LucinkaPevensi LucinkaPevensi oblíbené citáty

☰ menu

Každý komplexní problém má jednoduché řešení, které je vždycky špatné.
Umberto Eco

Naše hledání modelového autora je náhražka za ono jiné hledání, v jehož průběhu se Obraz Otce rozplývá do Mlhoviny Nekonečna, a my se nikdy nepřestaneme ptát, proč je tam spíše něco než nic.
Umberto Eco

Život si můžeš hnusit nebo ho můžeš ignorovat. Ale líbit se nemůže nikomu. (Marvin)
Douglas Adams

Jestli existuje něco důležitějšího než moje ego, dám to okamžitě chytit a zastřelit.
Douglas Adams

Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizarnějšího a nevysvětlitelnějšího. Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se to stalo.
Douglas Adams

Bylo to asi takhle: Na počátku byl stvořen vesmír. Spoustu lidí to naštvalo a většinou se to považovalo za chybný krok.
Douglas Adams

Běžnou chybou, které se lidé při navrhování blbuvzdorných věcí dopouštějí, je hrubé podcenění vynalézavosti blbců. (Převážně neškodná)
Douglas Adams

Nesmím se bát. Strach zabíjí myšlení. Strach je malá smrt přinášející naprosté vyhlazení. Budu svému strachu čelit. Dovolím mu, aby prošel kolem mne a skrze mne. A až projde a zmizí, otočím se a podívám se, kudy šel. Tam, kam strach odešel, nic nezůstane. Zůstanu pouze já.
Frank Herbert

Můj Bože, láska zmenšuje svět a zvětšuje domov. (Jsou světla, která nevidíme)
Anthony Doerr

Je správné dělat něco jenom proto, že to dělají všichni ostatní?
Anthony Doerr

Všichni zemřeme na vlastní smrt.
Rainer Maria Rilke

“Perhaps all the dragons in our lives are princesses who are only waiting to see us act, just once, with beauty and courage. Perhaps everything that frightens us is, in its deepest essence, something helpless that wants our love.” - Letters to a Young Poet
Rainer Maria Rilke

… mějte trpělivost se vším, co ve vašem srdci ještě není vyřešené. Zkuste si zamilovat otázky samy o sobě, oblíbit si zamčené pokoje a knihy v cizích jazycích. Odpovědi nehledejte. Dnes vám je nikdo nedá, protože jste si je neprožili. Jde o to, všechno si prožít. Dnes si hlavně musíte prožít otázku. Potom snad jednoho vzdáleného dne postupně zjistíte, a možná si to ani nebudete uvědomovat, že prožíváte odpověď.
Rainer Maria Rilke

Existuje jediný koutek ve vesmíru, který můžeš s jistotou zlepšit, a to jsi ty sám.
Aldous Huxley

Kdo vlastně jsme, když se to tak vezme? Většina? Je tohle odpověď, kterou hledám? Většina je vždycky posvátná, že? Vždycky, vždycky; ani na jediný malinký bezvýznamný momentíček se nikdy nemýlí, že? Ještě nikdy za celých těch deset miliénů let se nezmýlila? Uvažoval dál: Co je tahle většina a kdo ji tvoří? A co si vlastně myslí a čím to, že jsou takoví, a změní se vůbec většina? Necitím se ve své kůži. Je to klaustrofobie, strach z davů nebo zdravý rozum? Může mít jednolivec pravdu, když proti němu se svou pravdou stojí celý svět?
Raymond Douglas Bradbury

Nedopusťme, abychom se někdy báli věcí, které přináší život. Buďme odvážní a podnikaví a věřme v úspěch. Tancujme a přijměme život takový, jaký je, ať už to bude moře starostí, tyfus nebo dvojčata!
Lucy Maud Montgomery

Nám nepřísluší zvládnout všechny temné síly světa a všechny zvraty historie. Musíme ale udělat, co můžeme, pro dobro let, do nichž jsem vrženi, vykořeňovat zlo na polích, která známe, aby ti, kdo přijdou po nás, mohli obdělávat čistou zemi. Jaké počasí budou mít, o tom nerozhodmeme... (Návrat krále)
J. R. R. Tolkien

