esussi esussi oblíbené citáty

☰ menu

Paměť nepovažuji za element náhodně uchovávajíci to a náhodně ztrácející ono, nýbrž za sílu vědomě pořádající a moudře vyřazující.
Stefan Zweig

Láska je subjektivní. Milujeme nikoli skutečné bytosti, nýbrž bytosti, které si vytváříme.
Marcel Proust

Člověk by měl zpravidla dbát veřejného mínění jen tolik, kolik musí, aby neumřel hladem a nedostal se do vězení, ale vše, co sahá dále, je dobrovolné podřizování zbytečnému tyranství...
Bertrand Russell

Člověk, jenž dosahuje příliš snadno věcí, po nichž cítí pouze velmi mírnou touhu, usuzuje, že vyplnění nepřináší štěstí.
Bertrand Russell

Zdraví, učení, důstojnost, nezávislost a tvůrčí úsilí se chápou v první řadě jako výsledky práce institucí, jež těmto účelům údajně slouží a jejichž zdokonalení je závislé na tom, zda se vedením nemocnic, škol a jiných obdobných zařízení dá k dispozici více prostředků.
Ivan Illich

Studentům je systematicky vštěpováno, aby se spokojili s vyučováním namísto učení se, postupem na vyšší stupeň školy namísto vzdělání, s vysvědčením či diplomem namísto znalosti věci a se sebevědomým projevem namísto schopnosti říci něco nového. Škola je směřuje k tomu, aby akceptovali služby namísto hodnot.
Ivan Illich

Zemřel bych pro Tebe. Ale nebudu pro Tebe žít.
Stephen Chbosky