Cyklistka: Osud poslední baronky přehled

Cyklistka: Osud poslední baronky https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531922/bmid_cyklistka-osud-posledni-baronky-65c886c7acec5.png 4 482 482

OSUD POSLEDNÍ ŠLECHTIČNY Z RODU BATTAGLIA Být vzornou manželkou: takový osud měl čekat Blanku ze šlechtického rodu Battaglia. Její dobrodružná povaha jí však velela jinak. Z divokého děvčete vyrostla sebevědomá žena, která na kole zcestovala kus světa. Své stáří Blanka pak tráví v chátrajícím rodném zámečku v jihočeských Bratronicích. Sleduje, jak známý svět kolem ní mizí. Až díky studentce žurnalistiky Kláře ožívají vzpomínky na Blančin dávný pestrý život – i na její osudovou lásku, po které jí zůstal jen nikdy nepřečtený dopis. JANA PONCAROVÁ Jana Poncarová žije v Plzni, je novinářka a copywriterka. V příbězích, které píše, hledá pravdu o světě a vlastní osvobození. V roce 2018 debutovala úspěšným románem Podbrdské ženy, který sleduje osudy tří generací žen žijících v podhůří Brd. O rok později vyšel román Eugenie inspirovaný skutečným osudem plzeňského hotelu Continental a jeho majitelky.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cyklistka: Osud poslední baronky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (134)

Dimas
25.04.2024 4 z 5

Líbí se mi jazyk, jakým je příběh psán.
Za zhlednutí stojí i dokument, který byl autorce inspirací
https://m.youtube.com/watch?v=nbLSGee4neY&pp=ygUNcGFuaSBsZSBtdXJpZQ%3D%3D

bábuška
10.04.2024 audiokniha 5 z 5

Příběh silně dojemný. Otec, sice šlechtic, vlastenec, ale poctivý sedlák, děti vychované sice v rodinných hodnotách ale skromně. Maminka, stále žijící ve vzpomínkách na rodnou Itálií, křehká duše. Blanka a mladší Kristián propadli oba jízdě na kole, což za jejich mládí nebylo tak časté a vytrvali do pozdního věku. Blanku učil jízdě na bicyklu v Itálii o prázdninách Richard, spřízněný druhé větve rodu Battaglia. Přátelství za dob studií ve Vídni přerostlo v něžnou lásku až do dob, kdy celá Evropa byla podřízena nacistické nadvládě a po pár letech nadvládě budování socialismu. Rodina přišla o majetek a na polích pracovala jako každý druhý, občas zpestřena pobytem ve vězení. Konec rodiny byl smutný, i zámeček chátral a Blanka, přestože byla učitelkou, zůstala jedinou nájemnicí v rodinném domě ve dvou místnůskách, skromně, se starou kočkou a vzpomínkami. Kniha na mě silně zapůsobila.


Adusa68
25.03.2024 4 z 5

Moje první přečtená kniha od této autorky. Moc se mi líbil styl vyprávění, který má dvě roviny, a to vzpomínající starší žena a její mladší verze. Nicméně hlavním pokladem této knihy bylo hlavně líčení přírody a také pocitů. Už dlouho jsem nečetla tak přirozeně a přitom mistrně vylíčené detaily, které se pojí s přírodou. Hned jsem měla pocit, že jsem s hlavní hrdinkou přesně na tom daném místě, které v knize líčí. Dokázala i vystihnout tu volnost a svobodu, kterou Blanka prožívala při jízdě na kole.
Mám však pocit, že děj ke konci slábl. Samozřejmě jsem byla zvědavá, co se ukrývá v tajemném dopise a vlastně mi to takto i stačilo (nesdílím názor, že mělo být jasně dané, co se stalo s Richardem).
Přiznám se, že o baronce Battaglia jsem se dozvěděla až z této knihy a jsem ráda. Poslední dobou přesně takové příběhy vyhledávám. Ty, které mě nutí zjistit si o dané události nebo osobě víc, které ve mně podnítí zvědavost. Těším se proto na další knížky od Jany Poncarové. :)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (23. týden)

06.06.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cyklistka: Osud poslední baronky v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených683x
ve Čtenářské výzvě182x
v Doporučených35x
v Knihotéce192x
v Chystám se číst266x
v Chci si koupit47x
v dalších seznamech5x