Minde123 Minde123 komentáře u knih

☰ menu

Být milován, milovat Být milován, milovat Vladimír Holan

Nevím jestli jsem na Holana byla už připravená. Rozhodně ho ještě nedokážu plně docenit a navíc mi není některými svými tématy až tolik blízký. Určitě se k němu ale někdy vrátím.

26.11.2017 4 z 5


Divoká labuť a jiné příběhy Divoká labuť a jiné příběhy Michael Cunningham

Tolik jsem od toho ani nečekala. :) Některé příběhy byly - pravda - slabší, ale jinak jsem si to užila a i se příjemně pobavila. Celkově si myslím, že přečtením této knihy rozhodně nešlápnete vedle pokud od ní nebudete očekávat něco velkého. Jediné, co bych vyčetla, je autorům občas poněkud chaotický styl a nedotaženost, i když ta je možná někdy záměrná.
Moc se mi líbí, že příběhy nejsou jen pozitivní nebo negativní. Nejlepší je za mě asi - Roz. čarovaní, Jackoby nic, Neochvějný cínový, Zvířata, Až do smrti.

26.11.2017 4 z 5


Sága 2 Sága 2 Brian K. Vaughan

Naprosto spontánně jsem si skoro po roce vzpomněla na ságu. :D Opět nezklamala, i když ta angličtina není v některých částech úplně lehká.

26.11.2017 5 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Posledních cca 150 - 200 stran bylo alespoň celkem zábavných... Ale stejně, hlavní hrdinku jsem si opravdu neoblíbila. Příběh byl taková klasika (nic úplně nového) od Sarah J. Maas, která se navíc ještě rozjela ještě později než je pro ni typické. Nevím no, Skleněný trůn se mi líbil víc jak příběhem tak postavami (i když tam jsou samozřejmě i takové, které nemůžu vystát, ale celkově mi ta série - nebo i jen její první díl - připadá lépe zvládnutá.) Jsem ráda, že se objevilo alespoň pár postav kvůli, kterým mě zajímalo, co se bude dít dál. (Rhysand, Lucien, Nesta a Elain)
Do dalších dílu se asi nebudu pouštět. Mám už rozečtený Skleněný trůn a vzhledem k tomu, že autorka se hodně opakuje (jak jsem si sama všimla, ale i jak jsem jsem slyšela), nemá asi cenu číst vše v podstatě 2x. Dvůr trnů a růží jsem si chtěla přečíst hlavně jako samostatný retelling na Krásku a zvíře, protože jsem slyšela, že by se dal považovat za samostatnou knihu. A v tomto mě asi zklamal nejvíc. :( Mám ráda přepracovávání Krásky a zvířete, ale nevím zda-li to bylo kvůli Tamlinovi a Feyre, kteří si mě úplně nezískali. Nebo kvůli tomu, jak hodně to bylo pozměněné. Nebo kvůli několika kýčovitým scénám, kdy jsem si říkala - Jako vážně? Zkrátka mě to v tomto ohledu vůbec nenadchlo...

26.11.2017 3 z 5


Opravář osudů Opravář osudů Robert Fulghum

Rozhodně to není to nejlepší, co napsal. Ale potěšilo mě to a pozitivně naladilo. Nápad opraváře osudů se mi opravdu líbil. I když přiznám, že místy Fulghum připadat mírně vypsaný. V některých ohledech není kniha tak hluboká jako některé jeho starší, ale stále se mi to líbilo. A mám ji navíc i podepsanou! :D

26.11.2017 4 z 5


Znamení Athény Znamení Athény Rick Riordan

Nechytlo mě to tolik jako předchozí díly... možná to je tím, že jsem Proroctví a Neptunova syna četla před rokem a tudíž jsem musela dlouho lovit v paměti, abych chápala všechny souvislosti. :D Nebo tím, že se ze mě (snad) stává náročnější čtenář, a proto někdy nemůžu skousnout, že je to psané pro děti... je tam na mě hrozně moc nasekané akce (+prosté vyjadřování jak hrdinů tak autora) Každopádně ke konci jsem se se stylem psaní zase sžila a začalo mě to neskutečně bavit! :D Až na kapitoly z pohledu Lea... Vím, že Leo je klíčová postava, ale mě prostě vyprávění z jeho pohledu nudí. :/ .... Radši bych uvítala pohled Hazel nebo Franka.
Konec byl boží a Percy taky. Takže přes všechny mínusy spokojenost. :)

18.06.2017 4 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Předčilo to moje očekávání. Zvýrazňovala jsem si myšlenky, které mě zaujaly a mám zvýrazněnou 1/4 knihy. :D
Přestože kniha měla být svým způsobem reakce na tehdejší dobu pořád je aktuální, i když už asi v něčem jiném než tehdy.
Skvěle napsané, ale přiznávám, že jsem se občas trochu ztrácela v metaforách.

