Donbas: Reportáž z ukrajinského konfliktu přehled

Tomáš Forró

Mrazivá reportáž slovenského novináře je svědectvím z místa konfliktu, který je nám blíž, než by se zdálo. Autor na východě Ukrajiny, na obou stranách fronty, zachytil živý kaleidoskop mnoha životních příběhů: Gruzínec Mamuka bojuje s ruskou agresí s kalašnikovem v ruce už od čtrnácti let, český dobrovolník Jirka se přidal k řadám doněckých separatistů, Líza z Luhanska se smiřuje s údělem uprchlice a zneužívané ženy. Forró nevytvořil jen plastický obraz válečné každodennosti, ale také brilantní analýzu příčin konfliktů zamrzlých v prstenci obklopujícím Ruskou federaci — v gruzínské Abcházii a Jižní Osetii, moldavském Podněstří či naposled na ukrajinském Donbasu.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Donbas: Reportáž z ukrajinského konfliktu. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

DaViD_082
16.11.2025

*Kdo zná jeden hybridní konflikt ruského typu, zná je všechny. Mění se jen data a názvy zemí.*

O co zajímavější (a, bohužel, aktuálnější), o to sušší. Forró má bezprecedentní přístup k nejednomu echt nosnému charakteru s velkých chá z obou (resp. tří) stran barikády okupovaných území. Pohybuje se na místech, kde se opakuje historie, kde pro veškeré dezinformace a propagandu všech zainteresovaných stran "kdo za jaká zvěrstva může" ztrácí pravda význam a zbývá zastydlý válečný konflikt, nefungující společnost a utrpení běžných lidí. Má vhled do zašmodrchanosti a jakékoli černobílosti prostého pozadí toho všeho.

Jenomže nic moc z toho, protože svým protagonistům se na kobylku nedostane (motivace je zúžena do "měli problémy, tak před nimi utekli na frontu"). I ty popisy "jak šel čas na v separatistických (ne)republikách" jsou sice podrobné a to o čem autor reportuje, co vidí, je důležité, vypovídající, ale vesměs jsou to suché popisy. Není to tak vždy, samozřejmě že ne (zdaleka nejlépe je to uchopeno ve třetí části "Líza"), ale málokdy je to osobní. Nejvíce působivé je to mimoděk během pasáží à la "sdílí optimistický názor, že Mariupol už má to nejhorší za sebou." Z toho mrazí dvojnásob.

všech 49 komentářů

Související novinky - Donbas: Reportáž z ukrajinského konfliktu (1)

Knižní novinky (38. týden)

13.09.2020

Kniha Donbas: Reportáž z ukrajinského konfliktu v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně170x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi