Básně přehled

Básně
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171337/basne-171337.jpg 4 213 213

Výbor z díla francouzského básníka poloviny 15. století, známého svým nespoutaným a nekonvenčním životem. Jeho verše jsou soustředěny do několika tematických okruhů - píše šprýmové odkazy, úvahy o umírání, básně proti pomlouvačům, jindy zase líčí pomíjivost lásky, krásy a slávy. Často ve svých verších dává na odiv svou tělesnou i duševní bídu. Uspořádání tohoto výboru se snaží alespoň o přibližnou chronologii podle dostupných faktů z básníkova života.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Básně. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

Vendula897
04.06.2024 5 z 5

Kníže, každý, kdo to čte, nechť ví:
nic neznám, ač mám o všem vědomí.

Miluji Villona, od mých 15 let, kdy jsem k němu našla cestu ho miluji...jeho rovnost v komunikaci, každému řekl , co si myslel- tak, jak to cítil, nic nehrál....

Alma-Nacida
19.11.2023 5 z 5

Návrat ke krásné, nadčasové a zcela moderní knize. Chudák František, pro takového svobodomyslného ducha nebyla ani začínající renesance dosti renesanční.
"Směji se v pláči, doufám v zoufání."


bookemma
10.11.2022 5 z 5

Středověká literatura, kterou čtou dnešní čtenáři, a to ještě dobrovolně a v hojném počtu. Co je špatně?
Poprvé jsem se s Villonem seznámila na střední, recitovala jsem myslím tenkrát někde jeho "Já u pramene jsem a žízní hynu...ztracen v krajině, kde mám svou domovinu..." Jak mi ty verše tenkrát rezonovaly v duši! A po několika letech se stále nic nezměnilo, Villon je prostě zázrak mezi středověkou kurtoázní poezií, která opěvuje dokonalost absolutně nedokonalé dámy, a ještě ke všemu vdané a nedostupné. Jakoby.
Villon na tohle všechno kašle, jaká nedostupnost, jaké skrupule, život je o rozkoších, láska je rozkoš, i když umí potrápit, smrt je všudypřítomná a nic netrvá věčně. Tak je potřeba si života užívat, dokud člověk může. Když může, tak musí... :). A kdo tvrdí opak, tak je na hlavu...podle Villona. Jak přímočarý pohled na svět, jak správný a pokrokový, a přesně proto to pořád čteme, a ještě se nám to líbí, protože to jsou témata, která jsou pořád živá, nehledě na to, jestli lidé umírají ve 30 nebo 90.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Básně v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených337x
ve Čtenářské výzvě33x
v Doporučených17x
v Knihotéce195x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x