Kruté časy přehled

Kruté časy https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279778/bmid_krute-casy-Dr6-279778.jpg 3 54 54

Poutavý román, ve kterém velký realistický spisovatel zobrazuje anglické tovární městečko v období převratné průmyslové revoluce. S výstižnou ironií kritizuje tehdejší buržoazní společnost i anglickou aristokracii a obrací svůj hněvivý hlas proti kapitalistickému kořistnictví, politickému podvodnictví, byrokratickému vydřidušství a proti celému výchovnému systému, jímž byl anglický lid násilně udržován v nevědomosti a zaostalosti. Se stejným mistrovstvím, jak dokáže Dickens vylíčit několik typů "vyšší" společnosti, zachycuje tu řadu dalších postav prostých, chudých lidí, kteří jsou schopni sebeobětování, nezištného přátelství a opravdové, věrné lásky. I když Dickens někdy nepochopil dobře složitost společenského dění, přece však jasně a nesmlouvavě vystupuje proti útlaku a nespravedlnosti a z celého díla září opravdová láska k životu a k člověku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Gutenberg Ota Lebenhart
Originální název:

Hard Times , 1854


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kruté časy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

MilanBrabec
06.05.2024 2 z 5

Tohle se Mistrovi vůbec nepovedlo, jindy živoucí charaktery jsou zde plochými karikaturami, všechno je černobílé. Místo sociálního románu je to jen taková agitka, která by směle mohla o sto let později vplout do knihovniček socrealistického braku.

Zelený_Drak
31.01.2024 3 z 5

Kromě Olivera Twista jsem od Dickense četla jen pár povídek. Zlé časy jsem vytáhla, protože jsem potřebovala do výzvy knihu, která má na obálce hodiny. Čtení mě překvapilo. Příběh je možná "normální Dickens", ale styl, jakým je kniha napsaná mi přišel jako velký krok stranou. Na to období mi to přišlo až neuvěřitelně svižné a okleštěné od košatých popisů a odboček. Kniha se mi líbila dost na to, abych přemýšlela, zda se rovnou nemám pustit do dalšího Dickensova díla, ale ne zas tolik, abych to opravdu udělala. To, co mi chybělo byla možnost některé postavě nějak více držet palce. Ve srovnání s Oliverem Twistem je toto méně dobrodružství a více satiry. Tomu odpovídají i (velmi dobře napsané) charaktery.


Luigi1
15.08.2023 3 z 5

Tuto kmihu jsem si přečetl protože jsem byl zvědavý jak to dopadne nic moc

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kruté časy v seznamech

v Přečtených77x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce115x
v Chystám se číst31x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech2x