Ivanhoe přehled

Ivanhoe
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180574/ivanhoe-180574.jpg 4 643 643

Ivanhoe je nejznámější historický román skotského spisovatele sira Waltera Scotta z roku 1819, který je jakýmsi mytickým obrazem vzniku anglického národa ze staré anglosaské šlechty. Autor v románu vypráví romantický příběh ze života statečného rytíře Wilfreda z Ivanhoe odehrávající se ve středověké Anglii na sklonku 12. století za vlády krále Richarda Lví srdce v období jeho návratu z třetí křížové výpravy. Walter Scott ve svém díle dokázal skvěle popsat spory mezi podmaněnými Sasy a zpupnými potomky normanských dobyvatelů a dokonale vystihnul ovzduší tehdejší doby, v níž na jedné straně panovala vzpoura, zvůle a násilnictví a na druhé straně kvetlo hrdinství a statečnost psanců, kteří neváhali obětovat vše pro znovunastolení statečného krále, za kterého po dobu jeho nepřítomnosti vládl jeho bratr Jan (pozdější král Jan I. Bezzemek). Román měl obrovský ohlas a stal se autorovým nejznámějším dílem.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

Ivanhoe , 1819


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ivanhoe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (74)

p.stranska
14.03.2024 3 z 5

Audiokniha. Ještě nikdy jsem se nesetkala s krásnějšími a trefnějšími popisy oblečení, obuvi, hostin, místností a podobně. Prostě nádhera, jen to vymalovat. Jinak příběh samotný díky tomu starému stylu psaní byl pro mě trochu náročný, musela jsem se často vracet a poslouchat kapitolu podruhé, špatně se mi držela pozornost. Ale ona je to vlastně taková dlouhá pohádka.

HollyUndead
30.01.2024 4 z 5

Moc se mi líbilo to naivní ztvárnění středověké Anglie nedlouho poté, co byla přemožena normanskými dobyvateli v čele s Vilémem. Scott tuto dobu popisuje velmi zdatně, z jeho líčení jsem si připadal, jako bych tam sám byl. Postavy mají jasně daný charakter již od chvíle, co se na scéně objeví a nijak se nevyvíjí. Popis je však velice zajímavý. Ať už se jedná o popis vztahu mezi Normany a Sasy, Židy a jinými národnostmi, zbojníky a panovníkem - vše ve mne budí zájem a úctu k autorovi, jak dokázal tyto vztahy popsat. Působí to reálně i nereálně zároveň. Občas jsem měl potíže s rozsáhlostí a samotným popisem, nicméně i tak tento historický román hodnotím jako velice zdařilý a příjemný.


Zentao
06.01.2024 4 z 5

Konečně dočteno! Pohádka nejen pro děti, která budí nostalgii po době, která nikdy nebyla. Oceňuji na knize její čtivost – děj začne plynout rychle, když se prokoušete prvními pár stránkami. Postavy nejsou komplikované a neprochází příliš vývojem, ale to odpovídá žánru. Milé jsou i občasné vsuvky v latině a francouzštině, autorův komentář a snaha podívat se na středověké zvyklosti a názory kritičtěji. Kniha je fajn, ale určitě nejde o must read. Jinak Rebeka je za mne superhrdina hodný Malverovského komiksu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (39. týden)

20.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ivanhoe v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených1 024x
ve Čtenářské výzvě54x
v Doporučených44x
v Knihotéce458x
v Chystám se číst190x
v Chci si koupit36x
v dalších seznamech2x