Agnes a Zakázaná hora přehled

Agnes a Zakázaná hora
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537522/bmid_agnes-a-zakazana-hora-66316795e5ce1.jpg 5 362 362

Agnes série

1. díl >

Co se skrývá na vrcholku Zakázané hory? A podaří se Agnes projít zkouškami, které na ni číhají na cestě za objevením svého daru? Agnes žije v pralesním kmeni Magrejů. Lidé z její vesnice se rodí s nějakým neobyčejným darem. Jakmile tuto zvláštní schopnost objeví a ovládnou, musí ji na Úplňkové slavnosti předvést a složit přísahu, ve které přislíbí, že budou dar používat ku prospěchu celého kmene. Jediná potíž spočívá v tom, že tento slib musí každý Magrej složit do svých dvanácti let, jinak se stane Stínem. Agnes právě oslavila jedenácté narozeniny. A na rozdíl od ostatních stále netuší, v čem její dar spočívá. Vydává se proto na nebezpečnou cestu k Zakázané hoře. Ke stejné hoře, z níž se před pěti lety nevrátil její tatínek. Dobrodružný příběh z džungle o nejtěžší cestě každého z nás. O cestě za vlastní jedinečností.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Agnes a Zakázaná hora. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (96)

ziriant
08.05.2024 4 z 5

Příjemná kniha s přesahem pro děti i dospělé. Pro zážitek se vším všudy rozhodně doporučuju plnit si postupně úkoly a se čtením nespěchat :-).

Inugoya
21.03.2024 4 z 5

Četla jsem jako v pořadí třetí knížku od autorky.
To znamená, že jsem druhý díl Agnes četla dřív než tento.

Musím souhlasit s tím, že tenhle byl mnohem lepší, cesta po Zakázané hoře zajímavá, ale jinak... já nevím. Už jsem asi za fází, kdy na mě ezomoudra dělala hluboký dojem. A to prosím nemám nic vyřešeno ani vyharmonizováno, nemám dokonalý život a Mocnost se mnou fakt nemluví.

Taky mám alergii na dokonalost. Laila dokonalá, Ian dokonalej, Agnes dokonalá úplně nejvíc.
Zajímavé ale je, že v tom dokonalém světě Magrejů se najdou i takové situace, kdy dokonalá Laila je vlastně jenom pouhá náčelníkova služka (?), kdežto v druhém díle, kde jsem tuhle informaci neměla, mi připadalo, že je to celebrita té svojí původní vesnice.
Nehledě na to, že služkovství vůbec nezapadá do frikulínského konceptu daného světa.

Agnes je nevím kolik, ale rozhodně ne 11. Tipovala bych ji minimálně na 15 let (stejný ujetý pocit, jsem měla i v druhém díle, kdy bych řekla, že hrdinům je aspoň osmnáct). Nevím, jestli je to tím, že jsem nevyrostla v ezovesnici jako náčelnická dcera, ale v 11 jsem byla pořád spíš dítě a kluci v mém věku rozhodně neměli nabušené svaly (a to jsem ještě z generace, která neměla mobily a internet, takže jsme lítali po venku).
Moc tomu nepomáhají ani ilustrace, protože to, co je na nich, fakt není jedenáctiletá holka.

Z úkolů jsem měla smíšené pocity, některé se zbytečně vlekly (budu půl roku okopávat záhonky, jen abych zjistila, že mě to má bavit?), jiné utekly a byly o ničem (zjišťuju, že moje krása spočívá v učesaných vlasech, umytém těle a zašitých šatech, takže to udělám a frčím dál).

Setkání se smrtí je tam takové odbyté a konec iritoval nejen nereálností toho, aby jedenáctileté děcko vydrželo sprintovat bez přestávky dva dny v kuse, ale hlavně stále se opakujícími frázemi "je to pro moje dobroooooo".

Taky mi vrtá hlavou, kde se z ničeho nic vzal v druhém díle ten Adrian. Protože tady o něm nebyla ani zmínka, zato Kariho příchylnost (řeší vůbec čerstvě dvanáctiletej kluk holky?) přehlédnout nešla.



Závěrem se dá asi říct, že ze všech těch knížek je to autorčina asi ta nejlepší.
Hvězdu přidávám za ilustrace, které knihu příjemně oživily.

Lidem ujíždějícím na ezohype se to ale bezpochyby bude líbit od první stránky až do té poslední.
Těm, kdo jsou alergičtí na dokonalé dětské hrdiny (zatímco dospělí jsou tak trochu meh), se to asi zase tak moc líbit nebude. Ale když to vezmete jako pohádku s nadsázkou, tak je to vlastně celkem fajn.


Bytost na cestě
31.12.2023 5 z 5

Úžasný příběh, který pohladí a zahřeje. Je čtivý a přínosný i pro všechny dospělé.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Agnes a Zakázaná hora v seznamech

v Právě čtených22x
v Přečtených509x
ve Čtenářské výzvě113x
v Doporučených48x
v Knihotéce142x
v Chystám se číst234x
v Chci si koupit79x
v dalších seznamech5x