18.06.2017 5 z 5


Illuminae Illuminae Amie Kaufman

1. třetina knihy : ,, No... zase taková sláva to není, je to celkem přechválený. Ale ta forma je zajímavá"
2. třetina knihy: ,, Waw, to je ale masakr..."
3. třetina knihy: ,, Panebože!!! To je úžasný, i když šíleně depresivní. Proč to čtu?? Co se to sakra děje?? @^%#*&
A konec, na jednu stranu úžasný... na druhou stranu trochu snížil kvalitu celé knihy. Jsem z něj docela rozporuplná. Ale i tak si kniha ode mě zaslouží 5 hvězdiček :)
Když jsem četla anotaci a všeobecně o čem to tak má být, čekala jsem, že to bude taková splácanina různých sci-fi prvků. A ona to nakonec splácanina opravdu je, ale tak nesmírně povedená, že to nemá obdoby. :)

18.06.2017 5 z 5


Všechno, úplně všechno Všechno, úplně všechno Nicola Yoon

Je to dobrá volba pro začátečníky se čtením v angličtině. Rozuměla jsem téměř všemu, i když to celou dobu jistil slovník v mobilu, ale jinak to asi za začátku nejde. (hlavně, když jste detailista) :D

Co se obsahu týče - námět hodně nadějný. Zápletka klasicky "youngadultová". Zpracované je to celkem dobře. Hlavní postavy jsou sympatické, i když musím říct, že Maddy mě ke konci trochu štvala. Na začátku mi byla jako člověk mnohem bližší. Děj příjemně graduje. Nebyly tam hluchá místa. I když se přiznávám, že prostředek knihy mě trochu naštval... autorka asi chtěla trochu prostoru pro vzájemné vylévání citů hlavních hrdinů... ale tak chápu proč. Konec mě mile překvapil. Ze začátku by mě to vůbec nenapadlo, pak jsem to trochu začínala tušit. Za vyústění příběhu má u mě autorka plusové body. Jinak úplný závěr mě už tolik nenadchl.
Knihu bych zhodnotila jako lehce nadprůměrnou YA. Ve svém žánru je to určitě jedna z těch lepších. (Jo a ty ilustrace celkový dojem ještě vylepšily) Ale už mi to v mých 16 ti letech (docela brzo no.. ) připadá až moc naivní. Nicméně příjemné na oddych. Něco mezi 3 a 4 hvězdičkami. ( i když dávám 3).

05.02.2017 3 z 5


Královna stínů Královna stínů Sarah J. Maas

Já už ji nutně potřebuju... nevydržím to do Vánoc... Pomoc!! :D - 14.11.

Vydržela jsem a stálo to za to!!! - 11.1.
Společně s Dědičkou ohně nejlepší díl. Autorka se vypracovává na vyšší level fantasy. :)

14.11.2016 5 z 5


Saeculum Saeculum Ursula Poznanski

Musím se přiznat, že jsem čekala trochu víc napětí. Celou knihu jsem na to čekala těšila a skutečně to přišlo...asi na posledních 100 stranách. No to je na 500 stránkovou bichli dosti pozdě! I tak se mi, ale líbilo jak byl příběh propracovaný, a co na téhle autorce opravdu miluju, a důvod, proč jsem téhle knize dala čtyři hvězdičky, je její originální námět. Knihu o LARPu jsem ještě nepotkala. :) Další důvod mého hodnocení je čtivost...kdyby kniha byla napsaná jiným stylem asi bych to vzdala. Autorka píše tak lehce, že vám to ani nepřijde, a tak nakonec můžete být rádi, že jste to dočetli. Protože konec stojí za to. Jediné co mi to opravdu kazilo byla délka knihy...

30.09.2016 4 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Moje první (vlasně i autorovo :D ) greenovka... A nevím jestli si od něj přečtu ještě někdy něco dalšího, protože kniha mi připadala spíš jako slabší průměr. Na jednu stranu celkem hezké téma, hlavní motiv knihy: ,,Jdu hledat velké možná" a zajímavá hlavní postava. (obvzlášť jeho posedlost posledními slovy známých osobností, za to velké plus téhle knize! ) Na druhou stranu musím říct, že na začátku mi Miles sice přišel zajímavý, ke konci jsem ho už ale téměř nesnášela a byl mi tak nesympatický, jak jen to šlo. Aljaška, okolo které se celý příběh točí, mi vadila od začátku do konce a když vezmu v potaz, že to ještě podtrhl Greenův chudý styl psaní... Nemohu dát víc než 2,5 hvězdičky.
Hledání Aljašky má rozhodně něco do sebe. Je v něm plno skvělých myšlenek a poslední stránky si čtu pořát a pořát dokola, protože je nemohu dostat z hlavy. Celé kniha je, ale tak lacině a jednoduše napsaná, že se nedivím tomu, jak obrovsky je populární i mezi nečtenáři. Opravdu nesnáším, když si někdo přečte všechny knihy od greena a myslí si bůhví jaký není knihomol -_- Je mi i celkem líto, že lidi, co nečtou si pak vyberou zrovna něco takového...

