Petrush Petrush přečtené 327

☰ menu

Pět jazyků lásky

Pět jazyků lásky 2002, Gary Chapman
4 z 5

Obsah knihy bych shrnula asi takto: láska je volba, je to rozhodnutí (zamilovanost ne, ale láska ano). Pokud se rozhodneme pro lásku, může tato kniha pomoct v tom, jak dávat partnerce/partnerovi najevo lásku tak, aby to chápal, tj. v jeho primárním jazyce lásky. Pokud je pro manžela důležité a považuje za projev lásky to, že má navařeno a je uklizený botník, tak manželka mu bude vařit (ač vaří nerada) a uklízet botník (ač jsou jí rozházené boty úplně jedno). A pokud je pro manželku důležité a považuje za projev lásky to, že si s ní manžel bude povídat a pozorně jí naslouchat, tak manžel jí věnuje denně třeba čtvrt hodinu plné pozornosti a půjde kutit do garáže o něco později (ač by se svému kutilskému projektu nejraději věnoval 24 hodin denně). Autor rozebírá jednotlivé jazyky lásky vč. jejich dialektů - slova ujištění, pozornost, přijímání darů, skutky služby a fyzický kontakt. V závěru knihy dává tipy, jak poznat svůj a jak partnerův primární jazyk lásky, krátce se věnuje také tématu rodičů a dětí. Hlavní poselství knihy je v tom, že máme sami možnost zlepšit vztah a atmosféru ve vztahu. Po změně našeho přístupu je velká pravděpodobnost, že partner zareaguje ve stejném duchu. Podobnou myšlenku rozvíjí např. kniha Vztahy bez stížností. Kniha je celkem útlá, ale klidně mohla být ještě stručnější. Způsob psaní mi moc nesedl.... celý text


Medvídek Míša a cesta kolem světa

Medvídek Míša a cesta kolem světa 2014, Katja Reider
3 z 5

Knížka obsahuje hlavně obrázky, textu jen málo. Je to hodně na představivost. Četli jsme rovnou několikrát za sebou.


Jak si Fiškus sbalil saky paky

Jak si Fiškus sbalil saky paky 2023, Sven Nordqvist
5 z 5

"Bong-kchrrr-bong-kchrrr-bong-kchrrr." Opravdu moc povedené, líbilo se.


Cesta k plnému vědomí

Cesta k plnému vědomí 1999, Thich Nhat Hanh
4 z 5

Kniha pro mě byla příjemným překvapením. Autor považuje za nejdůležitější vědomé dýchání a úsměv. Můžeme tak prožívat radost a vnitřní mír. A pokud v sobě má člověk mír, může mír předávat dál, svému okolí. Autor ukazuje, jak využít běžných situací (mytí nádobí, jízda autem apod.) k praktikování pozornosti a vědomého způsobu života. Věnuje se také emocím, např. tomu, jak je pozorovat. Na to, jak je kniha útlá, má docela široký záběr, od vnitřního prožívání, přes vztahy, výchovu až po ekologii. "Zlost a nenávist jsou kameny, z nichž je vybudováno peklo." "Pochopení a láska nejsou dva pojmy, ale jeden."... celý text


Policejní křeček

Policejní křeček 2013, Daniela Krolupperová
4 z 5

Povedené, napínavé, všechny tři díly se líbily.


Díky - Příběh o přátelství

Díky - Příběh o přátelství 2023, Rocio Bonilla
3 z 5

Hlavně obrázky, méně textu, přiběh mohl být klidně delší a mít trochu propracovanější vývoj. Ale líbilo se.


Kam se poděl můj sýr? Pro děti

Kam se poděl můj sýr? Pro děti 2004, Spencer Johnson
4 z 5

O příběhu se dá dobře popovídat, dětem se kniha líbila.


Přírodní hormonální léčba

Přírodní hormonální léčba 2014, Anne Hild
1 z 5

Stručný přehled hormonů, vlivu hormonů na zdraví, velmi nezáživně napsáno, pořád dokola opakování téhož: udělejte si test ze slin, odhalíte nerovnováhu hormonů (jelikož ta stojí za velkým množstvím zdravotních problémů) a hormony doplňte ne umělými, ale tzv. přírodně identickými hormony (na předpis vyrobí v lékárně, ale ne v ČR). Kdo jako já čeká téma o vlivu stravy či cvičení na hormonální rovnováhu, tak se v podstatě nic nedozví.... celý text


