Aféra s křečkem přehled

Aféra s křečkem
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134165/bmid_afera-s-kreckem-lb7-134165.png 4 68 68

V roce dvojitého Haškova výročí (1883-1923) vychází nové vydání autorových humoresek, výbor, jenž je uspořádán tak, aby se v něm pokud možno neopakovaly povídky, otištěné po r. 1945 již v jiných vydáních. Mezi nejrozmanitějšími tématy převládají povídky o mládeži, dětech a jejich vychovatelích, jsou zde však též povídky o zvířatech, cyklus povídek z prostředí staré drogerie, v němž autor líčí své zkušenosti z učňovských let, dále cestopisné obrázky ze Švýcarska, Maďarska a Balkánu. Výbor povídek dokládající mimo jiné mnohostrannost a mnohotvárnost spisovatelova talentu. I když přece jen povídky o mládeži, o dětech, převažují. Lehké, zábavné historky, ale co je v nich postřehu a rozboru tehdejších sociálních poměrů.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Aféra s křečkem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

cukrovka
27.10.2022 3 z 5

Při čtení těchto povídek jsem měla dost problém se zastaralým jazykem. Nemohu popřít, že některé povídky (např. Aféra s křečkem, Hodina pravopisu) byly vtipné, ale další (např. Beťárská povídka, Posvícení v Křivici) zase dost nudné.

marabart
28.06.2021 4 z 5

U knížky jsem se mnohokrát zasmál, třeba povídky Historické anekdoty a Nedělní zábavná příloha jsou skvělé. Knihu naopak trochu sráží podle mě nudné povídky Přísaha Michy Gama, Beťárská povídka a Posvícení v Křivici, které k ostatním dílkům vůbec nepasují. Knihu jako celek rozhodně doporučuji.


DádazPrahy
17.04.2021 3 z 5

Knížka mne zaujala hlavně díky černobílým ilustracím Josefa Lady a proto jsem jí v nabídce antikvariátu za Kč 20,-- nemohla odolat.
Přiznám se, že se mi úvodní povídka "Aféra s křečkem" vůbec nelíbila, ale dobře, že jsem se nenechala odradit a knížku neodložila - další povídky už byly čím dál lepší. Nejvíce se mne líbily povídky "Hodina pravopisu", "Stavovské rozdíly" a především cyklus "Ze staré droguerie".
Myslím, že si tyto Haškovy povídky, přibližně sto let od jejich napsání, mohou se zájmem přečíst i dnešní čtenáři.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Těžko ji líčit lidem, kteří ji neviděli. Kulatý obličej opálený sluncem, boky a poprsí, které vytlačovalo nejmíň jeden metr krychlový vzduchu z místnosti.


Kniha Aféra s křečkem v seznamech

v Přečtených103x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených2x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit3x