27.09.2016 3 z 5


Dcera Dcera Kiera Cass

Právě jsem ji dočetla a asi budu některým oponovat, když řeknu, že se mi líbila tak moc jako původní trilogie, i když kvůli něčemu jinému. Jediné velké mínus, ale zároveň i plus, které kniha má, je charakter hlavní hrdinky.

Eadlyn je namyšlená, pohodlná, plná předsudků vůči ostatním lidem a často i dost drzá. S tím jsem ale to knihy šla a ve výsledku mi to ani nevadí, protože kdyby na začátku nebyla namyšlená a panovačná, nemohla by si projít tak obrovským a zajímavým vývojem.
Co mi na ní, ale vůbec nevadilo, byl její pohled na celou soutěž. Celkem chápu, že se jí do toho vůbec nechtělo a nepřipadalo jí to férové. A její skeptický pohled vůči zamilování se byl mnohem uvěřitelnější než bláznivý románek, který prožily America s Maxonem.

Kiera Cass si neuvěřitelně uvěřitelně poradila s charaktery Ameriky, Maxona a všech postav, které známe už z původní trilogie a to se mi opravdu líbilo.

Velké plus musím autorce přičíst za to, že nevíme přesně jak to dopadne ( i když mám celkem silné tušení :D A jestli to tak opravdu bude máme se na co těšit. )

Konec mě opravdu vyděsil!!! Ta postava, nesmí umřít!!! Jsem teď celkem naštvaná, že nemám po ruce další díl, ale co se dá dělat :/ PS: Opravdu moc nemusím Ahrena...
A teď menší citový výlev: Asi jsem se zamilova do Kilea. Podle mě si ho Eadlyn nevybere, ale to je dobře, byl by to celkem divný konec. (To je tak, když se do někoho zamilujete, ale on je jen fiktivní :D :/ )

02.07.2016 5 z 5


Otka: Ošklivá tlustá kamarádka Otka: Ošklivá tlustá kamarádka Kody Keplinger

Po shlédnutí filmu (který byl dobrý, ale na mě tam byl opravdu moc velký happyend) jsem si řekla, že by bylo zajímavé přečíst si i knížku. Ta mě hodně překvapila...v pozitivním slova smyslu. Byla něco naprosto jiného než film.
Hlavní hrdinka je .... no nemám slov... hrozně mi sedla. Celkově si myslím, že tahle kniha, ačkoli se to může zdát jako hloupý středoškolský románek, je hrozně dobře a pravdivě napsaná. Hodně oceňuji, že je tam vše popsané, tak jak to je i ve skutečnosti. Pozitivně hodnotím i nápad s okovstvím a "vyšší poselství" té knížky (ale rozhodně se od téhle knihy nedá čekat něco hodně hlubokomyslného, protože tohle ani není typ knihy, do které by se to hodilo...koneckonců je to kniha především pro teenagery). Happyend mi nakonec zas tak moc nevadil. :) Beru to jako, že autorka tímto chtěla všem holkám, co se cítí jako otky říct, že zázraky se občas dějí, ale musíte proto, aby se děli, něco udělat :)

15.05.2016 5 z 5


Loď mezi hvězdami Loď mezi hvězdami Beth Revis

Nakonec se z toho vyklubala úžasná knížka! Jsem zvědavá jak si autorka poradila s dalšími díly. :) Velkým plusem pro mě byla vesmírná tématika, to jak autorka pojala společnost a musím říct, že některé věci, co na konci vypluly na povrch, jsem opravdu nečekala. Taky mě hodně potěšilo, že vztah Amy a Syna nebyl tak vyhrocený jak jsem čekala. :)
Jedím mínusem a důvod proč nechávám při hodnocení rezervu dalším dílům je, že se uprostřed knihy asi 100 stran nic moc nedělo. Ale na druhou stranu musím uznat, že kdyby ano asi bych si tolik neužila ten konec.

