Ledová kráska

Ledová kráska https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37187/bmid_ledova-kraska-7ST-37187.png 5 53 6

Dynastie Morlandů série

< 22. díl >

Dvaadvacátý díl rodinné ságy má tři hrdinky. Na Morland přichází Alfreda, nevěsta Benedictova nejstaršího syna George. Ačkoli je dcerou zchudlého lorda, na všechny ohrnuje nos a tvrdě pracuje na tom, aby mladší sourozenci zmizeli z domu co nejdříve a pokud možno s co nejmenšími náklady. Georgeovu sestru Henriettu, teprve šestnáctiletou, provdá za staršího duchovního, který nepožaduje věno. Henrietta svého zaměstnaného manžela zpočátku velmi miluje, ale postupem času na ni doléhá osamělost. V novém domově navazuje nová přátelství… Na obzoru se ale objevuje též muž, který na ni pohlíží s nebezpečnou vřelostí. Také londýnská větev rodiny má novou hrdinku; Lady Venetia Fleetwoodová, dcera vévody a bohatá dědička, se vydává ve šlépějích své prababičky a matky a jako jedna z prvních žen v Anglii se pouští do studia medicíny. Musí však za to zaplatit vysokou daň: je jí odepřen přístup do otcovského domu. ISBN 80-7176-681-X (soubor/série)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 22: The Mirage , 1999


více info...

Přidat komentář

Shardlake
18.10.2022 5 z 5

Ani další pokračování morlandských potomků nemá chybu! Děj je zajímavý a čtivý a tentokrát se točí kolem emancipace žen. Venetia, dcera Charlotte chce jít ve stopách svých předků a rozhodne se studovat medicínu, aby jednou mohla nemocným pomáhat jako lékařka a ne jen jako ošetřovatelka. Vlastním otcem je proto zavržena a musí sama, bez podpory rodinného jména, sobě i druhým dokázat, že to myslí vážně. Těším se na pokračování...

hankapimi
29.09.2020 5 z 5

Pokračování Dynastie Morlandů je zaměřeno na emancipaci žen, které si musely po troškách vybojovat každičký kousek svého snu, čím by chtěly být a co by chtěly dělat. Venetie chce být lékařkou, nechce se nechat odstrkovat a ochraňovat, ale nikdo ji nechce oficiálně za studentku. Nechce pacienty jen držet za ruku, chce je léčit, ale studovat musí jaksi tajně, ba i výborné studijní výsledky se nesmí radši nikdo dozvědět. Z dnešního pohledu neskutečné a nespravedlivé, jak si mužská populace pěkně zařídila nadlouho nadřazenost k ženám a nehodlala se jí vzdát. Musím vyseknout autorce již několikátou poklonu, tolik dílů Dynastie Morlandů a kdo by čekal klesající tendenci, tak by se velice mýlil ! Opět plný počet hvězdiček a těším se na další díl...


Janadvorackova
09.05.2018 4 z 5

Ženská vydrží víc než zvíře :), to si pište. A... vo tom to je. Tedy tento díl - řešení ženské otázky. Hlavně Venetia, dcera Charlotte - ta zas byla dcerou Rosamund a ta zas Lucy a ta zas Jemimy (a tu neměla její matka ráda). Zkrátka tohle děvče se snaží stát se doktorkou, jenomže hlavně chlapi tady hrozně prudí a odkazují ji k roli ženy v domácnosti, plnění Boží vůle, jéžišmarjá, to je na po...váženou. Strašlivě ji štvou, tvrdí, že nemůže být svědkem věcí, jako je pitva, dokonce ani na gyndu ji nevezmou na praxi, (přitom to je oblast, kterou zná ženská jaksi velmi dobře).

Zkrátka pokroková doba tehdá byla pokroková jen sem tam, takže vznikají ženské spolky, konají se různá setkání a přednášky, vychází časopis pro ženy a pomalu se společnosti nastiňuje skutečnost, že dámy nejsou neschopné křehotinky, fňukající a omdlévající při každé příležitosti.

Tatík Venetii sice tak nějak přeje, ale veřejně to udělat nesmí, protože má politickou funkci a reakce společnosti by pak jaksi postihla celou rodinu (například její ségra dělá u královny, čili je možné, že by ji Viktorie vyhodila).

Na Morland se přivdala další vyčůraná můra, která začala dělat brutální stavební rekonstrukce a jejíž brácha - pijavice - se také na rodině přiživuje. Naštěstí teda alespoň i nějaké dítě rodu dá.
Hrdiny téhle linie jsou Benedictovi tři synové a dvě dcery, přičemž jejich osudy řídí právě nová paní Morlandová, o něco starší, než její muž.

Jéžiš, a chudák Henrietta (píšu to všecko mírně foneticky, knížky poslouchám, tak se omlouvám), ta žije ve fakt prapodivném manželství s mužem, jemuž tělesné slasti sice nejsou cizí, ale trochu asi nerozumí svým vlastním pudům.
Ach, ty konvence -:))).

čef
27.12.2017 5 z 5

V tomto díle se ještě více než v předchozích řeší otázka ženské emancipace. Z dnešního pohledu je prostě neuvěřitelné, jak pracně musely ženy překonávat zažité stereotypy tehdejší doby zejména pokud chtěly něco tak nemožného jako být lékařkou anebo pouze "plnit Boží vůli". V parlamentu ale, pod dojmem vítězství pruské armády ve Francii, probíhá boj o utvoření profesionální armády s plným vědomím toho, že vzniká nový svět, kde si "každý národ vezme, co chce silou zbraní - budeme žít ve stavu neustálé války". Opět tedy výborný díl, ve kterém hlavně ženy řeší spoustu tragických situací.

TheMelorry
20.08.2016 5 z 5

Další skvělý díl Morlandů. Nové osudy a sny.... přestože je to v řadě již tolikátý díl, neztratil na kvalitě nebo čtivosti. Už se těším na pokračování Venetiina osudu.

Danafantom
22.02.2015 4 z 5

Tento díl byl o Venetii, která se snaží studovat medicínu, a vyprávění o ní se střídá s osudy Benedictových dětí, které jsou poněkud nevýrazné.