Minde123 Minde123 oblíbené citáty

☰ menu

A až se naposledy nadechneš, pochopíš, že tvůj život byl pouhou kapkou v nekonečném oceánu! Co je však takový oceán jiného než spousta kapek? (Atlas mraků)
David Mitchell

Skutečnost je taková, že masy se mýlí a jednotlivci mají vždycky pravdu. (Pěna dní)
Boris Vian

Běžíme co nám nohy stačí do budoucnosti, běžíme tak rychle, že nám utíká přítomnost. A minulost nám mizí v prachu, který jsme zvířili svým během.
Boris Vian

Věci nejsou důležité. Tak se to říká. Jestlipak ale ten, kdo to tvrdí, někdy přišel o všechno? - Illuminae
Amie Kaufman

Zázraky jsou jen statická nepravděpodnost a osud je iluze, kterou se lidstvo utěšuje ve tmě. V životě není nic absolutního, jen smrt.
Amie Kaufman

Nebudeš šťasten ostatně co je na tom? Štěstí není vrchol. Snad jsi zrozen pro něco lepšího nejsi-li zrozen pro štěstí.
Viktor Dyk

Pro dva lidi je jen určitá míra lásky;ohraničená a neměřitelná. Nemiluj přespříliš, chceš-li býti milován, vyčerpáš sám všechnu lásku, určenou pro dva. Přemíra lásky, kterou dáváš, ničí možnost lásky, kterou bys měl bráti;to ti radí Krysař, který mnoho viděl
Viktor Dyk

Buď statečná. A nezapomeň: život je dar. – Karla
Nicola Yoon

"Můžeme mít tedy buďto nesmrtelnost, nebo vzpomínku na dotek. Nemůžeme mít oboje." Všechno, úplně všechno (svrchní část pokožky se za dva týdny, mozkové buňky se neregenerují, ale stárnou)
Nicola Yoon

Život jsou otázky, ne odpovědi.
Raymond Douglas Bradbury

Většina z nás se nemůže toulat sem a tam, hovořit s kdekým, poznat všechna města na světě. Na to nemáme čas, ani peníze, ani dost přátel. Věci, které hledáte, Montagu, na světě jsou, ale jediný prostředek, který s devadesáti devíti procenty těch věcí seznámí průměrného človíčka, jsou knihy. (451 stupňů Fahrenheita)
Raymond Douglas Bradbury

Vypisuj pro lidi soutěže,ve kterých dostanou cenu za to,že se naučí zpaměti populární šlágr nebo hlavní města různých států,nebo kolik tun obilí sklidili loni v Iowě.Namačkej do nich plno údajů,které nejsou nebezpečné,zahlť je tolika fakty,až se budou cítit přecpaní a budou mít dojem,že úplně srší vědomostmi.Potom se jim bude zdát,že myslí.
Raymond Douglas Bradbury

Takových podivínů není naštěstí moc. Víme, jak je zničit v zárodku. Bez hřebíku a bez dřeva dům nevystavíš. Když tedy nechceš, aby stál, schovej dřevo a hřebíky. Když nechceš, aby byl člověk nešťastný z politických problémů, neukazuj mu rub i líc otázky, aby se tím netrápil, ukaž mu jenom jednu stránku. Anebo ještě lépe, neukazuj mu nic. (451 ° Fahrenheita)
Raymond Douglas Bradbury

Máme všechno, co potřebujeme ke štěstí,ale šťastní nejsme. Něco nám chybí. Pátral jsem po tom. Jediná věc, o které jsem věděl, že schází určitě, byly knihy, které jsem deset let pálil. Tak jsme si myslel, že by nám knihy mohly pomoct. (451 ° Fahrenheita)
Raymond Douglas Bradbury

Kdo vlastně jsme, když se to tak vezme? Většina? Je tohle odpověď, kterou hledám? Většina je vždycky posvátná, že? Vždycky, vždycky; ani na jediný malinký bezvýznamný momentíček se nikdy nemýlí, že? Ještě nikdy za celých těch deset miliénů let se nezmýlila? Uvažoval dál: Co je tahle většina a kdo ji tvoří? A co si vlastně myslí a čím to, že jsou takoví, a změní se vůbec většina? Necitím se ve své kůži. Je to klaustrofobie, strach z davů nebo zdravý rozum? Může mít jednolivec pravdu, když proti němu se svou pravdou stojí celý svět?
Raymond Douglas Bradbury

Dávno před Kristem žil jeden strašně hloupý pták jménem Fénix, vždycky za pár století si vystavěl pohřební hranici a sám se na ní upálil. To byl určitě blízký příbuzný Člověka. Ale pokaždé, když se upálil, vyskočil z popela a sám se zase se vším všudy porodil. Zdá se, že děláme totéž, pořád znova a znova, jenže máme jednu vlastnost, kterou Fénix neměl. My víme, co to děláme za ničemnou věc. Víme, co jsme za posledních tisíc let nadělali ničemných věcí, a jestliže tohle víme a máme to pořád před očima, přestaneme jednou stavět ty proklaté pohřební hranice a přestaneme na ně skákat. V každé generaci získáme o trošku víc lidí, kteří nezapomínají.
Raymond Douglas Bradbury

