Každý je zločinec přehled

Každý je zločinec https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479359/bmid_kazdy-je-zlocinec-tmg-479359.jpg 5 133 133

Criminal série

1. díl >

Soubor komiksových kriminálních povídek vycházel zprvu klasicky časopisecky. Hrdinové příběhů nejsou žádní svatoušci, ba naopak, jsou to lidé více či méně propojení s mafií a zločinem. Každý z nich, ať už jde o profesionálního kapsáře, bývalého vojáka či prostitutku, se snaží naplnit svou osobní pomstu, která však vždycky končí utopena v krvi.Poprvé a hned v reprezentativním vázaném vydání k nám přichází jedna z neoceňovanějších kriminálních sérií poslední dekády: Criminal Eda Brubakera a Seana Phillipse. Vítěz čtyř ocenění pro nejlepšího scenáristu, jakož i Eisnerovy ceny pro nejlepší novou sérii za rok 2007. Tato luxusní edice komiksu Criminal obsahuje první tři příběhy, Zbabělec, Lawless a Mrtví a umírající, spolu s mnoha bonusy, včetně esejí, ilustrací a článků popisujících okolnosti vzniku. „S podporou Phillipsovy noirem nasáklé kresby Brubaker dokazuje, že je skutečným veršotepcem tohoto sice na první pohled obnošeného, ale v podstatě neomezeného a atmosférického žánru.“ Entertainment Weekly „Criminal je obdivuhodné dílo.“ Howard Chaykin (American Flagg, Black Kiss, The Shadow) „Nejlepší kriminální komiks všech dob...“ Comic Book Resources „... Naprosto přesný a nádherně nesmiřitelný.“ Frank Miller (Sin City, 300, Návrat temného rytíře) Každý zločinec má svůj příběh. Leo Patterson je obezřetný profesionál s širokým odborným rejstříkem: kapesní krádeže, bankovní loupeže, přepadávání obrněných vozů. Jenže je možná dokonce až příliš obezřetný. Říkají o něm, že nikdy nevezme do ruky pistoli. Říkají o něm, že je zbabělec. Ale teprve v případě ukázkově zpackaného loupežného přepadení, do něhož se zaplete spolu se zkorumpovanými policisty, se ukáže, že Leo nemá strach z vězení nebo ze smrti – ale z něčeho temnějšího, brutálnějšího... a daleko, daleko horšího. Tracy Lawless si odsloužil v armádě svoje a teď se vrací domů. Ale do rodného města ho netáhnou nostalgické vzpomínky, ale pomsta. Někdo zabil jeho bratra. Někdo z vlastního gangu. A Tracy Lawless – tvrdý, brutální chlap s obličejem zohyzděným popáleninami – se vrací, aby se do bratrova bývalého gangu infiltroval a vraha vypátral. A zabil. Jenže nic není takové, jak se zdá. A nejsou to jen Leo a Tracy. I ostatní, kteří jsou zpočátku pouze vedlejšími postavami v jejich příbězích, mají svou historii, své osudy. Barman v putyce, kam Leo a Tracy chodí, dívka, kterou kdysi miloval, Tracyho násilnický otec... každý, opravdu každý má svůj příběh. Ed Brubaker a Sean Phillips vykreslují své drsné noirové kapitoly s neokázalou atmosférickou strohostí. Příběhy zločinců, kteří jsou lapeni ve svých předurčeních jako mouchy v sudu plesnivého medu, příběhy nekonečné osamělosti na špatné straně zákona, temných vášní, podrazů, krve a násilí – a voleb, které jsou jedna horší než druhá.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Criminal: The Deluxe Edition , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Každý je zločinec. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

mirec88
29.04.2024 5 z 5

Moja séria komiksov od Eda Brubakera pokračuje jeho asi najslávnejším dielom Criminal 1, čo je pre mňa absolútna topka toho, čo Ed so Seanom stvorili. Tá noirová atmosféra, výborne vypointované príbehy, konce, ktoré sa dajú nazvať všelijak, len nie šťastné, prekvapivé zvraty a šokujúce zistenie, že v týchto príbehoch budete držať palce hlavným protagonistom, ktorí sú zločinci, zlí, špinaví, prolhaní, ale tak sympatický napísaní, že si ich zamilujete. Po prečítaní po niekoľkých rokoch sa mi Criminal páčil ešte viac ako pred pár rokmi, zrejme som bol vtedy nedozretý, ale neostáva mi nič iné ako tento masívny omnibus len a len s radosťou odporučiť a tešiť sa na ďalšie diely.

