Hyperion (navíc povídka) přehled

Hyperion (navíc povídka)
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423130/bmid_hyperion-aRo-423130.jpg 5 110 110

Ke kolonizovaným planetám pod správou Hegemonie Člověka se blíží mohutná invaze Vyvrženců, kdysi obyčejných lidí, nyní proměněných pro život v hlubinách vesmíru. Nadcházející válečný konflikt hodlají využít ke splnění vlastních, těžko srozumitelných cílů manipulativní umělé inteligence Technojádra, jež se vymkly veškeré kontrole. V předvečer zkázy se sedm poutníků vydává na odlehlou planetu Hyperion k otevírajícím se Hrobkám času, tajemným artefaktům neznámé funkce, a na své pouti Mořem trav si vyprávějí podivuhodné příběhy. V cíli jejich dlouhé cesty je očekává smrtonosný Štír, legendární vraždící stroj, anděl smrti, jenž by mohl jednomu z nich splnit nejvroucnější přání. Ostatním pak podle všech předpokladů věnuje pouze krutou smrt. Tam, kde se hroutí mocné vesmírné impérium, však bývá jen zřídkakdy vše takové, jak by se zprvu mohlo zdát. V pozadí dramatických událostí zuří mnohem důležitější bitva. Bitva o samotnou spásu lidské duše.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Triton , Argo
Originální název:

Hyperion , 1989


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hyperion (navíc povídka). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Racek213
31.03.2024 5 z 5

No jo, koupil někdy před 2é lety, nějak mi to nešlo číst, podivné v době kdy jsem hltal tenhle žánr. Přitom tam bylo vše, co jsem na tom měl rád, že.
Takže jsem znovu začal po 20 letech odkladu a 75 letech na této zemi, no a ono to bylo najednou skvělé. Nemohu se dočkat až vlezu večer do postýlky, což je doba knižní před spaním (no, vstávání se už nebojím, že :-) a je to báječné. Objevil jsem poslední dobou mnoho báječných autorů a tento je fakt špička. Děj už znáte od dalších diskutujících, tak jen jedno: od doby vydání kniha nezestárla asi o den a je současná až běda. Opravdu běda, neb současnost mi po letech mládí, pak užívání si rodiny a pak nových nadějí před více jak čtvrtstoletím připadá šílená. Ach jo.

Haloon
17.07.2023 5 z 5

Nevzpomínám si, že bych se kdy setkal s tak výpravným eposem jako je tento. Příběh plyne pomalu, autor nikam nespěchá a díky tomu může čtenář plně vnímat kouzlo míst a okamžiků. Světa, který je tak neuvěřitelně bohatý, krásný, strašlivý a hlavně záhadný. Je to příběh o pouti s nejistým koncem a okolo postav se vznáší mnoho otázek. Představy jsou tak barvité, že s poutníky brzy pocestujete i vy sami.
Na druhou stranu, jestli s pomalým dějem nemáte trpělivost, tato sága pravděpodobně nebude pro vás.


KubaHanzelin
04.11.2022 5 z 5

Dopředu bych rád napsal, že v tomto komentáři hodnotím samotný Hyperion.
Této knize jsem se vyhýbal jako čert kříži, protože se staršími sci-fi kousky mám často problém, že buď šíleně zestárly, nejsou věrné žánru, nebo mi prostě nesedí.
Jsem rád, že můžu Hyperion zařadit mezi tento malý počet výjimek.
Simmons mě nadchnul svou představivostí a nebojácností s tím plout do neprobádaných vod tohoto žánru se mu v roce 1989 opravdu povedlo a mám málo co vytknout, jedná se o velmi originální a neokoukané dílo, které bych jednou rád viděl (řádně zpracované) na televizních obrazovkách nebo na stříbrném plátně, protože ano, Hyperion na to určitě má.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hyperion (navíc povídka) v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených133x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených13x
v Knihotéce103x
v Chystám se číst50x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech1x

Část díla

Autorovy další knížky

Dan Simmons
americká, 1948
2007  89%Terror
1996  88%Hyperion
2010  82%Hladové hry
2012  83%Temné léto
2010  93%Kantos Hyperionu