Led pod kůží přehled

Led pod kůží
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192457/bmid_led-pod-kuzi-ppJ-192457.jpeg 4 461 461

Mycelium série

< 2. díl >

Lucas Hildebrandt dosáhl všeho, co si předsevzal; jenže zároveň se nedopatřením a mimochodem dotkl nejtemnějšího össenského tajemství. Na jeho rukou jsou spóry laëgühru. A nad jeho hlavou číhají Lodě. Ty, které bdí ve vesmíru, čekaly dlouho na svou chvíli; a teď konečně nalézají. Jejich Sdílené vědomí se obrací ke Studni planetárního ticha, kam se Lucas uchýlil společně s Aš~šádem z Fomalhiwy. Össeanka Kamëlë cítí Jejich přítomnost a zoufale se snaží odvrátit neodvratné; ale všechny okolnosti jsou proti ní. Ve chvíli, kdy uvnitř össenské Církve naplno propukají mocenské boje, se ocitá v sítích cizích plánů. Dělá, co může, aby se vyhnula církevnímu Vykonavateli, záměrům velekněží i vlastní minulosti. Od Lucase Hildebrandta se nesmí nechat poznat, od ostatních se nesmí nechat zabít – a Fomalhiwanovi nesmí uvěřit. Za jeho mediálním obrazem slavného hrdiny tuší nepřiznaný záměr. Jaké plány má Aš~šád z Fomalhiwy? A nakolik to souvisí s Loděmi? Co je mezi ním – a Jimi?!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Led pod kůží. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (65)

Adhara
09.05.2024 3 z 5

V druhom dieli sa dej veľmi neposunie, napokon, pokrýva obdobie trvajúce ani nie dva týždne. Odkláňa sa od hlavnej zápletky s Loďami a Beztvarým a meniacim sa (ak je to hlavná zápletka, ako som pochopila z prvého dielu), dáva nám však nové, zaujímavé háčiky. Naznačuje pôvod Akkütlixa, dozvieme sa niečo z minulosti a motivácie Kamëlë, o čom bolo v prvom dieli len veľmi málo. Hlavné tajomstvo si však táto postava stále ponecháva. Pribudnú ďalšie nešťastné Lucasove spomienky na otca, zistíme konečne aj čo-to o jeho matke, ďalšie čriepky do celkového obrazu jeho osobnosti. Lucas sám sa tu javí ako rozporuplný a vôbec nie čisto kladný hrdina, čo mu vytkne aj Aš~šád. Je to manipulátor. Pinky zjavne nemiluje, nanajvýš s ňou súcití, čo však neznamená, že ju nevyužije pre svoje ciele. Na druhej strane, tá jeho tragická minulosť núti človeka s ním súcitiť. Občas sa ma však zmocnil pocit, že Lucas na svoju blížiacu sa smrť nemyslí tak často, ako by mal, že si robí priveľké plány, príliš mu záleží na veciach, ktoré ho onedlho už nebudú mať prečo trápiť.

Sofiu nemám rada. Za najnepríjemnejšiu postavu by som však označila Fionu a jej prelietavosť medzi ezoterikou, nepozdávajú sa mi tie jej vševidiace sny, zatiaľ sa javia ako nejaký deus ex machina princíp. Okrem iného aj preto, že sme ich náznaky nedostali už v prvom dieli. Tak či onak, po dočítaní som bola dosť nabudená na tretí diel.

Lenže dojem z druhého dielu opäť trochu zrazila prídavná retrospektívna novela Lunapark Luna z tohto sveta, v ktorej sme sa stali svedkami zoznámenia sa Lucasových rodičov a zamerania sa Osseanov na Zem.

cziss
02.05.2024 3 z 5

Druhý díl jsem stále vnímal spíš jako úvod. Až ke konci knížky autorka odkryje karty a prozradí čtenáři o čem vlastně tahle série bude, což do té doby může čtenář uhodnout pouze z náznaků. Na třetí díl se těším tedy víc jak na tento druhý, protože to vypadá celkem zajímavě. Pasáží věnovaných vnitřním pochodům postav je tu stále hodně, ale už jsem si celkem zvykl. Musím se ale přiznat, že pasáže některých postav mě moc nebaví. Ale jako celek je kniha fajn, byť je to vlastně, jak jsem psal na začátku, stále takový úvod.


FialováKosice
10.03.2024 4 z 5

Už ani nevím, jak dlouho s Myceliem hraju hru na kočku a myš. Na jedné straně mě lákal zajímavě vypadající příběh a skvělé ohlasy, na straně druhé stálo moje přesvědčení, že se rozhodně, ale rozhodně nebudu pouštět do žádných osmidílných sérií. Nakonec jsem ráda, že jsem odolávala tak dlouho, protože série je dopsaná a já tak nemusím šílet při čekání na další díl!

Autorka nestaví příběh přímočaře, naopak vám pohodí střípek informace tu sem, tu onde, a vy musíte dávat pečlivý pozor, abyste si tu skládačku složili sami. Je to přesně ten druh vyprávění, který od čtenáře očekává aktivní použití jeho myslícího orgánu, a který já mám osobně velmi ráda. Mimozemská invaze tu neslouží jako záminka k bombastickým bitvám, naopak - probíhá tak nenápadně, že si jí většina lidí ani nevšimla, nebo před ní zavírá pohodlně oči. A pokud se jí chce lidstvo vzepřít (jestli vůbec), musí tak učinit opatrně, po špičkách, plánovat a taktizovat.

Velká část knihy se věnuje pohnutkám a psychologii postav. Össeané jako rasa jsou vykresleni jako banda náboženských fanatiků, zatímco Össeané jako jednotlivci mají osobité charakterové rysy, cíle a motivace, a to včetně těch, kteří jsou slepě oddání víře. Lucas je stále nesympatický cynik a manipulátor, ale díky střípkům z jeho minulosti ho dokážu chápat a možná s ním i malinko souznit. Dokonce je zde naznačeno, že Giles možná nebyl jen sadistický psychopat... Naproti tomu Aš-šád představuje prvek překvapení - těžko chápat, o co mu vůbec jde (a zda se to dá posuzovat lidskými měřítky).

Pokud mě při čtení jedna věc opravdu štvala, pak je to autorčina nenávist k ženským postavám. Téměř všechny ženy, které se v příběhu objeví, jsou nebetyčně hloupé, přehnaně emocionální a příšerně otravné. Kamele je ze tří protagonistek asi nejplastičtější a nejsympatičtější, přesto se celý její život a všechna rozhodnutí točí kolem Lucase. A mám pocit, že Fionina linka by mohla nabrat hodně zajímavý směr - pokud ovšem autorka odolá pokušení ponižovat své hrdinky...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu, protože tím, jak zůstávají utajeny naší mysli, nad námi získávají moc.


Kniha Led pod kůží v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených652x
ve Čtenářské výzvě54x
v Doporučených39x
v Knihotéce210x
v Chystám se číst122x
v Chci si koupit31x
v dalších seznamech5x