Konec civilizace

Aldous Huxley

přehled

Huxleyho satirická antiutopie Konec civilizace (1932) je spolu se Zamjatinovou novelou My (1920) a Orwellovým románem 1984 (1949) jednou z prvních vizí budoucnosti, která domýšlí důsledky formujících se diktátorských režimů meziválečné Evropy. K napsání knihy vedly Huxleyho vlastní zkušenosti s Mussoliniho Itálií a zprávy ze Sovětského svazu. Jeho vize budoucnosti se složitě a pevně strukturovanou společností, v níž je geneticky a psychologicky předem určeno postavení každého jedince, je sice velmi hořká a pesimistická, nicméně realita, zosobněná Hitlerem a Stalinem, byla ještě mnohem horší. Jak sám později přiznal: „Diktatura budoucnosti v mé představivosti byla mnohem méně brutální nežli budoucí diktatura výborně popsaná Orwellem." O stálé aktuálnosti této knihy svědčí to, že snahy o naplnění Huxleyho vizí – manipulace jedincem od samého jeho početí především – je možné vysledovat ve výrocích mnoha novodobých „inženýrů lidských duší" – jak u politiků s diktátorskými sklony, tak i u vědců, bádajících v podmínkách demokratických společností.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2011 , Maťa
Originální název: Brave New World, 1932

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Konec civilizace" od Aldouse Huxleyho je mrazivým pohledem na dystopickou budoucnost. Příběh zobrazuje svět, kde lidé jsou predestinováni a manipulováni od narození. Všechny hodnoty jako láska a svoboda jsou nahrazeny povrchním štěstím a konzumerismem. Huxley mistrně zachycuje, jak se lidstvo vzdává svých práv ve prospěch pohodlí a zábavy. Tato vize je stále aktuální a vyvolává otázky o naší současné společnosti a jejích hodnotách.

Kniha je nejen literárním dílem, ale také varováním před nebezpečím, které přináší ztráta individuality a svobody. Huxleyho styl je provokativní a nutí čtenáře zamyslet se nad tím, jak daleko jsme ochotni zajít pro pohodlí. I po téměř sto letech od svého vzniku zůstává jeho poselství silné a relevantní. Více v komentářích.

Komu by se kniha Konec civilizace mohla líbit?

• Čtenáři dystopických románů
  • Milovníci klasické literatury
  • Ti, kdo se zajímají o společenskou kritiku
  • Fanoušci sci-fi a filozofických úvah
  • Studující etiku a morálku v moderní společnosti

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Konec civilizace. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

MCGinger
09.04.2026

Už tady bylo hodně řečeno v komentářích. Mám rád (anti)utopie, četl jsem jich už relativně dost, ale stále doplňuju vzdělání. Některé myšlenky z Huxleyho knížky jsou fakt dobré a "nosné", ale celkově mám výrazně slabší dojem, než z Orwella, nebo (a to dávám jako tajný tip těm, kteří nejsou Orwellem nadšení) - Zamjatina (My).

všech 315 komentářů

Související novinky - Konec civilizace (1)

Knižní novinky (43. týden)

18.10.2020

Jednou z hlavních funkcí přítele spočívá v tom, aby snášel (v mírnější a symbolické formě) tresty, které bychom rádi uvalili na své nepřátele, avšak nemůžeme.

Petrklíč a krajina mají jednu velkou chybu: jsou zadarmo. Láska k přírodě nezaměstná žádnou továrnu. Proto bylo rozhodnuto, že se láska k přírodě odstraní, nikoli však sklon používat dopravních prostředků. (…) Predestinujeme masy k odporu vůči přírodě, avšak zároveň je uzpůsobíme tak, aby našly zalíbení ve všech sportech v přírodě. Přitom dbáme, aby každý sport vyžadoval složité nářadí. Takže teď nejen používají dopravních prostředků, ale jsou také spotřebiteli průmyslového zboží.

všech 5 citátů najdete u autora

Kniha Konec civilizace v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 664x
v Mé knihovně640x
v Chystám se číst1 374x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi