Cinder přehled
Marissa Meyer

Měsíční kroniky série
Rušné ulice Nového Pekingu se hemží lidmi a androidy. Populaci devastuje smrtící nákaza. Z vesmíru tomu přihlížejí krutí měsíční lidé, kteří čekají na správný okamžik. Nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky... Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit. Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil. Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného. Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2012 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Cinder, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cinder. Přihlašte se a napište ho.

Po přečtení Bez srdce, která mě velice mile překvapila a dojala, jsem se rozhodla přečíst autorčinu sérii měsíčních kronik.
Trochu jsem se bála, zda mě bude tento knižní žánr bavit (Sci-fi), protože zatím jsem s ním neměla až tak dobrou zkušenost. Nicméně jsem byla zvědavá a naštěstí jsem byla opět příjemně překvapená.
I přes mírnou inspiraci Popelkou, jsem netušila co se stane dál a to mě bavilo.
Nemoc napadající království byla velmi zajímavým námětem..vlastně to bylo až strašidelné, představa, že lidstvo bude muset někdy v budoucnu opět bojovat s nějakou život ohrožující nákazou. Jedna z mála věcí, které mi ale bylo líto (i když chyba určitě nemusí být na autorčině straně) je, že postavy mi nebyly tentokrát tak blízké. Vztah prince a Cinder v některých chvílích zrovna nejiskřil, jinak se tu objevují postavy z rodin obou mladých hrdinů a další..
Sama sobě jsem položila otázku. Přečetla bych si tuto knihu, kdybych věděla, do čeho jdu? Myslím, že ano. Způsob psaní Marisssy Mayerové je tak poutavý, nemůžu si pomoct!
Konec skončil (jak už je u mnoha knižních sérií zvykem) velmi napínavě, takže dalšímu dílu určitě neodolám.

Nápad se mi líbil a ačkoliv jsem původně myslela, že se jedná o standalone retelling, tak mi vůbec nevadí, že budu číst celkem obsáhlou sérii. Aspoň co se stránek týče.
Odhalující závěr jsem tušila ani ne v půlce, takže to pro mě nebylo velké překvapení. Úplně mi asi nesedlo téma kyborgů a všech těch technických novinek.
Určitě si ráda přečtu další díly, abych věděla, jak to dopadne
Knižní novinky (9. týden)
23.02.2020
Kniha Cinder v seznamech
v Přečtených | 3 051x |
v Mé knihovně | 907x |
v Chystám se číst | 1 081x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
(SPOILER) Ke knížce jsem se dostala skrz čtenářský klub. Moc jsem si od ní neslibovala, protože anotace mě nijak zvlášť nezaujala. Navíc zrovna procházím čtenářskou krizí a 400 stran je přeci jen dost. Knížka je zařazená mezi fantasy, ale mně už od prvních stránek připadala spíš jako scifi. A tento pocit mě neopustil ani po zbytek knihy. Ze začátku mi příběh taky hodně připomínal Alitu. Pak se tedy víc odklonil k fantasy a tématu Popelky. Zhruba do poloviny knížky jsem stránky hltala, ale pak mi už bylo jasné o co vlastně jde, přestože se autorka snažila všechno strašně držet v tajnosti. No, moc se jí to nedařilo. Zhruba od půlky jsem se přistihla, jak některé věty úplně přeskakuju a k něčemu jsem se musela pak i vracet. Závěr byl poněkud přehnaný, kdyby nemusela hlavní hrdinka přežít do dalších dílů, věřím, že by ji už někdo zabil. Příležitostí tam bylo víc než dost. Taky mi přišlo hodně trapné její vzezření na plese.
Celkově mám z příběhu smíšené pocity. Z části čtivé, z části předvídatelné, z části vykradení/inspirování se jiným příběhem a občas také natahovaná nuda.
Kniha mě nezaujala natolik, abych se pustila do dalších dílů. Nicméně pokud by se mi dostal do rukou závěrečný díl, asi bych ho prolétla, abych věděla, jaká epická bitva se nakonec objeví. Dala bych takových 3.75*