„V knihách musí něco být. Něco, co si nedovedeme představit, když kvůli tomu zůstane žena v hořícím domě, něco v nich musí být. Jen tak pro nic za nic by tam člověk nezůstal.“ „Neměla rozum.“ „Měla zrovna takový rozum jako ty nebo já, možná lepší, a my jsme ji spálili.“ (451 stupňů Fahrenheita; str. 54)
Raymond Douglas Bradbury

Spatřil jsem anděla v mramoru a otesával jsem ho, až jsem ho vysvobodil. -Dám ti slunce
Jandy Nelson

Realita mě drtí. Svět je bota špatné velikosti. Jak ho někdo dokáže snést? (Dám ti slunce)
Jandy Nelson

Osamělost vám odhalí, že jste pouhý atom, vydaný napospas nekonečnu, a neustále čeká na svou příležitost, aby vás vyděsila, strašlivě vyděsila - to je pravý záměr osamělosti, a to jí také nesmíte nikdy dovolit. - Den trifidů
John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris

Život je plný okamžiků, které nic neznamenají. A pak jednoho dne přijde jediný okamžik, který rozhodne o každé následující vteřině.
Sabaa Tahir

Strach je tvůj nepřítel jen ve chvíli, kdy mu to dovolíš. ... Strach může být dobrý. Může tě udržet naživu. Jen mu nedovol, aby tě ovládl.
Sabaa Tahir

Kde je život, tam je naděje.
Sabaa Tahir

Protože když vstupujeme do řeky podruhé, jsem už já i řeka někdo jiný.
Jostein Gaarder

Jenom porozumění, které vyvěrá z nitra, je porozumění skutečné.
Jostein Gaarder

Jediné, co potřebujeme k tomu, abychom byli dobrými filosofy, je schopnost divit se.
Jostein Gaarder

Filosofie vznikla jako důsledek lidské zvědavosti.
Jostein Gaarder

Člověk si nemůže dokonale uvědomovat, že je, dokud si neuvědomí, že jednou umře. Stejně tak není možné uvažovat o tom, že člověk umře, aby se zároveň nevynořila myšlenka na to, jak je fantastické žít. (Sofiin svět)
Jostein Gaarder

Čas nejde. Čas ani netiká. Jdeme my a tikají naše hodinky. Čas se prokousává historií stejně bez hlesu a neúprosně jako slunce vychází na východě a zapadá na západě. Čas boří velké civilizace, hlodá na starých památkách a zakusuje se do jednoho lidského pokolení za druhým. Proto se říká "zub času". Protože čas hryže a kouše a mezi čelistmi jsme my.
Jostein Gaarder

Na světě jsou dva druhy viny... jeden tě táhne ke dnu tak dlouho, že už nejsi k ničemu, a druhý tvou duši pohání k nějakému cíli. Jeden z nich je břemeno a ten druhý ti udává směr.
Sabaa Tahir

„Vina je lovec... Strach je lovec... Hanba je lovec... Osud je lovec “ (Sůl moře)
Ruta Sepetys

„K čemu všechno to utíkání, skrývání, lži a zabíjení? Nekonečný kruh pomsty: Na bolest odpovídáme tím, že působíme novou bolest. Proč jsem to udělal?“ (s.323 Sůl moře)
Ruta Sepetys

„Někdo zaťukal na dveře. Mlčela jsem. V koutku duše jsem tu malou ocelovou koupelničku vůbec nechtěla opustit. Chtěla jsem zůstat zamčená pryč od vší té bolesti a zmaru. Nechtěla jsem být silná. Nechtěla jsem být ta „chytrá holka“. Byla jsem strašlivě unavená. Chtěla jsem, aby už to všecko bylo pryč.“ s.205 Sůl moře
Ruta Sepetys

Nesmíme dopustit, aby pravda zmizela s těmi, kteří to vše prožili. (Sůl moře - poznámka autorky)
Ruta Sepetys

Historie nás rozděluje, ale skrz čtení se můžeme sejít v příběhu, studiu a vzpomínání. Knihy nás spojují v celosvětovou komunitu čtenářů, a co je ještě důležitější, v celosvětové společenství lidí toužících poučit se z minulosti. (Sůl moře - poznámka autorky)
Ruta Sepetys

Zlomené srdce je otevřené srdce. - Dám ti slunce
Jandy Nelson

Některým lidem je prostě souzeno potkat se ve stejném příběhu. -Dám ti slunce
Jandy Nelson

Nejlepší je vsadit na všechny koně, miláčku. - Dám ti slunce
Jandy Nelson

Musíš vidět zázraky, aby nějaké zázraky nastaly, Jude. (Dám ti slunce)
Jandy Nelson

Chtěla bych udělat tohle: Chtěla bych chytit bratra za ruku a utíkat časem zpátky, až by nám roky padaly z ramenou. -Dám ti slunce
Jandy Nelson