Zbabělec

Povídka od: Ed Brubaker
Z knihy: Každý je zločinec


Zbabělec je příběh o Leovi, profesionálním kapsáři, který je také legendární plánovač loupeží a zloděj. Ohledně Lea je tu ale problém, nepracuje, když nejsou věci podle něho, nepovolí zbraně a když se něco zvrtne, hledá první únik, který ho nepošle do vězení. Když je zlákaný do riskantní loupeže, všechna jeho pravidla jdou stranou a je na útěku před policií a před mizery, kteří ho podrazili. Leo nyní musí čelit tváří v tvář násilí, které v sobě dusil 20 let a nic už pro něho nebude jako dřív.

Originální název:

Coward


Rok vydání originálu: 2007

Komentáře (3)

Přidat komentář

FirstDaw8ID
28.09.2022 5 z 5

Přečteno na jeden zátah, od příběhu se nedalo jednoduše odtrhnout. Kriminální zápletka je samozřejmě násilná, ale přesto lidská, směřování příběhu se těžko odhaduje, takže je čtenář stále v napětí a ponořen do příběhu. Motivace postav a jejich činy mi dávaly smysl, nemusel jsem se chytat za hlavu nad nesmyslností děje. A na většině panelů hlavní postavy "nemění" svoji podobu, na čemž má zřejmě svůj podíl ne tak detailní kresba, ta však na atmosféře nijak neubírá, právě naopak.

Ivan Kučera
17.11.2021 4 z 5

Kto je zbabelec? A kto hrdina? Nie je hrdina v skutočnosti len kretén bez pudu sebazáchovy, ktorý je naučený problémy riešiť násilím a nejakým zázrakom sa dožil tridsiatky, kým "zbabelec" je skúsený človek, ktorý vie, že násilie plodí len ďalšie násilie a tak sa mu snaží do poslednej chvíle vyhnúť? Fragment z Criminalu pomenovaný Zbabělec pojednáva o mužovi, ktorého nahovoria na fušku bez zbraní, všetko sa ale samozrejme pokazí. Trocha mi to pripomenulo Vitajte v džungli, kde sa The Rock tiež bránil používaniu strelných zbraní a každý si myslel, že preto, lebo mu to nejde a pritom bola pravda presne opačná. Ústredný antagonista mi pripadal sympatický, na čom malo podiel dozaista i to, že sa staral o starého muža, vďaka ktorému ako malý neskončil v detskom domove. Spočiatku sa Zbabělec rozbieha pomaly, ale potom začne radikálnym spôsobom dupať na plyn a je to solídna jazda s nekompromisnými zvratmi, keďže Brubakerov svet je drsný a realistický a nikto si nemôže byť istý prežitím. Leo sa v cameu mihne aj v nasledujúcom príbehu Lawless.


Terva
09.11.2021 4 z 5

„Jediný, co jsem potřeboval,
byl stroj času, abych se mohl vrátit
a neopakovat ty samý chyby pořád dokola.
Ale pravděpodobně bych udělal nějaký nový,
který by byly ještě horší.“

Surově kreslený surový příběh. Příběh o strachu, drogách a zabíjení. Taky co jiného, když je to příběh z drsného zlodějského a lupičského prostředí. Noirové dialogy, krásně vypointované kapitoly a drsná kresba. To vše najdete v tomto příběhu, který nese název Zbabělec.

Malá ochutnávka:
Leo Patterson je obezřetný profesionál s širokým odborným rejstříkem: kapesní krádeže, bankovní loupeže, přepadávání obrněných vozů. Jenže je možná dokonce až příliš obezřetný. Říkají o něm, že je zbabělec. Ale teprve v případě ukázkově zpackaného loupežného přepadení, do něhož se zaplete, se ukáže že Leo nemá strach z vězení nebo ze smrti, ale z něčeho temnějšího, brutálnějšího a daleko, daleko horšího.

Citát: Háček je v tom, že každá loupež, i ta skvěle naplánovaná, je jako domeček z karet.