Antikrist přehled

Antikrist https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495280/bmid_antikrist-0ba-495280.jpg 4 254 254

Klasické dielo filozofickej literatúry. Kritika náboženstva, založená na princípoch nemeckej filozofie života. Kritika nie je ani tak cieľom racionálnej argumentácie alebo nebodaj vyvracania náboženstva, ale predmet psychologickej analýzy.

Náboženství Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Iris (SK)
Originální název:

Der Antichrist , 1895


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Antikrist. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (39)

JP
21.05.2024 3 z 5

Anti-křesťansky orientovaný text, kde mi Nietzsche poprvé přišel jako starej dědek, který lamentuje nad tím, jak se věci mají, bez všech těch ostrých, trefných a živelných point, jak je uměl dříve. Je to pozdní text (takže nevím, jak moc mu už křupalo v kukuřici), ale přišlo mi, jakoby celá ta idea ležela jen v tom remcání. Na kritice mířené tímhle směrem stojí veliká část jeho díla (ďíla jednoho z největších filozofů všech dob), ale tady ty pointy nebyly o ničem, bylo to spíše takové překrucování, jako když si prostě chcete na něco stěžovat, protože si na to chcete stěžovat, protože vás to se*e. Samozřejmě, s některými pasážemi bych určitě i souhlasil, nebo nemohl říct, že nesouhlasím, na druhou stranu spousta věcí je zjednodušená a postrádá nadhled, je velmi natočená jedním směrem a žádný jiný pro ni neexistuje... ale co čekat u člověka, který přemýšlí tak skromně jako Nietzsche ('Why Am I So Clever', "V jedné větě dokážu napsat to, co ostatním trvá celou knihu...", bla bla, jak bychom řekli v práci "Jasně, Stripeee..." - dej si pivo, Nietzsche.) Ale můj celkový dojem byl, že to působilo jako velmi nepodnětná obecná kritika (hospodský level), kritika na téma, kde už jsem četl lepší věci, udělané lépe a promyšlené hlouběji.

Jerry H
25.04.2024 4 z 5

Kniha k zamyšlení. Možná psaná trochu agresivním a naštvaným stylem. Dá se říct, že i ve většině případů se dá s ním souhlasit, i když je to psáno dost černobíle. Pouze z jednoho úhle pohledu..


Beoudine
30.01.2024 4 z 5

Celkově tu snad Nietzschemu skutečně už docházel dech a všudypřítomná nas*anost a zahořklost z textu vyloženě čiší (a místy i obtěžuje), ale opět je tu hrstka tak neotřelých a skrz naskrz geniálních úvah, že jen kvůli nim stojí za to se s tou knihou na pár hodin zapomenout v křesle u krbu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Antikrist v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených389x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených17x
v Knihotéce182x
v Chystám se číst172x
v Chci si koupit42x
v dalších seznamech3x