Finskej Finskej oblíbené citáty

☰ menu

Zločin je zcela běžný. Logika je vzácná.
Arthur Conan Doyle

Zdánlivá redakční vylepšení dopadnou občas až neuvěřitelně. Jeden redaktor mi třeba všechna „ti“ přepsal na zdvořilostní „Ti“. Zvlášť podařeně to vypadalo pod kresbou s textem Nejraději bych Ti dal pár facek! (Vladimír Renčín, červen 1984)
Vladimír Renčín

Kdožpak budete kralovat po mně, ozdobeni korunou královskou, pomněte, že i já jsem kraloval před vámi a že jsem obrácen v prach a v hlínu červů. Podobně i vy upadnete v nic, přecházejíce jako stín a jako květ polní. Co je platna urozenost aneb hojnost věcí, není-li přidáno čisté svědomí s pravou vírou.
Karel IV. Lucemburský

Zaprvé – spadl z měsíce, kdo se ještě domnívá, že by se evropské státy dokázaly shodnout na tom, co je pro ně společným nebezpečím a společným zájmem. Zadruhé – i kdyby se na tom shodly, nedohodnou se na postupu. Zatřetí – kdyby se dohodly i na něm, hádaly by se, kdo to bude řídit. A i kdyby se shodly ve všech třech bodech, nemají dostatečné prostředky, aby cokoli účinného vykonaly na vlastní obranu, a vůbec už ne na nějaké “mírotvorné” kampaně v zahraničí. Nemají je proto, že se půl století krčí pod ochranným deštníkem Ameriky a jednostranně odzbrojují… (Jako psa ke kandelábru)
Benjamin Kuras

PROTEKTORÁT Během 6 let okupace Němci zavraždili přibližně 70 000 Čechů, tedy 1 % národa. Bohužel zahynuli právě a jedině ti nejlepší, kdo se nesklonili, ti, kdo měli odvahu a vůli bojovat, po německu řečeno „vůdcovská rasa". Tato elita nevyrostla na zelené louce první republiky, národ si ji pečlivě pěstoval a tříbil celá tisíciletí. Stejně dlouho bude trvat, než bude tato ztráta zcela nahrazena. Jedině proto, že tito lidé (i jejich potomci) tu chyběli, nastaly politické tragédie v roce 1948 a 1989. Vyvraždit 70 000 nejlepších Čechů bylo strašné. Ovšem nejhroznější bylo nechat těch zbylých 7 milionů žít. (Pérák)
Petr Stančík

Bible, která spoléhala na boha, byla v tom výhodném postavení, že se mohla realisticky dívat na člověka. (Sluší-li se býti realistou - Čím je nám Chesterton)
Ferdinand Peroutka

…postavení literatury ve společnosti spočívá na jejím morálním kreditu: nemůže být bez trestu neupřímnou po několik let. Počne-li publikum větřit, že literatura se stává pouhou hříčkou, že v ní není zákonitosti, že je to prostě jakási destilovaná a zintelektualizovaná legrace, jde prostě hledat hříčky tam, kde jsou dokonalejší: do kinematografu. (Sluší-li se býti realistou - Krize literatury)
Ferdinand Peroutka

Dříve psávali spisovatelé z toho důvodu, že měli světu co říci: nyní, jak se zdá, píší spisovatelé většinou z toho důvodu, z něhož černoch prostrkuje si nosem kroužek: aby ozdobili svou vlastní osobnost. (Sluší-li se býti realistou - Krize literatury)
Ferdinand Peroutka

Chceme-li dobře vyjít s člověkem, učiníme dobře, budeme-li mít na paměti nauku o dědičném hříchu: jinak řečeno, budeme-li pamatovat, že není uzpůsoben k dokonalosti. (Sluší-li se býti realistou - Čím je nám Chesterton)
Ferdinand Peroutka

Tehdy jsem pochopil, že největší radostí lidu je, může-li společně křičet, a nedbá mnoho o to, proč křičí, nýbrž každý se cítí silnějším, křičí-li s ostatními, a má pak i věc, pro kterou křičí, za jedině správnou. (Egypťan Sinuhet)
Mika Waltari

To, že spokojený občan zapomíná, že jeho svoboda konec konců závisí na jeho vojenských kvalitách, je vždy velkým nebezpečím pro šťastné civilizace. (Dějiny Anglie)
André Maurois

Tehdejší feudální zásady měly asi stejnou povahu, jako mají dnes zásady mezinárodního práva. Ti, kdo je nejméně dodržovali, vytýkali druhým, že je porušují. (Dějiny Anglie)
André Maurois

Rozumní lidé jsou vždy náchylní věřit, že se jim lidstvo podobá, jenomže právě v tom rozumní nejsou. Život je vyvede z omylu. (Dějiny Francie)
André Maurois