milan2310
10.04.2023 5 z 5

Komiksy jsem měl rád jako kluk. Vzpomínám, že jeden mi mamka v práci okopírovala na cyklostylu. Ještě teď cítím tu lihovou vůni, na jejíž šedi se zadrhávaly fixy, kterými jsem se to snažil trochu vybarvit. Přetržka přišla na konci základky u sešitů DC a/nebo Marvela, přitažených spolužákem z Maďarska.
Teď jsem prošel již třetí v krátké době. Maus i Azimut se mi líbily, ale Criminal mě fakt chytil. Díky tomu jsem se rozhodl i do budoucna prokládat svoji "normální" četbu komiksem. Snad budu mít ve výběru štěstí.


Norri
21.01.2023 5 z 5

2023
Před šesti lety jsem se nespletl. Při dalším čtení mě to baví více než napoprvé a dávám plné hodnocení. Vyprávění Eda Brubakera má skvělé tempo, dialogy jsou přirozené a rozhodnutí všech postav jsou pochopitelné. Tohle vás zkrátka na chvíli stáhne do zločineckého podsvětí a vy si s překvapením uvědomíte, že jste si oblíbili pěkné mizery, které byste v reálném životě nechtěli potkávat. Ke kresbě Seana Philipse jenom dodám, že se mi líbí, jak ve správné chvíli sází detaily na obličeje. A taky jak pro akci volí ty správné úhly pohledu a tu správnou perspektivu.

2017
Pohled do kriminálníkovy duše aneb cesta do zatracení. Musím říct, že jsem z Criminalu trošku zklamaný. Jednak za to můžou přehnaná očekávání a potom to, že to srovnávám s Brubakerovým Gotham Centralem. Gotham Central je naprosto geniální - policejní práce, která vede k cíli a pokaždé je naděje, že případ dopadne dobře (ať už zachráněnou obětí anebo alespoň chyceným vrahem). Criminal je jiný. Tady se díváme na svět z opačné strany barikády a cesta vede vždycky jenom dolů, hlouběji do větších sraček. Jakmile jedou uklouznete, tak už není cesty zpět. Svět zločinců, anebo těch, co se o něj jen otřeli, je zde vykreslen dost chmurně. Jako spirála “blbejch náhod a špatnejch rozhodnutí”. Ed Brubaker se nepouští do žádného epického příběhu. Jen sleduje osudy několika lidí napříč generacemi, jejichž osudy jsou propojeny skrze jedno podsvětí (anebo Podzemí). Osudy všech hlavních postav jsou vzájemně propletené a je zajímavé odhalovat, co spolu mají společné. Je to dost ukecané, ale to proto, že sledujeme myšlenkové pochody hlavních postav. Tak nějak jsem si jistý, že až to někdy budu číst znova, tak mě to bude bavit více než na poprvé.
Kresba Seana Philipse je parádní, ale není prvoplánově líbivá a plná barev. Je to parádně temné.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (43. týden)

25.10.2021


Citáty z knihy (14)

Ale já to vidím tak, že... jest-li se při týhle práci nebojíte, znamená to, že moc nepřemejšlíte. (Zbabělec)


Háček je v tom, že každá loupež, i ta skvěle naplánovaná, je jako domeček z karet. (Zbabělec)


Jediný, co jsem potřeboval, byl stroj času, abych se mohl vrátit a neopakovat ty samý chyby pořád dokola. Ale pravděpodobně bych udělal nějaký nový, který by byly ještě horší. (Zbabělec)


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

2007 - Eisner Award (Best New Series)


Kniha Každý je zločinec v seznamech

v Přečtených148x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených19x
v Knihotéce81x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech1x