Dny opuštění přehled

Obálka knihy Dny opuštění
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100047/bmid_dny-opusteni-dQ1-100047.jpg 3.5 325 325

Román, jehož hlavní hrdinkou je překladatelka Olga, se odehrává v Turíně, kde Olga žije v malém bytě s manželem Mariem, dvěma dětmi a psem. Děj začíná v okamžiku, kdy manžel, zdánlivě bezdůvodně, od rodiny odchází. Olga si zprvu nedělá starosti, nepochybuje, že se Mario opět brzy vrátí. Postupem času však naděje na manželův návrat mizí. Olga v noci nemůže spát, sleduje pornografii, která se jí během dne promítá do života. Pomalu přestává zvládat základní činnosti, ztrácí se ve světě vzpomínek na rodnou Neapol a smyšlených představ. Byt se jí stává vězením… I ve svém druhém románu se Elena Ferrante noří do duše ztrápené ženy. Probírá s ní její vzpomínky i smyšlené představy, pomáhá jí najít cestu z bezútěšné situace. Kniha byla roku 2005 zfilmovaná italským režisérem Robertem Faenzou. Jednu z hlavních rolí si v něm zahrál i oblíbený hudebník Goran Bregovic.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název: I giorni dell'abbandono, 2002

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dny opuštění. Přihlašte se a napište ho.

Simikik
18.03.2025 3 z 5

E.F. je geniální spispovatelka. Polovic této knihy je super. Svižná sonda do manželství, rychle se stupňující děj a najednou se to někde zasekne a jakoby chtěla více odhalit stinnou stránku ženské duše, je kniha najednou strašně zaseknutá. Ačkoli chápu, že popsat vše, co se odehrává v ženské duši není jen tak, tak mi to přišlo až moc. Neodsýpá to, člověk se ztrácí, nejde se do toho ponořit. Druhou polovinu knihy jsem v podstatě jen prolétla a některé pasáže jen tak zběžně pročítala. Je to ale veliká škoda, protože ten rozjezd je fakt dobrý. Lascivnost a agresivní sexualita, která se hlavní hrdince dere z úst a na mysl pěkné zapadá do celého obrazu knihy. Manžel, který utekl s mladou holkou je téma až k popukání. E.F. ho ale popisuje hodně do hloubky až do morku kostí. Děti, které zde mají také svojí roli jsou jakýmisi přítěžky, až to bolí..

p.stranska
25.02.2025 audiokniha 5 z 5

Audiokniha. Uf, to byla jízda. Hodnocení napsala skvěle Dela111, já nemám, co bych víc dodala, jen to, že na rychlost čtení jsem si zvykla a po krátké době mi to už vůbec nevadilo. Poté, co jsem doposlechla tuhle knížku, jsem se musela dávat chvíli dohromady, byla jsem psychicky naprosto vyždímaná. Elena Ferrante opět dokázala, jak rozumí ženskému nitru. A zase jsem blíž přesvědčení, že pseudonym skrývá ženu, protože není možné, aby toto napsal muž.

uzivatel6305
20.01.2025 4 z 5

Můžete mi vysvětlit, proč tahle knížka má tak malé hodnocení?

To bylo psycho! Jízda rovně, prudce nahoru, tam se chvíli plácat a pak postupně dolů. Hloubka, náhled do těch nejniternějších, nejnechutnějších zážitků, pocitů, zkušeností. Hrdinka milá, divná, děsivá, nechutná, odporná…

Jedná se o velmi zvláštní, nevypočitatelný příběh, stejně jako u Geniální přítelkyně. Hlavní hrdinka se ukáže naprosto ze všech stran a vy jen nevíte, jestli ji máte chápat nebo nenávidět.

Pro mě ohromně čtivá a zajímavá kniha. Doporučuji.

Související novinky - Dny opuštění (0)

Kniha Dny opuštění v seznamech

v Mé knihovně94x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)