prejavil nielen ako vynikajúci rozprávač, ale aj ako skúsený analytik nezvyčajných, najmä patologických stavov ľudskej psychiky. Aj keď sa dávka psychických hrôz môže zdať priveľká, domnievame sa, že sú psychologicky náležite motivované. Stephen King udržiava čitateľa v neustálom napätí a stupňuje ho až do vzrušujúceho a nečakaného konca. Mizériu odporúčame každému, kto si chce otestovať pevnosť svojich nervov.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Smena
Originální název:

Misery , 1987


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mizéria. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (442)

Radkaotiz
04.05.2024 5 z 5

Autor je záruka kvality.

Lenisk@
03.05.2024 5 z 5

King je král! Moje třetí setkání s tímto autorem a až zase jednou nebudu chtít spát, vím, po kterých knihách sáhnu. Misery jsem kdysi viděla v divadle (se skvělými Štěpánkem a Adamovskou) a už tehdy mě příběh pohltil, ale s knihou to bylo ještě lepší. Opravdu to byl mistrovský kousek.


Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Ještě nikdy jsem nečetl od Kinga špatnou ani průměrnou knihu. Vždy byla dobrá, nebo skvělá. Misery se řadí jednoznačně mezi ty skvělé.
Naprosto úchvatný komorní thriller, který se odehrává prakticky v jediné místnosti. Popisy psychických pochodů vězněného spisovatele jsou prostě lahůdka. A ve chvíli, kdy si čtenář myslí, že peklo ústává a vše se začíná obracet k lepšímu, tak ho Annie zase pěkně usadí. Mimochodem Annie se zařadila k mým oblíbeným záporákům. V téhle kategorii mám pro šílence trochu slabost.
Jediné, co bych na románu asi změnil, kdybych mohl jsou úryvky z psané knihy. Nebylo jich moc, přesto šlo o pasáže, které mě příliš nebavily a vytrhávaly mě z příběhu.
Dávám plné hodnocení knize, která se u mě zařadila mezi oblíbené Kingovky. Vzhledem k diskomfortu, který mi při čtení způsobovala se nebojím Misery řadit až do hororového žánru. King nám v této knize opět dokazuje své mistrovství jak v thrilleru, tak hororu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Franck Thilliez: Všechny otevřené dveře je potřeba zase dokonale pozavírat

18.05.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1987 - Bram Stoker Award (Best Novel)


Kniha Mizéria v seznamech

v Právě čtených29x
v Přečtených4 342x
ve Čtenářské výzvě430x
v Doporučených312x
v Knihotéce996x
v Chystám se číst596x
v Chci si koupit178x
v dalších seznamech28x