Odvaha se nachází na nepravděpodobných místech.“
J. R. R. Tolkien

My rozhodujeme pouze o tom, co uděláme s časem, jenž nám byl dán. (Gandalf)
J. R. R. Tolkien

My si myslíme, že jakmile nás něco vystrčí z naší obvyklé cestičky, celý svět se zboří, ale teprve v takové chvíli začíná něco nového, dobrého. Dokud je život, je i štěstí. Před námi je ještě mnoho, mnoho.
Lev Nikolajevič Tolstoj

Nemůžeme spatřovat velikost tam, kde není pokora, dobro a pravda.
Lev Nikolajevič Tolstoj

Nepohodlí je pouze nedoceněné dobrodružství.
Gilbert Keith Chesterton

Pamatujme, že zrádce může někdy zradit i sebe samého a vykonat dobro, které nezamýšlel -Gandalf
J. R. R. Tolkien

V nouzi je každá minuta drahá, a přece je lepší dorazit pozdě než nikdy.
J. R. R. Tolkien

Naděje se rodívá, když už nám nic nezbývá.
J. R. R. Tolkien

„Já?Ne,mluvím k sobě,to obvykle starci dělávají,vyberou si nejmoudřejšího z přítomných a k tomu mluví."(Gandalf,Dvě věže)
J. R. R. Tolkien

Na světě je mnoho zvláštních náhod a pomoc často přijde z rukou slabých, když moudří zakolísají.
J. R. R. Tolkien

„Všemi slovy říkáš jen jedno: jsi žena a tvoje úloha je v domácnosti. Ale až muži se ctí padnou v bitvě, smíš se dát v domě upálit, protože muži už jej potřebovat nebudou. Já jsem ale z Eorlova rodu, a ne služka. Dovedu jezdit a zacházet s mečem a nebojím se bolesti ani smrti." „Čeho se bojíš, paní?" zeptal se. „Klece," řekla. „Zůstat za mřížemi, dokud je zvyk a stáří nepřijmou a možnost vykonat velké činy nebude nenávratně pryč a neztratím i touhu po nich.“
J. R. R. Tolkien

Onen i-Estel Edain, ú-chebin estel anim. (Dala jsem Naději lidem, sama si neponechala žádnou)
J. R. R. Tolkien

Měj trpělivost.Jdi,kam musíš jít a doufej "Dvě věze"
J. R. R. Tolkien

Nejkrásnější a nejsladší dny nejsou ty, ve kterých prožíváme nádherné a báječné a vzrušující příhody, ale takové, které nám přinášejí prosté malé radosti a tiše plynou jeden za druhým jako kuličky v růženci. (Cesta za velkým snem)
Lucy Maud Montgomery

Mohu se vší marnivostí hrdě prohlásit, že jsem to nejméně vzdělané a nejméně informované ženské stvoření, které si kdy trouhlo považovat se za spisovatelku.
Jane Austen

Kde vůle neschází, cesta se nachází.
J. R. R. Tolkien

„Lidé jsou velmi skeptičtí - nevěří ničemu s výjimkou pomluv.“
Gilbert Keith Chesterton

"Pohádky neříkají dětem, že existují draci. Děti vědí, že draci existují. Pohádky dětem říkají, že draka lze zabít."
Gilbert Keith Chesterton

Být bláznem je velmi relativní pojem.
Graham Greene

,,Není to člověk a nezaslouží si nejmenší cit. Dala jsem mu srdce, on je vzal, zmučil je k smrti a hodil mi je zpátky. Cítím srdcem, a když mi srdce roztříštil, nejsem schopna mít cit. Nelituji ho, i kdyby celý život pronaříkal.´´ (Na Větrné hůrce)
Emily Brontë

,,Stačí dobré srdce, a budeš krásný, kdybys měl tvář třeba jako uhel černou. Zlé srdce zohyzdí sebekrásnější obličej ještě víc, než kdyby byl od přírody nehezký.´´ (Na Větrné hůrce)
Emily Brontë

Milovat člověka, to znamená brát ho, jaký je.
Daphne du Maurier

Půvabná žena želbohu nikdy neuslyší o svých přednostech od osoby svého pohlaví, aniž by dotyčná vzbudila podezření, že je její zapřisáhlou nepřítelkyní nebo falešnou lichotnicí. (Na hradě Lesley)
Jane Austen