Denník Anny Frankovej přehled

Denník Anny Frankovej
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31728/mid_dennik-anny-frankovej-Zik-31728.jpg 4 3355 3355

Denník Anny Frankovej patrí k najtrvácnejším dokumentom dvadsiateho storočia. Prvého vydania sa dočkal roku 1947 a odvtedy ho milujú aj obdivujú milióny čitateľov na celom svete. Denník je považovaný za pomník nezničiteľnej povahe ľudského ducha a bol preložený do vyše päťdesiatich piatich jazykov. Trinásťročná Anna v ňom zachytáva obdobie, keď sa s rodinou dva roky schovávala pred hrôzami nacistickej okupácie v zadnej časti jednej amsterdamskej budovy. Kniha je určená malým i veľkým a oživuje mladú ženu, ktorá zažila najstrašnejšie hrôzy, aké videl moderný svet – a ktorá napriek svojmu osudu ostala neuveriteľne ľudská.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Het Achterhuis / Anne Frank Tagebuch , 1947


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Denník Anny Frankovej. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (555)

Kozel
17.06.2024 5 z 5

Není skutečně žádný div, že Deník Anny Frankové je jednou z nejvlivnějších, hojně diskutovaných a zlomových knih nejen dvacátého století. Pravda, není to jediný obdobný dětský deník té doby, stejně jako osud Anny není jedinečný. To, proč zrovna se zrovna ona stala tím symbolem dětských obětí nacistického režimu, je po přečtení velmi snadné pochopit. Knížka, která je plná emocí a která ve čtenáři spustí bouři citů.

A než se zmíním o vlastním deníku je tu jedna z myšlenek, které mi celou dobu opakovaně kolovaly hlavou. Jde o obdiv Otty Franka. Jednak skláním poklonu, že deník uveřejnil a splnil tak Annino vyslovený (vypsaný) cíl: "Rozhodně chci po válce vydat knihu "Zadní dům"." Naprosto si nedovedu představit, jak se Otto musel cítit, když mu po návratu z koncentračního tábora předali Annin deník a jak se musel cítit, když skrze jeho stránky teprve poznával svou ztracenou dceru... Přitom zbývalo sotva pár dní, stačilo aby pár dní se Annina silná osobnost držela touhy žít...

Protože Anna dobře ví, že "papír snese všechno" z plna se otevře její vnitřní já. Zatímco navenek, uzavřená v zadním domě, je přehlížená, nepochopená, dopovaná antidepresivy(!), osamocená a rychle dospívá. Za daných podmínek je rychlé dospívání prakticky nevyhnutelné. Od pubertální dívky rychle dospívá v dospělou ženu, bijí se v ní vnitřní konflikty, kdy její dosud dětská fantazie naráží na pragmatickou mysl již dospělého člověka a návaly emocí ještě nedovede zcela ovládat.

Pozorujeme vnitřní peklo všech zúčastněných. Jakkoli na jednu stranu na tom byly obě rodiny oproti jiným relativně dobře, to vnitřní rozpolcení, tlak na psychiku, uzavřenost od světa venku muselo být každým dalším týdnem naprosto nesnesitelné.

Anna nepozoruje jen sebe sama - poslední zápis a rozbor sebe sama je famózní, kritika vlastních činů, snaha vysvětlit si je, píle se něco naučit je obdivuhodná - pozoruje i ostatní, stejně jako dění venku. A tak je to nejen zpověď jednotlivce, ale skutečný dokument. Vžíval jsem se do situací, nadšení ze zpráv BBC. Dokonce jsem rodině fandil, že to dají, přestože znám konec. Je snadné Annině osobnosti podlehnout. Chytrá, vzdělaná, pilná, trochu rozverná, možná chvílemi těžko pochopitelná, ale cílevědomá. Svět přišel o potenciální autorku a historičku, zatímco její sestra inklinovala spíš k poezii. Přesto se patnáctileté Anně podařilo po sobě zanechat ohromující odkaz a svým způsobem svět změnit.

Jak ovšem řečeno, není to knížka pouze o dospívající dívce, která dospět nestačila, je to dokument skupiny osmi lidí, kteří se dlouho ukrývaly před nejbrutálnějším režimem. A téměř, prakticky v cílové rovince, dosáhli osvobození. Silná kniha.

Gabi13
23.04.2024 5 z 5

Knížku jsem si přečetla díky dceři, která ji měla jako povinnou četbu a i když jsem měla povědomí o Deníku Anne Frank, i přes to mně osud a celý krátký život Anny a její rodiny dojal. Jak moc děvčátku porozumíte a pochopíte jeho myšlenkové pochody a pak jeho život stejně ukončí hrozná válka. Je to pro mě velmi těžká knížka. Dcera je stejně stará, jako Anne když zemřela.


Radecek1976
12.04.2024 5 z 5

Docela dobře se to četlo a taky jsem viděl seriál a tak mě zajímala knižní podoba.

všechny komentáře

Související novinky (3)

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2017

11.01.2018


Aktuální stav Čtenářské výzvy 2017

06.07.2017


19 knih, díky kterým už budete vědět skoro o všem

22.03.2017


Citáty z knihy (1)

Sama sebe nazývám šťastnou uzavřenou povahou, a jiní lidé mě považují za šťastnou otevřenou povahu


Kniha Denník Anny Frankovej v seznamech

v Právě čtených107x
v Přečtených5 575x
ve Čtenářské výzvě1 521x
v Doporučených404x
v Knihotéce775x
v Chystám se číst1 553x
v Chci si koupit406x
v dalších seznamech65x