Epos o Gilgamešovi přehled

Obálka knihy Epos o Gilgamešovi
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108911/mid_epos-o-gilgamesovi-Rrg-108911.png 4.0 669 669

Tázání po tajemství věčného života a úzkost ze smrti je základní myšlenkou druhé části babylonského eposu o uruckém králi Gilgamešovi, tak jako ústředním tématem části první je chvála přátelství a hrdinské odvahy. Kořeny tohoto nejstaršího eposu světové literatury, jehož hrdinou je člověk se svými radostmi a úzkostmi, sahají až do konce třetího tisíciletí př. Kr. a napájela se z něho i Bible.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Epos o Gilgamešovi. Přihlašte se a napište ho.

Afareus
10.06.2025 5 z 5

(SPOILER) Doslova nadčasové dílo, tisíce let a pořád stejně dobrý. Nic jsem neočekával, začal jsem číst jen ze zvědavosti, bez jakýchkoli historicko-kultrne-mythologickych souvislostí a teď musím říct, že je to jedna z mých třeba 10 nejoblíbenější knih. Hodně se mi líbí, že námět a ideje jsou velmi podobné řeckým, tedy i mým. Struktura je vlastně stejná jako u Iliady: středobodem, okolo kterého se vše točí, je smrt Enkidua, po které následuje až manická touha po nesmrtelné slávě, a která byla způsobena tím, že Gilgameš si zvolil zdatnost a slávu místo rozkoše a pohodlí (Ištar). Jenom ten konec nebyl nějak dokončený (ve verzi, kterou jsem četl), tak ten by ještě archeologové mohli dohledat.

Profesorskey
14.04.2025 3.5 z 5

Překvapivé, jak v takto starém díle i ti absolutně ultra největší alfa samci dávají najevo svoje city. Kde se v tom lidském pokolení vzalo to "kluci nepláčou"? A jak zhrzená ženská kvůli neopětované lásce vyhrožuje celému lidstvu zničením. To se prostě neomrzí.

Dílo vlastně dobré, první epická jízda, velký přesah do náboženství... dobré. Není to nic, co bych si chtěl přečíst podruhé, ale není to špatné.

Naďa2411
07.04.2025 3.5 z 5

Tak trochu pohádka, trochu filozofie...S dílem jsem se seznámila na střední škole, obsah jsem si připomněla nyní v aknize. Hlavní hrdina Gilgameš je sumerský král ve městě Uruk, mluvi s bohy a svým přítelem vytvoreným z hlíny jenž má podobu zvířete. Mám respekt k těmto dílům, ve kterých je proroctví o zániku světa......

Související novinky - Epos o Gilgamešovi (0)

Kniha Epos o Gilgamešovi v seznamech

v Přečtených1 174x
v Mé knihovně234x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)