Denník Anny Frankovej přehled

Denník Anny Frankovej
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31728/mid_dennik-anny-frankovej-Zik-31728.jpg 4 3478 3478

Denník Anny Frankovej patrí k najtrvácnejším dokumentom dvadsiateho storočia. Prvého vydania sa dočkal roku 1947 a odvtedy ho milujú aj obdivujú milióny čitateľov na celom svete. Denník je považovaný za pomník nezničiteľnej povahe ľudského ducha a bol preložený do vyše päťdesiatich piatich jazykov. Trinásťročná Anna v ňom zachytáva obdobie, keď sa s rodinou dva roky schovávala pred hrôzami nacistickej okupácie v zadnej časti jednej amsterdamskej budovy. Kniha je určená malým i veľkým a oživuje mladú ženu, ktorá zažila najstrašnejšie hrôzy, aké videl moderný svet – a ktorá napriek svojmu osudu ostala neuveriteľne ľudská.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (SK)

Het Achterhuis / Anne Frank Tagebuch, 1947

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Denník Anny Frankovej. Přihlašte se a napište ho.

hanka_reading
30.05.2025 5 z 5

“A kdo je šťastný, způsobí štěstí i druhým, kdo má odvahu a důvěru, nikdy nepodlehne útrapám!”

Myslím, že Anne Frankovou nemusím představovat. Všichni známe její osud a o to hůř se její deník čte.

Anne měla spoustu kamarádek, ale žádnou opravdovou přítelkyni, se kterou by se bavila o něčem jiném než jsou běžné záležitosti. A proto si začala psát deník.

Vlivem okolností se kvůli židovskému původu spolu s rodinou a dalším lidmi museli skrývat. Celé toto období zachytila ve svých deníkových zápiscích.

Jak píše - jednou se smáli se a vzápětí přišel strach, napětí a zoufalství. A přesto pořád doufali, že válka skončí a budou zase svobodní. Osud tomu chtěl ale jinak.

Zápisky zachycují období zhruba 12-15 let jejího věku, především tedy období jejich ukrývání. Jsou bezprostřední, upřímné, ale spíš vážné a smutné. Bylo to silné čtení. Jedině dobře, že byly vydány a nám tak ukázaly pohled na situaci jejíma očima. Neumím si ani představit, jaké muselo být “žít” na pár metrech čtverečních s tolika lidmi a v takových podmínkách.

jozik_v_tumane
20.05.2025 5 z 5

Říkal jsem si, proč bych měl číst zápisky 13-15 leté holky? Samozřejmě, je to tragický příběh, ale co na tom bude zajímavého? A pak jsem si to přečetl a zjistil, jak hanebně jsem se mýlil. Tohle je absolutně neuvěřitelná kniha. Absurditu situace osmi židů, dvou malých rodin a k tomu jednoho zubaře, popisuje tato výjimečně talentovaná mladá "žába" (tak se sama nazývá) s takovou brilancí, přesností a nadhledem, že jsem se místy upřímně smál, ale mnohem častěji mi bylo do pláče z vědomí, jaký krásný, bohatý a nevinný mladý život byl zmařen kvůli nekonečné lidské hlouposti. Gros knihy tkví v popisech vztahů a mezilidských událostí této židovské osmice, která byla v okupovaném Amsterodamu nucena žít přes dva roky v úkrytu, tajném zadním traktu domu, z něhož nikdy nemohla vyjít ven a skoro pořád musela mít zatemněná okna. Hrůznost této situace vysvítá o to jasněji v kontrastu se začátkem deníku, kdy ještě Anne se svou rodinou žila na svobodě, chodila do školy a vídala se s kamarády. Na stísněném prostoru a v utajení se z této pospolitosti stává jakýsi koncentrát lidského dramatu a závažné okolnosti (neustálá hrozba prozrazení, ke kterému nakonec došlo) nepochybně také přispěly k Anninu předčasnému vyspění. Píše na svůj věk opravdu podivuhodně moudře (úvahy o svých vztazích s rodiči a sestrou, ostatními osobami, ale hlavně o životě); v nouzových podmínkách se dokázala tak plodně rozvíjet, vzdělávat a žít tak bohatý vnitřní život, že by jí to člověk mohl závidět, kdyby nevěděl, jak to bohužel muselo skončit. Samozřejmě člověka jímá nekonečná lítost nad osudem Anny a všech Židů, ale z čtenářského hlediska i nad tím, že deník tak zajímavé ženy (a ona už v 15 byla vskutku dospělou ženou!) tak předčasně končí. Strašně rád bych býval četl dál... I když její život skončil tragicky strašně předčasně, přesto prožila bohatší život než mnozí z nás za mnohem delší dobu a dosáhla svého velkého snu: stala se slavnou spisovatelkou. Odpočívej v pokoji, Anne.

Buchtičkajani
15.05.2025 4 z 5

Tuhle knihu jsem četla v rámci přípravy na maturitu . Teď jsem ji do ruky vzala kvůli výzvě. A vnímala jsem ji jinak . Poprvé mě nebavila a dočetla jsem ji s povinnosti , a tak se mě do ní vůbec nechtělo. Ale knížka nezklamala. Smutné, pravdivé ,kruté, byla to hnusná doba.

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2017

11.01.2018

Aktuální stav Čtenářské výzvy 2017

06.07.2017

19 knih, díky kterým už budete vědět skoro o všem

22.03.2017

Sama sebe nazývám šťastnou uzavřenou povahou, a jiní lidé mě považují za šťastnou otevřenou povahu

Kniha Denník Anny Frankovej v seznamech

v Přečtených5 764x
ve Čtenářské výzvě1 579x
v Mé knihovně808x
v Chystám se číst1 569x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)