Hruškovitý

Povídka od: George R. R. Martin
Z knihy: Snové písně 1.


Popis není zatím k dispozici.

Originální název:

A Pear-shaped Man


Rok vydání originálu: 1987

Komentáře (3)

Přidat komentář

Ziriath
09.02.2024 5 z 5

Z mnoha povídek, které GRRM napsal, má tato potenciál být nejzapamatovatelnější a podle mě i nejlepší, protože z podstatné části představuje horor či spíše diskomfort všedního dne, který se v určité podobě může dít kde komu - jak autor říká: Samozřejmě, že ho znáte. Každý zná nějakého Hruškovitého.
Autor zde předvádí to, v čem je dobrý a díky čemu jsou jeho knížky oblíbené - dokonalé uvedení a představení ústřední postavy, co nosí, kam chodí a co dělá.
Našla jsem mnoho názorů lidí, podle nichž byl konec antiklimaktický - ale nebyl by po tak mistrovském vygradování atmosféry takový úplně každý konec?
SPOILER:
S každým typem konce by se našly nespokojené skupiny lidí. Kdyby se z Hruškovitého ukázal být jen nějaký neškodný nešťastník s chromozomem navíc, některým by se nelíbil downplaying obav zvláště mladých žen ze stalkerů.
Kdyby to byl obyčejný násilník jak z Jessiiných snů, byl by konec příliš obyčejně krutý.
Za mě je skutečný konec asi nejlepší možný, pro moji oblibu příběhů s koloběhem, navíc jako by zde autor reflektoval svoji vlastní zkušenost, zkušenost se stárnutím a příliš těžkým a neohrabaným tělem, nicméně narozdíl od starých lidí, Hruškovitý z toho zná jednu cestu ven - předat svoji mizérii někomu jinému.

Set123
12.03.2021 4 z 5

Tak tohle bylo divný. Byl bych býval napsal „divné“, ale to by nebyla pravda. Tohle bylo divný. Zatraceně divný.

Hruškovity je povídka s podivně husou atmosférou Možná to souviselo s mým rozpoložením při čtení, ale zdálo se mi, že je to povídka s asi nejhutnější atmosférou v celé sbírce Snové písně. A jak Martin tu atmosféru buduje? Jedním rádoby zaostalým chlapíkem, sýrovýma křupkama a špetkou toho smradu. Povídka není v samotném reálném příběhu nikterak drastická, jedinou vyjímkou snad mohou být sny Jessie, ale jinak se tam neděje nic, ale opravdu nic, co by vás mělo napnout. A přece vás povídka napíná. Opravdu je skvělá.

Až na jednu věc. Na konec.

Spoiler, tak pozor.

Konec byl takový… Nevím, prostě jsem asi čekal něco jiného. Povídka mohla v klidu zůstat u zcela běžné autosugesce některých nepříjemností, možná strkání ve stavu blouznění křupek do kalhotek a podobně a nemuselo se do toho úplně nutně tahat nadpřirozeno. To jí v bytě nemohl ukázat, já nevím, své oblíbené autíčko z dětství? Nemohl jí ukázat své kreslůvky? Cokoliv? Proč tohle? To je jediná moje výtka, jinak to bylo, jak jsem již napsal, skvělé.


Lenka.Vílka
20.05.2019 5 z 5

Tak tohle bylo žrádlo. Ne jako sýrový křupky, ale jako brutální knižní žrádlo. Nejdřív to začne jako paranoia, která totálně Jessie obrátí život, aby potom na konci...jo, tyhle příběhy žeru. Super zakončení první knihy.