Liečba duchom přehled

Liečba duchom https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481128/bmid_liecba-duchom-DOI-481128.jpg 4 48 48

Zweigova kniha predstavuje troch priekopníkov psychologických liečebných metód, ktoré z dnešného pohľadu vyzerajú častokrát bizarne. Prvé dve kapitoly venuje dvom dosť excentrickým osobnostiam. Švajčiarsky lekár Franz Anton Mesmer, označovaný ako praotec hypnózy a psychoterapie, sa pokusmi s magnetickými kameňmi a neskôr použitím sugescie pokúšal aktivovať v pacientovi samoliečebné sily. Americká náboženská vodkyňa Mary Bakerová-Eddyová verila, že má kľúč k vyliečeniu všetkých chorôb - tie podľa nej mali pôvod v ľudskej mysli a preto sa dajú liečiť vierou a odmietnutím choroby na úrovni vedomia. Až Sigmund Freud pomocou analýzy pacientovej duše odhalil nevedomie ako možnú podstatu choroby. Stefan Zweig nebol mesmeristom, ani kresťanským scientistom a za všeliek nepovažoval ani Freudovu psychoanalýzu. V dejinách ľudskej kultúry ho zaujímajú najmä tie tvorivé okamihy a kľúčové momenty, ktoré prinášajú nové poznatky a menia dovtedajší obraz sveta.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Zdravotnictví
Vydáno: , Premedia
Originální název:

Die Heilung durch den Geist , 1931


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Liečba duchom. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

SlávaL
24.08.2022 2 z 5

Zweiga zbožňuji, ale tato kniha mi připadá slabá. Kdybych měl hodnotit jednotlivé části:
Mesmer tři hvězdy, Bakerová čtyři hvězdy, Freud dvě hvězdy.

mirektrubak
07.09.2021 3 z 5

Doba osvícenství a průmyslové a technologické revoluce byla prostě úžasná. Těch různých objevů! Těch nových informací! Těch expedicí a cest za hranice dříve poznaného a poznatelného! Bylo jen logické, že lidé, okouzleni svým vlastním rozletem, podlehli pocitu, že náš rozum bude brzy schopen obsáhnout veškeré lidské vědění. A duchovno a jiná přesažnost? Jen pozůstatek dřívější doby temna, postupně odsouzena k nevyhnutelnému zapomenutí.
Není divu, že autor jako Stefan Zweig, který tak dobře viděl do temných a složitých hloubek lidského nitra, pozvedl svůj hlas proti příliš technické a vědecké době a rozhodl se vykreslit portréty tří historických osobností, které tak či onak vnášeli do světa povědomí o tom, jak neprobádané (a neprobádatelné?) území je naše duše.

Zweig je skvělý stylista, takže jeho portréty jsou brilantní a vybroušená drobná díla – nic jiného bych ani neočekával. Můj prožitek z četby ale narušovala nezdravá zaujatost, kterou jsem ze čtení vnímal. Jasně, o Mesmerovi ani o Baker-Eddyové jsem do minulého týdne nevěděl, že existují, neznám jejich životopisy a nedokážu přinést důkaz o tom, že mistr Zweig překrucuje skutečnost. Některých věcí jsem si ale nemohl nevšimnout. Třeba, že když paní Baker-Eddyová (záporná postava) pilně pracuje na dosažení svých cílů, je to nazváno umanutým fanatismem. No, a to samé u Freuda (kterého Stefan Zweig obdivuje) je nazváno velkorysým projevem síly jeho vůle. Když Baker-Eddyová pracuje sama, vidí ji Zweig jako nesnášenlivou a nedůvěřivou, když pracuje sám Freud, dokazuje to „přemíru duchovní síly a jeho až bytostné zdraví“. Já vím, jsou to možná maličkosti a možná bych si toho vůbec nevšiml, kdyby nešlo zrovna o Zweiga, tedy autora, který mě dokázal, zejména ve svých románech, tolik nadchnout právě tím, jak věrohodní ve své mnohovrstevnosti jsou jeho hrdinové. Ale takhle... No, tohle mě prostě nebaví, pane Zweigu, nebaví, nebaví, nebaví!
Achjo.


yaja8823
11.01.2021 4 z 5

Životopisné dílo tří osob, které ovlivnili lidstvo ve své době ( Freud i později ). Jedná se o Franze Antona Mesmera, který objevil něco jako léčení magnetem, dále Mary Baker-Eddy, která "zfanatizovala" polovinu Ameriky svou "křesťanskou vědou" (Christian science ), léčení duchem.... a konečně o Zikmundu Freudovi, který nám předal poselství o tom, jak důležité je je zkoumat nejen nemoci fyzické, ale také duši jednotlivce.

Můj výtisk ovšem vyšel 1981 a vydalo jej nakladatelství Odeon

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Liečba duchom v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených70x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst40x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Stefan Zweig
rakouská, 1881 - 1942
2006  89%Netrpělivost srdce
1979  89%Amok
1999  95%Svět včerejška
1966  87%Marie Stuartovna
1993  89%Marie Antoinetta