11.05.2016 4 z 5


Šampion Šampion Marie Lu

Před chvílí jsem to dočetla. A musím říct, že ten konec jsem naprosto nečekala!! Je to jeden z nejlepších a nejoriginálnějších konců jaký jsem kdy (samozřejmě v tomhle žánru) četla. :) Naprosto mě to dostalo. Autorka z toho podle mě neudělala dokonalý happyend, což je dobře. A hrozně jsem si oblíbila June!! Stala se z ní asi jedna z mých nejoblíbenějších hrdinek. Marie Lu mě naprosto dostala a to hlavně svojí upřímností! Myslím, že si tuhle sérii už znovu nepřečtu, protože takovéhle knihy já 2x číst nedokážu. Právě protože ve mě něco zanechají a jako se nemůže vracet v čase zpátky, tak já takovéhle knihy nemůžu číst víckrát. Řekla bych, že tahle trilogie je mnohem lepší než divergence. Vůbec nechápu, že divergence je tak slavná a tuhle sérii moc lidí nezná. Na 1000000000% procent doporučuji.

Menší spoiler:
Hrozně se mi líbil epilog. Jak tam bylo na několika řádcích shrnuto jak June prožila všechny svoje narozeniny. Hrozně jsem si June oblíbila... :D

14.04.2016 5 z 5


Fenomén Fenomén Marie Lu

Tak tohle mě trochu zklamalo :D Nebylo to špatně to rozhodně ne, ale prvním dílem si autorka nasadila opravdu vysokou laťku a té Fenomén rozhodně nedosáhl. Když jsem to dočetla byla jsem naprosto ohromená, ale jakmile to ze mě vyprchalo uvědomila jsem si, že zas až tak dobré to nebylo a na prví díl to nemá. Ani mi ta nevadilo, že začátek byl trochu pomalejší (June a Day si už opravdu zasloužili odpočinek), ale ten konec!! No bylo to originální, ale mě osobně to nepřišlo zas až tak úžasné. (Nemám ráda, když se něco nakousne na konci knížky)


SPOLER!!! (Nečtěte to jinak budete litovat :D )
Proč??? Proč Marie Lu? Kaede byla moje oblíbená postava!! A proč to Day June neřekl??? Proč se mu to stalo?? Snad se to v Šampionovi vyřeší, i když se bojím, že je to ten typ autorky co nechá hlavní hrdiny klidně zemřít...
PS: Nemám ráda Tess :D

04.04.2016 4 z 5


Legenda Legenda Marie Lu

Ačkoli to bylo podobné hunger games, divergenci a dalším knihám z tohoto žánru, může jen doporučit. Obě hlavní postavy jsem si naprosto zamilovala (což se mi zas až tak často nestává) a děj ani na chvilku nepokulhával (divím se, že jsem tu knihu nepřečetla za den jak byla napínavá) :) Přece jen musím říct, že to bylo v něčem trochu originální a to v tom, že na začátku knihy stáli June a Day každý na jiné straně a já si prvních pár kapitol nebyla jistá, jestli je republika dobrá nebo zlá.

04.04.2016 5 z 5


Škola dobra a zla Škola dobra a zla Soman Chainani

BEZ SPOILERŮ
Upřímně knížka mi až zas tak moc jako ostatním lidem vtipná nepřišla. Ale to neznamená, že nebyla naprosto skvělá!!! Konec mě dostal, i když si nejsem úplně jistá co se vlastně všechno stalo(to je asi jediná věc co bych téhle knize vytkla), ale třeba se to vysvětlí v druhém díle :)
Nápad byl úžasný, velmi dobře a čtivě napsaný a hlavně úplně úžasně zpracovaný. Poslední 50 stránek mi z toho šla hlava kolem, protože už jsem opravdu netušila co Sofie udělá nebo neudělá a jak přesně to dopadne.

Od začátku jsem měla raději víc Agátu, protože mi přišlo, že Sofie vůbec nedělá dobré skutky od srdce.Tedrose jsem nejdřív nesnášela, pak mi ho bylo líto, pak jsem si myslela, že už ho začnu mít ráda, ale ne :D Naopak jsem si nevím proč oblíbila Hesteru, Bleduli a Otylku.

Moc nechápu, že knížka má být pro děti...Mě kdyby tohle někdo třeba v 6 letech přečetl asi bych po některých kapitolách klidně nespala. :D

22.03.2016 5 z 5


Espressologie Espressologie Kristina Springer

Docela hezká krátká knížka na odreagování. Hlavní hrdinku jsem si moc neoblíbila( připadala mi trochu tuctová a v některých chvílích nesympatická) a konec byl docela uspěchaný, ale jinak to bylo vcelku příjemné čtení. =3,4*

12.03.2016 3 z 5