Metro 2034 přehled

Metro 2034 https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408911/bmid_metro-2034-v1T-408911.jpg 3 1643 1643

Metro série

< 2. díl >

3. vydání. ŘADU LET POTÉ… Rok 2034 Jaderná válka zničila celý svět. Velkoměsta zmizela z povrchu Země, o ostatních nikdo nic neví. Zbytky lidstva tráví dny v bunkrech a protileteckých krytech, z nichž největší je – moskevské metro. Všichni, kteří se v něm nacházeli, když na hlavní město padaly bojové hlavice raket, se zachránili. Pro ty, jimž se podařilo přežít poslední soud, se stalo novou Noemovou archou. Povrch planety zamořila radiace a žijí na něm nestvůry. Život je možný jen v podzemí. Stanice se změnily v městské státy a v tunelech panuje tma a strach. Obyvatelé Sevastopolské, malé podzemní Sparty, přežívají na své stanici za cenu neuvěřitelného úsilí. Jednou však dojde k tomu, že Sevastopolskaja je odříznuta od velkého metra a jejím obyvatelům hrozí strašlivá záhuba. Na záchranu je zapotřebí opravdového hrdiny.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Метро 2034 (Metro 2034) , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Metro 2034. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (284)

Peter73
30.04.2024 3 z 5

Glukhovsky stvoril ideálné universum po jadrovej vojne. Moskovské Metro ma všetky predpoklady, kde sa dá prežiť radiácia. Spoločenstvá v metro sú roznôrodé, ako ľudia, bojujú obchodujú, žijú spolu. Do života im zasahujú príšery, nevysvetliteľné javy, radiácia, choroby a práve takáto záhadná nákaza je to o čom hovorí METRO 2034. Hunter, starec Homér, a mladá dievčina Saša sa snažia zachrániť chorých ľudí, každý po svojom. Na knihe mi vadilo, že absentoval lepší príbeh, je to o ceste z ohrozenej stanice na okraji na ďalšiu izolovanú stanicou, cestou sú nalepené drobné čriepky zo života metra a to je tak asi všetko. Kniha trochu sklamala. Bonusom bola dobrá poviedka na konci, ktorá knihu trochu zachránila.

Veromika
12.04.2024 4 z 5

Hodnotím 3,5. Za mě to nebyl špatný příběh, ale mrzelo mě, první díl měl v sobě tolik potenciálu pro pokračování, kterého autor nevyužil a místo toho zvolil volné pokračování. Je zde hodně filozofie a vzpomínání na to, jaký byl život dřív na povrchu. Co mi zde vadilo, že kapitoly mohly být rozděleny podle postav a ne jen mezerou, a najednou jiná dějová linka.


Slezadav
04.03.2024 3 z 5

O něco slabší, než první díl. Zejména zbytečné mi připadaly pasáže, kde postavy filozofovaly/snily/vzpomínaly. Ano, byly tam i dobré momenty, ale celkově by knize prospělo, kdyby byla více akční a méně ukecaná.
Už není přikládána tak zásadní role různým ideologiím l, které jednotlivé skupiny stanic vyznávají, což je mírné plus. Na druhou stranu si častokrát autor hodně usnadňuje práci, aby tyto věci nemusel řešit (diplomatický pas je vstupenkou všude). Pryč je ta ponurá atmosféra plná strachu z neznámého. V tomto díle postavy cestují mezi stanicemi většinou bezproblémově a rychle a dokonce je k vidění něco, co v prvním díle bylo považováno za naprosto nereálné - funkční vlak.
Jednotlivé postavy jsem si také příliš neoblíbil, snad až na Homéra, který měl tendence se chovat celkem rozumně. Velmi se mě bavil velitel stanice, který v obavách o své místo/život zatajoval svému velení fakta, která mohla mít zcela fatální důsledky. Škoda, že tahle postava měla jen pár replik.
Metro 2034 není kniha vyloženě špatná, ale žádný zazrak to také není a od prvního dílu došlo k poklesu kvality. Dávám průměrné 3* a doufám, že třetí díl se bude spíše podobat prvnímu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Autor trilogie Metro se setká s českými fanoušky

18.04.2016


Citáty z knihy (1)

Ne, za to nemohla stanice, ale srdce lidí, ve kterých se šířila ponurá temnota. Proti ní nebyly nic platné ani ty nejvýkonnější rtuťové výbojky.


Kniha Metro 2034 v seznamech

v Právě čtených49x
v Přečtených2 439x
ve Čtenářské výzvě132x
v Doporučených84x
v Knihotéce893x
v Chystám se číst431x
v Chci si koupit110x
v dalších seznamech12x