Mikuláš Nickleby - 2. díl přehled

Mikuláš Nickleby - 2. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279777/bmid_mikulas-nickleby-2-dil-M2n-279777.jpg 4 15 15

Román líčí osudy mladého Mikuláše Nicklebyho, který se po smrti svého otce vydá na dobrodružnou pouť, aby našel obživu pro matku a mladičkou sestru.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Gutenberg Ota Lebenhart
Originální název:

Nicholas Nickleby , 1839


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mikuláš Nickleby - 2. díl. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

marlowe
10.11.2023 5 z 5

Tenhle bezmála tisícistránkový román napsal autor ve svých šestadvaceti letech, kdy už měl za sebou Kroniku Pickwickova klubu a Olivera Twista, ale kdy pořád ještě hledal formu a způsob, jakým své příběhy vyprávět.
Stejně jako většina Dickensových knížek se i tahle vyznačuje silným sociálním cítěním, odporem proti bezpráví a zlu a soucítěním se všemi (jak by řekl Dostojevskij) uraženými a poníženými. Leitmotivem románu je autorova obžaloba zlořádů, panujících v tehdejším anglickém školství – Dickens totiž přišel s příběhem, kterým zburcoval celou Anglii a ve kterém předložil pravdivý obraz tehdejšího krutého výchovného systému, kde se s dětmi v těchto „soukromých školách“ kam chudí rodiče „odkládali“ své potomky, zacházelo možná ještě hůře než s hospodářským zvířectvem a kde školákům šlo vpravdě o život (hladem, zimou, nelidským zacházením, neléčením nemocí ap.).
Jasně, kniha je občas mnohomluvná a často se rozbíhá do řady paralelních řečišť (ostatně jinak se tehdy v první polovině 19. století ani nepsalo – jak jsem se dočetl v doslovu, v příběhu vystupuje více než 140 postav) – ale ve své podstatě je to román hutný a silný – jak svým námětem, tak literárním zpracováním. A co určitě překvapí mnohé: až nečekaně často v něm autor hýří humorem!

Luigi1
09.08.2023 4 z 5

Uvidíme jak se mladému Mikulášovi povede hledat obživu pro matku a mladší sestřičku


lampernaqui
27.02.2023 3 z 5

Naštěstí druhý díl se četl lépe, hlavní postavy jsem znal, takže nehrozilo, jako u předchozího, že mi bude trvat dlouho než se začtu. Nakonec byl román zajímavý, ale už jsem byl namlsaný Dorritkou a Copperfieldem, kteří jsou přece jenom o stupeň lepší, ačkoliv jsou si romány vlastně prostředím i problémy celkem podobné.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Pudová náklonnost a příchylnost, můj drahý pane, je nejkrásnějším dílem Všemohoucího, ale podobně jako ostatní Jeho krásná díla je nutno je pěstovat a opatrovat, sice jinak je stejně přirozené, že nadobro zakrní a že se na jejich místo vderou city nové, jak je přirozené, že i nejlíbeznější plody země, ponecháme-li je bez péče, nakonec vždy zadusí plevel a trní. Kéž by bylo možno lidstvo přimět, aby mělo tohle na zřeteli, a pamatovalo pak na přirozené závazky v pravý čas trochu víc a mluvilo o nich v nepravý čas trochu míň!


Kniha Mikuláš Nickleby - 2. díl v seznamech

v Přečtených18x
v Doporučených2x
v Knihotéce39x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech2x