Hrrr na ně! přehled

Hrrr na ně! https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459660/bmid_hrrr-na-ne-xsj-459660.jpeg 5 1163 1163

Ze zeměplošského moře se zvedla větrná korouhvička a teď najednou každý ví, kam vítr vane. Vynořila se nová země a staré spory. A když se dvě armády vydají na pochod, velitel Elánius z ankh-morporské Hlídky má jen několik hodin na rozřešení zločinu tak strašného, že do konce neexistuje ani zákon, který by ho postihoval. Ten zločin se jmenuje „VÁLKA“. Elánius proti zlým protivníkům, kteří se ho snaží dostat… a to jsou lidé, kteří stojí na jeho straně. Nepřítel by mohl být ještě mnohem horší. A v jeho diáři je v kolonce „Dnes nezapomeň“ napsáno – umřít! Ale dělat by to raději neměl, protože největší vynálezce a nejmazanější politik světa se už vydali na bojiště s malým balíčkem, který má zaručeně zastavit boj… Zeměplocha jde do války, a to s armádami sardinek, válečníků, rybářů, mihulí a alespoň jedním oddaným průvodcem vojenského tábora.... celý text

Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: ekniha , Talpress
Originální název:

Jingo , 1997


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrrr na ně!. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (87)

namornice
23.01.2024 5 z 5

Kvrk pink pink cink píp! Potřebuju taky takový udělátko, aby mě upozorňovalo na každou novou audioverzi Pratchettovy hlídky v podání Jana Zadražila! Nechci přijít ani o jedinou, protože to je naprostá dokonalost! Nesmírně se u poslechu bavím.
V pořadí čtvrtá kniha Úžasné Zeměplochy s městskou hlídkou paroduje válku, rasismus a nebo politiku s humorem panu Pratchettovi vlastním.
Malicherný spor o plovoucí horu pemzy někde v moři mezi Ankh-Morporkem a Klečí vede pomalu ale jistě k nevyhnutelné válce. Ještě že je tady genius Leonardo da Quirm a neohrožený Elánius a jeho Městská hlídka. Úžasný Pratchettův styl psaní a jedinečný humor v kombinaci s přednesem Jana Zadražíla to je záruka zábavy. Kdyby to šlo, dám šest hvězd!

alef
23.12.2023 5 z 5

Začalo to několika zmatenými okamžiky, a pak se objevil ostrov.

Jenže odměny za objev se většinou nedostává průzkumníkům, ani cestovatelům, ale těm, kdo pak své nohy dostanou co nejrychleji domů --- a když jsou ty nohy stále spojeny s tělem, je to jen bonus navíc --- a když se stane, že takových osob je víc, nastane problém --- a pak je to úkol pro Elánia.

Je totiž čas, aby někdo dostal pořádnou lekci --- a pak už nic nebrání tomu, aby se rozjel byznys se zbraněmi --- "jsou pro každého, kdo si je přeje koupit a může zaplatit"
"Bez ohledu na to, kdo, jak a kde je bude používat?"
Výrobce zbraní byl, jak se zdálo, na okamžik dost zmatený.
"Prosím? Obávám se, že --- no samozřejmě, jsou to přeci zbraně!"

Jak se tak zdá, Zeměplocha je dost podobná našemu světu ---

"Předseda Cechu právníků a advokátů sí odkašlal --- pak nastala diplomatická odmlka" --- a pak už události nabraly spád!

Budete číst, jako o život, budete přemýšlet nad významy slov, budete se smát a bude vás mrazit ---
--- někdo totiž vyhlásil válku!
"Tu dlouho a s láskou pěstovanou tradici."
Konflikt, který většinou ukončí, jen když dojdou zbraně! --- resp. když dojde kamení!

A pak se ozve TEN hlas: "MÁM TEĎ OBROVSKÉ MNOŽSTVÍ SCHŮZEK."

Pravidelní návštěvníci Zeměplochy moc dobře ví, či hlas to je!

Zbývá už jen poslední otázka, --- a na či straně jste vy?


Hor89
16.05.2023 5 z 5

Další Zeměplošská kniha s Hlídkou v hlavní roli - tentokrát se v knize hodně cestuje, a jen první půlka románu se odehrává v Ankh-Morporku. Což podle mě příběhu prospělo. Kapitán Karotka je oproti předchozím knihám bohužel trochu upozaděn, ale dějová linka s Nobym a Tračníkem to více než vynahrazuje. Celkově je kniha o chlup horší než Stráže! Stráže!, má zajímavější příběh, ale o trochu méně vtipných scén a je v ní pár hluchých míst.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hrrr na ně! v seznamech

v Právě čtených13x
v Přečtených2 063x
ve Čtenářské výzvě140x
v Doporučených95x
v Knihotéce636x
v Chystám se číst158x
v Chci si koupit73x
v dalších seznamech7x

Štítky knihy

Zeměplocha hlídka

Autorovy další knížky

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015
1993  84%Barva kouzel
1997  87%Dobrá znamení
2007  77%Darwinovy hodinky
2003  94%Noční hlídka
1995  93%Stráže! Stráže!