Levoboček přehled

Levoboček
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106494/levobocek-106494.jpg 5 54 54

Dynastie Morlandů série

< 21. díl >

Uplynulo hodně vody od slavného okamžiku, kdy král Richard Lví srdce daroval prvnímu z Morlandů kousek země a k tomu manželku. Bývalá dvorní dáma Elizabeth Morlandová se stala zakladatelkou rodu a první správkyní tradic… Osudy rozvětvené rodiny vstoupily do druhé půle 19. století a překročily Atlantský oceán. Tam se schyluje k občanské válce. Morlandovi stojí na straně aristokratického Jihu, všichni muži v rodině vstupují do armády Konfederace. Do Ameriky přijíždí i Benedict Morland a přivádí i nemanželského syna své první ženy… V Londýně zasedá parlament a mění rozvodový zákon. To je šance pro ubohou Fanny, která utekla před násilím manžela a kdesi se skrývá… ... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The outcast , 1999


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Levoboček. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Shardlake
01.08.2022 4 z 5

Tento díl se převážně odehrává v Americe v době války Severu proti Jihu. Mary, která žije v Jižní Americe si s obtížemi zvyká nejen na všudypřítomné černochy, ale také na to, že se v Americe dívají na ženu jako osobu, která nemá projevovat nahlas svou vůli a ukazovat vědomosti, ale naopak má být ve všem podřízena rozhodnutí manžela, což Mary těžce nese, neboť z Anglie byla zvyklá na jiný způsob života.
V Anglii je schválen tzv. Rozvodový zákon, který umožní, že Fany opět získá ztracený majetek. Opět zajímavým způsobem přiblíženy dějiny Anglie a Ameriky.

nikikostadinova
30.10.2021 4 z 5

Jsem hrozně ráda za rozvoj postavy Benedicta, i když to neměl nejlepší start v životě. Jinak mě osobně hlavně zaujal začátek knihy, než válka, možná jsem moc pospíchala. A teď jdu odevzdat tu pokutu do knihovny, protože jsem musela tu knihu prostě dočíst do konce.


hankapimi
27.09.2020 5 z 5

V tomto zdařilém pokračování jsme prožívali osudy rodiny Morlandů, sídlící v Americe. Paní autorka zajímavě pořešila nový pohled na válku Severu proti Jihu z úhlu jižanských otrokářů a plantážníků a jejich žen. Většina nevzdělaných ušlápnutých jižanských žen věřila v nadřazenost a neomylnost mužů, leč vzdělaná Mary zpočátku živě diskutovala, oponovala a vyjadřovala hlasitě nesouhlas. Okolí bylo jejím chováním šokováno a pohoršeno a po mnohém pokárání se Mary naučila přizpůsobit se okolnostem, leč přestala si vážit manžela. Otrokářství a mlčení žen podporovaly způsob života, který těšil muže. Zahálku a rozkoše, biliár, karty a doutníky, pánské kluby, karban, brandy, rychlé koně a lehké ženy. Ženy patřily mužům stejně jako otroci. Neměly moc cokoliv změnit a neměly možnost uniknout. Bylo mi jí líto, takové mladé, vzdělané a inteligentní dívky, nucené žít v takovéto společnosti...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Levoboček v seznamech

v Přečtených89x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených8x
v Knihotéce83x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech2x