Karneval zvířat přehled

Karneval zvířat
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506196/bmid_karneval-zvirat-CY5-506196.jpg 4 140 140

Ponožky, pyžamo, smokink, rum. To všechno si musí zabalit houslista českého symfonického orchestru, když vyrazí na zahraniční zájezd po koncertních síních. A přidat k tomu notnou dávku trpělivosti, aby se dovedl tísnit v autobusu i v hotelových pokojích, přežil všechny zastávky na benzinkách rádoby vtipné požadavky kolegů. Houslista Evžen je navíc dobrák od kosti a svým spoluhráčům vychází vstříc prakticky ve všem: ať už potřebují uvolnit hotelový pokoj pro milostná dostaveníčka, nebo chtějí půjčit peníze. K tomu se zamiloval do flétnistky a netuší, jak jí své city vyjevit. Zuzana Dostálová ve svém novém románu dává čtenářům nahlédnout do zákulisí orchestru a odhaluje, že poslové výsostného umění často nemají na růžích ustláno. Živit se kulturou není žádný med.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Karneval zvířat. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (44)

Audrina
08.07.2024 5 z 5

S autorkou jsem se setkala již v knize Soběstačný, byla jsem tedy zvědavá i na tento příběh. Jednalo se o zajímavý vhled do života umělců a předvším jejich nedocenění.

sasekr
23.06.2024

Moje první zkušenost s touto spisovatelkou. Kniha se dobře čte a rychle ubíhá. Mnoho postav - chvíli trvá, než se čtenář zorientuje a pak už jsou to do 3/4 knihy takoví Účastníci zájezdu, ve chvíli, kdy už má čtenář dost opakujících se etud o autobusu, hotelech, jídle a alkoholu, se konečně dostane k dramatičtější pointě. Úmyslem bylo zřejmě vzbudit lítost s životní úrovní umělců, jichž si společnost dostatečně neváží. Z mého pragmatického pohledu jsou hudebníci vykresleni spíše jako osoby s neuspořádanými životy a neschopností zacházet s vydělanými prostředky. Hlavní hrdina z toho vychází jako dokonalý naiva a hlupák, což spíš mrzí. Politické komentáře a narážky působí rušivě a jsou zbytečné. Přesto je to vhled do jiného prostředí a stojí za to to číst.


lidunka1
13.06.2024 5 z 5

Život špičkových českých hudebníků v realitě. Pro mě až šokující, jak někdo, kdo hraje v nejlepších sálech na světě, si dělá topinky na žehličce. Knížka byla velmi čtivá, litovala jsem, že nebyla delší

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Ale člověk přece musí někam patřit. Nebo se alespoň někam vracet.


Ti odvážnější odjeli za lepším, a ti, co odjet nemohli, zůstali, aby jim bylo dennodenně připomínáno, že kultura je až na posledním místě.


Samota mu chybí, a přitom je jí tolik.


Zfilmováno

Karneval zvířat (2002)


Kniha Karneval zvířat v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených181x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených3x
v Knihotéce56x
v Chystám se číst109x
v Chci si koupit28x