Babička přehled

Babička https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533016/bmid_babicka-65ddc0b0c4eed.jpg 4 4055 4055

Jen málokterá kniha se zapsala do srdcí čtenářů tak hluboko jako právě Babička z pera známé české spisovatelky Boženy Němcové. V průběhu let se dočkala mnohých vydání a idylický život na vesnici, jehož středobodem je postava moudré, zbožné i pověrčivé staré ženy, lákal k uměleckému ztvárnění význačné české výtvarníky a ilustrátory. Jsou díla, u kterých čas a prostor nehrají roli. Babička je toho jasným důkazem.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Babička. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (603)

SladkaK
včera 1 z 5

Pro mě nepochopitelné, že si tato kniha zasloužila nálepku českého literárního skvostu. Hlavní postava podbízivě a nepřirozeně líbivá. Interakce mezi lidmi přeslazené. Nikdo si z nikoho ani neutahuje! Zápletka je nijaká. Na druhou stranu je to NIC protkáno zajímavým příběhem o Viktorce a ukazuje nám jak se v minulosti žilo. Ale je to relevantní? Nebo si to vysnila sama Božena? Těžko říct. Možná si tuhle idylku vycucala z prstu. Proč dávám alespoň jednu hvězdu, je přesně ten stejný důvod. Je možné otevřít knihu na kterékoliv stránce, přečíst pár řádků a nechat se uklidnit přeslazenou telenovelou 19. století.

Akléda_
07.05.2024 2 z 5

Boženu Němcovou mám ráda, byla to jedna z těch, jejíž díla mi nevadilo číst, až do této doby. Doteď jsem od ní četla jen kratší útvary, povídky nebo novely a Babička byla první prózou. A uf, teda, i přes to, jak je knížka útlá mi dala dost zabrat. Četla jsem jí extrémně dlouho, vůbec se mi to nečetlo dobře, trápila jsem se s tím a to nejhorší — ABSOLUTNĚ NIC se tam nedělo. Jo, občas to mělo světlé chvíle, bavila mě Viktorka a jeji pozadí, ale to to celé nezachránilo. Jsem na jednu stranu ráda, že jsem si konečně přečetla tak ikonické dílo, na druhou stranu, kdybych tak neudělala, nemuselo by mě to mrzet. Vím, že je to srdcovka spousty lidí, ale já mezi ně patřit nebudu. Nicméně nějakou povídku si od autorky zase ráda přečtu.


MartinaCh27
28.04.2024 4 z 5

Četla jsem knihu jako malá a můžu doporučit.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Božena Němcová, Míla Fürstová: BABIČKA

30.11.2021


Knižní novinky (48. týden)

28.11.2021


Knižní novinky (30. týden)

25.07.2021


Citáty z knihy (2)

Dobrá hospodyně má pro pírko i přes plot skočit.


Jen při dobrých lidech stojí andělé.


Kniha Babička v seznamech

v Právě čtených59x
v Přečtených7 263x
ve Čtenářské výzvě753x
v Doporučených198x
v Knihotéce1 819x
v Chystám se číst366x
v Chci si koupit56x
v dalších seznamech48x