Těžké časy, kam se podíváš

Povídka od: Joe Abercrombie
Z knihy: Darebáci, Ostré konce


Ve špinavých, páchnoucích a spletitých uličkách Sipanie, jednoho z nejnebezpečnějších měst světa, se rozpoutá honička za tajemným balíčkem, který téměř z minuty na minutu mění svého majitele.

Originální název:

Tough Times All Over


Rok vydání originálu: 2014

Komentáře (4)

Přidat komentář

alekis
15.02.2024 5 z 5

Rozkošná povídka psaná tak interesantně, tak dokonale, že jsem se při jejím čtení potěšením až tetelila.
Poznáváme na pár stranách mlhavé, páchnoucí, plné krys, nemocí, zločinců a zločinu - město Sipanii s jeho velmi nebezpečnými ulicemi, a rovněž - kolik asi? - nepočítala jsem - plno postav a postaviček všeho druhu.
Povídka samozřejmě není založena vůbec na tom, co se nachází uvnitř tajemného balíčku! Celičký ten frmol okolo něj je pouze zástěrka. Máme poznat město a jeho lidi a kochat se cvrkotem...
Kochala jsem se! Byla to prostě nádhera! :-)

Metla
30.08.2019 4 z 5

Jako by Abercrombie navlékal korálky na šňůru, kde na konci chybí uzlík. Korálky v podobě útržků lidských osudů prosviští a spadnou zpět do kyblíku jménem Sipanie, odkud je autor bere. Někdy skončí potlučené kdesi mimo, Abercrombieho prsty však už navlékají k sešupu další existenci ze sipanského podsvětí. A šňůrka, co všechny na krátko spojuje? To je přece ten balíček, který prochází rukama všech zmíněných darebáků. Byla jsem zvědavá, jestli nás pan spisovatel zasvětí do obsahu zásilky... nepřekvapil mě. 75%


cori
28.05.2017 3 z 5

Akční povídka, v níž se všichni pachtí za jedním balíčkem, má mnoho postav, které se jen mihnou. Dost chaotické a bez výraznější pointy. Kdyby alespoň řekli, co je v tom balíčku?

vlado0065
20.11.2016 2 z 5

Akoby som čítal svižnú scénu zo scénara k akčnému filmu.

Poviedka "Težké časy... " sa proste rozbehne a počas celého deja sa nedá ničoho chytiť. Neviem si zvyknúť na príbeh, v ktorom sa nedokážem stotožniť s postavami nie preto, lebo mi žiadna nie je sympatická, ale preto, že nie je čas na ich preskúmanie.

Chápem, že poviedky takéhoto rozsahu musia rýchlo zaujať, vzplanúť, zo dva-tri krát sa zvrátiť a efektne skončiť, napriek tomu ale potrebujú niečo (alebo niekoho), čo (kto) po prečítaní zanechá dojem - ten samozrejme nemusí byť nutne pozitívny, ale byť musí. Ja som žiaľ z tejto poviedky žiaden nemal.