Kometa přehled
Tove Jansson
Mumini / Muminovci série
Podivné úkazy přesvědčí skřítky a zvířátka v muminím údolí, že jim hrozí nebezpečí. Muminek s Čenichem proto podniknou odvážnou výpravu. Cestou se k nim přidá Šňupálek, který první pojmenuje blížící se pohromu. Společně se pak vydají k hvězdárně v Opuštěných horách, aby vypátrali, zda skutečně může dojít ke srážce s kometou. Dozvědí se, že za několik dní má kometa dopadnout na jejich údolí a zničit široko daleko celý kraj. Nastane opravdu ohlášený konec světa? A co bude s muminí rodinou a jejími přáteli?... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2010 , Albatros (ČR)Originální název:
Kometen kommer, 1946
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kometa. Přihlašte se a napište ho.
MILUJU MUMÍNKY. To je důležitá informace na začátek. Jaká malá jsem je měla na DVD a koukala jsem na ně ráda, i když to nebyla taková ta vyloženě srdcovka. Ale vůbec jsem netušila, že jsou knížky! To jsem zjistila až nedávno, ale bylo mi jasné, že když mám do semináře o dětské literatuře načíst libovolných deset knížek, tahle bude mezi nimi. Protože ty nová vydání od Arga! Aaaaah. S tím hřbetem, ilustracemi a jak je to takové malinké a roztomilého, nemůžu z toho. Je to krása, rozhodně potřebuju ty další a chci si všechny přečíst a chci, aby mi zdobily knihovnu. Co se ale příběhu týče, ten mě bavil také. Jo, občas je to dost jednoduché, celé je to na dost krátkém prostoru a je to na tom vidět. Zároveň mě ale překvapilo kolikrát se mě tam něco dotklo nebo kolikrát jsem si tam našla nějakou myšlenku, kterou jsem měla chuť si zaznačit. Postavy jsem si oblíbila, i když se musím přiznat, že ne všechny si z filmového zpracování pamatuju. Bylo to prostě krásné pohlazení po duši na jedno odpoledne. Takové milé a nadějné. Působilo to na mě jako setkání s kamarády po několika letech, které ale máte fakt rádi, jen se s nimi tolik nevídáte. Krásný návrat do dětství, ve kterém rozhodně v budoucnu budu pokračovat.
,,Já vím. Všechno je tak těžké, když chceme věci vlastnit, nosit je s sebou a mít je. Já se na ně jenom dívám, a když jdu pryč, odnáším si je v hlavě. To mi dělá větší radost než tahat nějaká zavazadla."
Moje dětství...Knížky půjčovaný v knihovně a pohádka v televizi. Teď mám v ruce konečně svoji vlastní knížku a věřte mi, hřeje to :)
Absolutně jsem netušila, co všechno se dá zažít, když se rozhodnete navštívit observatoř, abyste se podívali na hvězdy.
Muminek s Čmuchálkem se plaví na voru právě tam, ale po cestě se jim přihodí spousta dalších věcí. Objeví se nové postavy, naváží nová přátelství, bojují a zachraňují, než se bezpečně dostanou zase zpátky domů.
O tom, že skutečné přátelství a zážitky vydají za víc než drahokamy ukryté po kapsách a všechny poklady světa.
A ani ten severský ráz tomu nechyběl (,,Tak a teď je asi na kaši!") :)
Líbilo a moc :)!
Černá smečka, Budu ti nablízku a další knižní novinky (48. týden)
26.11.2023
Kniha Kometa v seznamech
zfilmováno finská literatura mumini
1990 | Čarovná zima |
2000 | Čarodějův klobouk |
1999 | Cesta za tatínkem |
2002 | Kometa |
2003 | Bláznivé léto |
Díl, ve kterém se muminek seznámí se Šňupálkem, pozná slečnu Ferku a jiné postavičky a dozvíme se, jak Šňupálek přišel k peru za svým kloboukem. Musím říct, že tento díl mě zatím bavil ze všech, co jsem doposud četla, nejméně, neboť je psán velmi jednoduchým stylem a příběh sám o sobě není tolik dobře vystavěn, ale... Ale! V hodnocení nezapomínám na to, že je kniha určena pro dětské čtenáře a dám dolů jen hvězdičku, protože pro děti je to stále krásné, nadprůměrné čtení. Prostě Muminci.
"S těmi cestami a řekami je to zvláštní. Když je vidíme, jak kolem nás ubíhají, dostaneme strašnou chuť být někde jinde. Jít s nimi a vidět, kde končí..."