Meno vetra přehled

Meno vetra https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414058/bmid_meno-vetra-2ED-414058.jpg 5 1125 1125

"Volám sa Kvothe. Oslobodil som princezné od spiacich hlinených kráľov. Do tla som vypálil mesto Trebon. Strávil som noc s Felurian a neprišiel som o život ani o zdravý rozum. Keď ma vylúčili z univerzity, nemal som ani toľko rokov, v koľkých tam väčšinu študentov prijmú. Len vo svetle mesiaca som vstúpil na cesty, o ktorých sa iní báli rozprávať aj za bieleho dňa. Hovoril som s bohmi, miloval ženy a skladal piesne, pri ktorých trubadúri plakali. Možno ste o mne už počuli." Takto sa začína príbeh, ktorý nemá v žánri fantasy literatúry obdobu. Príbeh Kvotha: chlapcovo detstvo v skupine potulných umelcov, roky, ktoré ako polodivoká sirota strávil v meste plnom zločinu, drzo odvážny, no predsa úspešný pokus vstúpiť do ťažkej a nebezpečnej školy mágie, aj život na úteku po vražde kráľa. Meno vetra, strhujúci príbeh napísaný rukou básnika, je majstrovské dielo, ktoré čitateľa prenesie do tela a mysle čarodejníka. Ponúka príbeh hrdinu vyrozprávaný jeho vlastným hlasom. Je to príbeh o smútku, prežití, hľadaní zmyslu v jeho svete a o tom, ako spolu s nezlomnou vôľou, ktorá ho poháňala, stáli za zrodom legendy.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Aktuell
Originální název:

The Name of the Wind , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meno vetra. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (202)

marek4156
21.05.2024 5 z 5

Kvothe je kokot, ale překvapivě jsem mu opravdu fandil.
Všímám si toho, že mnoha lidem vadily rozepisované neakční pasáže, což bylo ovšem něco co mě opravdu udržovalo tady (půjčím si scénu na kterou mě dostal kámoš): Kvothe hraje na loutnu, všichni ho sledují a jelikož je Kvothe strašlivě arogantní tak si vybere jednu z nejtěžších písní. Jaké jsou tady sázky? Kvothe nemá peníze, dluží peníze nebezpečným lidem a opravdu potřebuje jako umělec patrona, zároveň k tomu je mu zakázán vstup do univerzitní knihovny, profesoři ho nenávidí (protože je to přemoudřelý kokot jak bylo už řečeno) a celkově je na tom špatně. A v hledišti je jeho rival (postava, kterou lze jen nenávidět). A co se stane? Kvothemu praskne struna. Co bude dál? Dá to? Dostane namláceno jako tolikrát? Zaplatí dluhy? Bude mít na školné?

Výborně napsané samozřejmě.

adela.hol
28.09.2023 3 z 5

Kvothe je slavný mág, zloděj a vrah. Aby ho člověk opravdu poznal a pochopil, je nutné vyslechnout si jeho životní příběh. Ten začne vyprávět jednomu kronikáři. Zjišťujeme, že dětství strávil ve skupině potulných herců a že po smrti rodičů se musel sám několik let potloukat na nebezpečných ulicích, kde byl často nucen chránit si holý život. Až se nakonec velmi drzým a pro všechny kolem nezapomenutelným způsobem dostal na Univerzitu, aby mohl studovat magii, o které mu bylo kdysi vyprávěno.

Knihu bych rozdělila na tři části - skvělý začátek, zdlouhavý a velmi pomalý prostředek, napínavý konec. Se začtením nebyl problém, pomalu jsem poznávala nový fantasy svět a těšila se na Kvotheho vyprávění. Od jeho dětství přes smrt rodičů až k životu na ulici, to skvěle šlapalo. Pak ale nastoupil na Univerzitu a tam to pro mě uvadalo. Bohužel to trvalo snad 300 stran, kdy jsem měla pocit, že se vůbec nic neděje. Zlom nastal až když z Univerzity musel na pár dní odejít, aby něco vyřešil a tam jsem se zase do toho světa začala vracet.

Byl tu nepatrný náznak romantické linky, která přišla až na samotném konci, jelikož Kvothemu bylo od nástupu na Univerzitu stále patnáct let. Nějaký další vývoj proto očekávám ve druhém díle. Do něj se ale zcela upřímně nepustím, protože 1000 stran mě dost děsí i vzhledem k tomu, jak se mi čtení táhlo už tady.

Kniha má velmi vysoká hodnocení, takže mě její kouzlo nejspíš jen minulo. Pokud máte rádi pomalé fantasy, kde si rádi všímáte každého drobného detailu a kde nepotřebujete na každé stránce nějakou akci, určitě knihu doporučit můžu.


Rosse
23.08.2023 4 z 5

První díl je víceméně seznamovací a rozjezd je trochu pomalejší než by si čtenář mohl přát. Ačkoliv se série jmenuje "kroniky královraha", my jako čtenáři prozatím netušíme, jakého krále to vlastně Kvothe zabil a kdo ví, zda se to dozvíme v druhé knize.

Kniha je psána čtivě. Rozhodně to není fantasy toho typu, kde na jedné stránce čtete o tom, jaká je kolem krajina. Trochu jsem se toho bála, protože právě takové knihy se mi čtou velmi těžko. Nebude tedy překvapením, když vám říkám, že tohle pro mě bylo to pravé ořechové. :-) Žádná zbytečná slova a kapitoly dlouhé tak akorát.

Jediným mínusem pro mě je velikost písma, ale za to jsem nestrhla celou jednu hvězdičku. Čtyři volím z toho důvodu, abych měla možnost v případě potřeby dát vyšší hodnocení u druhého dílu:)

Co je trochu víc znepokojující je fakt, že autor prozatím sérii nedopsal a už je tomu asi 7 let, kdy vyšel druhý díl a třetí je stále v nedohlednu. Uvidíme, zda na tom bude stejně jako autor Her o trůny, který snad ani po 10 letech nedopsal pokračování - snad se v těch počtech nepletu. :D

Suma sumárum, první díl se mi hodně líbil a ráda se po novém roce vrhnu na pokračování. :-)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (1. - 7. 10.)

30.09.2012


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2008 - YALSA Book Awards (Axel Awards)
2007 - Quill Award (Sf/fantasy/horror)


Kniha Meno vetra v seznamech

v Právě čtených55x
v Přečtených1 501x
ve Čtenářské výzvě151x
v Doporučených236x
v Knihotéce462x
v Chystám se číst1 065x
v Chci si koupit225x
v dalších seznamech18x