Kyselá těšínská jablíčka: Československo-polské konflikty o Těšínsko 1919, 1938, 1945 přehled

Kyselá těšínská jablíčka: Československo-polské konflikty o Těšínsko 1919, 1938, 1945 https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388838/bmid_kysela-tesinska-jablicka-ceskoslove-zpH-388838.jpg 4 36 36

Těšínská jablíčka. A ještě kyselá… Mohlo by se zdát, že spojovat něco takového s válkami, byť polozapomenutými, se ani trochu nehodí. Vždyť jaképak plané sliby či naděje nebo marné utěšování, jak si každý pod těmi jablíčky představí. A přece asi nejlépe vystihují obsah knížky. Na území Těšínského knížectví si po první světové válce dělaly nárok Československo a Polsko a našly pro to dostatek historických, ekonomických i etnických argumentů. V lednu 1919 spor vyvrcholil sedmidenní válkou, v níž nejprve československé legie obsadily většinu Těšínska, aby později z rozhodnutí politiků ustoupily na hranici probíhající po řece Olši, jíž se v Polsku říká Olza. Části Těšínska, která připadla Československu, se proto v Polsku začalo říkat Zaolží a její návrat se stal jednou z konstant polské zahraniční politiky a především československo-polských vztahů. Na konci září 1938 přinutila polská vláda mnichovskou dohodou právě zdeptané a oloupené Československo, aby jí pod hrozbou vojenského útoku Zaolží vydalo. S koncem druhé světové války se spor o Těšínsko rozhořel znovu a také tentokrát to byli českoslovenští vojáci, kteří obsadili v červnu 1945 část Ratibořska. Opět se museli stáhnout a v dalších měsících tu proti sobě na obou stranách hranice stála mohutná vojska čekající jen na rozkaz k útoku. Kdyby nebylo sovětských jednotek, které je od sebe oddělily… Nakonec na zásah Stalina musely obě země uzavřít v roce 1947 spojeneckou smlouvu, ale hraniční otázky definitivně vyřešily až o jedenáct let později. Těšínsko s jeho pestrým národnostním složením prožilo mezi léty 1918 a 1947 opravdu hodně těžké chvíle, pronásledování tu poznali na vlastní kůži Češi, Poláci, Němci, Šlonzáci i Židé, kteří mnohokrát uvěřili planým slibům probouzejícím plané naděje. A když to zjistili, už jim nepomohlo žádné utěšování, dostali jen další plané sliby a naděje. Ta těšínská jablíčka byla často opravdu hodně kyselá…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kyselá těšínská jablíčka: Československo-polské konflikty o Těšínsko 1919, 1938, 1945. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

hanzmb
28.10.2022 5 z 5

Zase kniha, ze které by se mělo učit na středních školách. Pro moji generaci tohle neexistovalo. Snad jen pár suchých poznámek od kantora po roce 1968, že po zabrání Sudet, došlo k stejné akci od Poláků. O krátkodobém záboru Slovenska, o válečném stavu v roce 1945 samozřejmě nic. Natož, že jsme chtěli zpět část Kladska. Bohužel velká část národa má díky Nohavicovi a jeho naivním nostalgicko-bratrským textům (Těšínská, Jacek) zcela zkreslenou představu. Pro mě byla poslední kapka sedět týden v Lúčkách u stolu s Polákem narozeným v ČR a 60 let tam žijícím, který neuměl ani žbleptnout česky. Jídelní lístek ve slovenštině mu překládala manželka. Zkuste si zadat české školy v Polsku a polské v ČR. To uvidíte rozdíl. A přesto jsou pořád nespokojení.

gaidzin
20.08.2022 5 z 5

Narodit se na území Těšínska v první polovině minulého století, máte o zábavu postaráno, a je jedno, zda jste Čech, Polák, Němec, Žid nebo Šlonzák. Je téměř neuvěřitelné, že těšínský problém vyvolal pouze jednu jedinou válku, tu sedmidenní, která navíc byla vlastně zbytečná.
Kniha popisuje proces dělení Těšínska od konce první světové války až po Stalinovo donucení obou stran k podpisu smlouvy o přátelství. Politická rozhodnutí jsou dobře popsána v kontextu tehdejší situace v Evropě, ať je to polsko-sovětská válka, Mnichov, druhá světová válka, poválečné mírové konference, nicméně nejzajímavější je sledovat, jak politická rozhodnutí a propaganda proti sobě staví lidi, kteří vedle se žili v míru po několik generací. Děsivé ..


JiříM
26.10.2021 5 z 5

Velmi zajímavý a ucelený sled událostí na Těšínsku. Ač jsem studoval tuto problematiku na internetu a v jiných publikacích, tak jsem v této knize našel spoustu nových informací.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kyselá těšínská jablíčka: Československo-polské konflikty o Těšínsko 1919, 1938, 1945 v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených4x
v Knihotéce53x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit15x