Pravda o cukru

Pravda o cukru 2023, Jessie Inchauspé
4 z 5

První část knihy vysvětluje, co je glukóza, jak vzniká, proč je důležitá. Druhá část popisuje, proč jsou prudké vzestupy a poklesy glykemické křivky škodlivé. Často je řeč také o fruktóze a o tom, že škodí víc než glukóza (což neznamená, že nemáme jíst ovoce, ale že ho máme jíst celé a ne ve formě smoothie, džusů a fruktózových sladidel). Třetí část představuje 10 triků, jak glykemickou křivku zploštit a vyhnout se tak negativním následkům nevyrovnané glykémie jako jsou neustálý hlad, neodolatelné chutě, chronická únava, špatný spánek, akné, artritida, deprese, srdeční onemocnění, cukrovka atd. atd. Autorka doporučuje např. jíst jídlo v pořadí vláknina, pak bílkoviny/tuky a až nakonec sacharidy, hlídat si vyrovnanou glykemickou křivku především ráno, sladkosti připojit k jídlu jako dezert a nejíst je jako samostatnou svačinu, hýbat se po jídle, dát si před samostatnou sladkostí sklenici vody s lžící octa, sacharidy konzumovat v kombinaci s bílkovinami a/nebo tuky apod. V knize je spousta příběhů posbíraných na instagramu autorky a spousta grafů. Kniha je čtivá, místy vtipná a velmi srozumitelná (někdy se mi zdálo zjednodušené vysvětlení na úkor přesnosti). Autorka se odkazuje na studie, takže koho zajímá víc, může si dohledat další zdroje. Faktem je, že nejvíc glykemickou křivku zploštíme, když vynecháme sacharidy. Ale toto doporučení by většina lidí nestrávila. Takže jde autorka mírnější cestou, snaží se o relativní přístup (zda je dané jídlo pro nás vhodné nebo ne záleží mj. také na tom, co bychom si dali jiného místo něho) a říká, že i malá změna je lepší než žádná změna. Kniha je vhodná hlavně pro ty, kdo chtějí pro své zdraví (a obvod pasu) něco udělat, nechtějí svůj životní styl ani stravu nijak zásadně měnit a jsou ochotní k malým změnám. Některé z doporučovaných triků jde skutečně zařadit velmi snadno. Většina triků je vlastně v souladu se současnými výživovými doporučeními - zařadit zeleninu, nebát se tuků, jíst pestře, sportovat.... celý text


Tuk - velké překvapení

Tuk - velké překvapení 2016, Nina Teicholz
3 z 5

Kniha se nevěnuje tuku z pohledu výživových doporučení nebo receptů. Autorka ani nezmiňuje např. kontaminaci tuků nebo jejich vliv na mikrobiom. Kniha je o něčem jiném. Víc jak polovina se věnuje velmi podrobnému popisu vědeckých dohadů o škodlivosti nasycených tuků pro srdce - výběry vhodných subjektů do studií, aby mohla být hypotéza potvrzena, zamlčování závěrů, které hypotézu vyvracejí, zavádějící interpretace výsledků, zesměšňování nebo ignorování vědců s jiným názorem, následné zapojení státních institucí do tohoto tématu a nakonec institucionalizaci většinového, byť vědecky vlastně dostatečně nepotvrzeného, názoru, že nasycené tuky zvyšují cholesterol, a proto škodí. Autorka dál popisuje, jak potravinový průmysl nahradil nasycené tuky hydrogenovanými, o kterých se tušilo, že obsahují pravděpodobně škodlivé trans-tuky, ale průmysl se pečlivě staral o zpochybňování těchto poznatků. Když se ale stejně nakonec kvůli transmastným kyselinám přetaly používat ztužené tuky, nastoupily místo nich rafinované rostlinné oleje. O těch se toho zatím moc neví, ale už se ví, že při jejich rafinaci a pak při zahřívání vznikají škodlivé látky - autorka tuto kapitolu nazvala "Transmastné kyseliny odchází, přichází něco horšího?". Docela neuvěřitelný byl popis propagace středomořské stravy. Podle autorky se tato strava stala tak známou a doporučovanou hlavně díky marketingovým schopnostem jejich zastánců, nikoli díky vědecky podložené prospěšnosti. Závěr knihy je věnován výsledkům studií o nízkosacharidové stravě a popisu zajímavých zjištění ohledně cholesterolu. Ukazuje se, že výskyt civilizačních nemocí koreluje se spotřebou sacharidů (především cukru a mouky), nikoli se spotřebou nasycených tuků, jak se to už několik desetiletí traduje. Tento mýtus je díky svému dlouhodobému působení zakořeněný velmi silně. Kniha je zajímavá, četla se dobře. Co do popisu událostí, konferencí, článků a studií mi přišla často moc podrobná, ale chápu, že autorka chtěla podat co nejucelenější pohled. Místy se autorka dost opakuje (např. tvrzení, že nasycené tuky zvyšují LDL cholesterol, ale také HDL cholesterol, nebo že se nikdy neprokázalo, že celková hladina cholesterolu koreluje s vyšším rizikem). Kdo hledá spíše výživová doporučení, nebude pro něj tato kniha vhodná. Je víc pro nadšence do oboru výživy jako takového.... celý text


Hypotéza štěstí

Hypotéza štěstí 2014, Jonathan Haidt
3 z 5

Úvahy na téma smysl a štěstí v životě. Autor vychází ze starých mouder i z moderních poznatků. Odkazuje se na několik stovek různých zdrojů, výzkumů a studií. Nicméně není to vědecká práce jako taková, jde o úvahy, ostatně slovo hypotéza je v názvu. S některými věcmi souhlasím, s jinými ne a někdy podle mě příliš zobecňuje. Nejzajímavější mi přišla poslední cca třetina knihy o morálce a o náboženství. V závěrečné kapitole autor dospěl k tomu, že je potřeba soustředit se jak na sebe (jsme sobecké bytosti), tak na vztahy s ostatními (jsme ultrasociální bytosti). Základem je podle autora vytvořit správné podmínky - dobré vztahy s ostatními, smysluplnou práci (pocit zapojení, poslání apod.) a také spojení s něčím, co nás přesahuje (potřeba spirituality, pocit povznesení např. ze spojení s bohem nebo s přírodou). "Rozhodně stojí za to usilovat o vybudování správných vztahů mezi námi a druhými lidmi, mezi námi a naší prací a konečně také mezi námi a něčím nad námi."... celý text