Arya26 Arya26 oblíbené citáty

☰ menu

Jak krutý žert vesmíru, pomyslel si, že se lidsky cítí jen tehdy, když provede něco příšerného. (Divoká píseň)
Victoria Schwab

Ty ses ve vězení prostě musel skamarádit s nějakým bláznem, co? To jsi prostě nemohl počítat dlaždice nebo si ochočit myš, jako to dělají normální vězni?
Judith Rumelt

Bastián Baltazar Bax měl také nezkrotnou vášeň. Bastiánovou vášní byly knihy. Jenomže kdo nikdy neseděl celé odpoledne s rudýma očima a rozježenými vlasy nad knihou a jedním dechem ji nečetl, až zapomněl na celý svět, a dokonce vůbec nezpozoroval, že dostal hlad nebo že je mu zima, kdo nikdy tajně nečetl při baterce pod podšívanou dekou, protože mu tatínek nebo maminka nebo nějaká jiná starostlivá osoba prostě otočili vypínačem s dobře míněnými slovy, že teď musíte spát, neboť ráno máte přece časně vstávat, kdo nikdy neproléval ať nepokrytě nebo tajně hořké slzy, protože skončil jeden podivuhodný příběh a on se musel rozloučit s hrdiny, s kterými prožil tolik dobrodružství, které miloval a jimž se obdivoval, a o které se bál a kterým držel palec a bez jejichž společnosti mu život připadá prázdný a zbavený smyslu - kdo z toho všeho nic nezná z vlastní zkušenosti, nu, ten patrně nebude moci pochopit, co v této chvíli udělal Bastián.
Michael Ende

Nechala jsem úsvit proniknout do své duše.
Sarah J. Maas

Ale nikdo nemůže změnit svou podstatu, máme moc jen nad svými činy.
Philip Pullman

Když chce člověk nakupovat lacino, je dobré být bohatý, třebaže to možná nedává moc smysl. Chudák musí vždycky zaplatit plnou cenu.
Philip Pullman

Nebe je prázdné. Nevěděla jsem, jestli Bůh umřel, nebo jestli nikdy žádný neexistoval.
Philip Pullman

Představ si například, že hodíš mincí - může padnout hlava, anebo orel, a dokud neleží na zemi, nevíme, která strana bude nahoře. Když padne hlavou dospod, znamená to, že ztrácíme možnost, že by byl dole orel. Až do toho okamžiku byly obě možnosti rovnocenné. - Zlatý kompas
Philip Pullman

Úděl stáří je dělat si starosti o mladé. A úděl mladých je vysmívat se stařeckým starostem.
Philip Pullman

Všichni jsme podřízení svému osudu. Ale musíme se chovat, jako by tomu tak nebylo, jinak bychom zemřeli zoufalstvím.
Philip Pullman

Život je tvrdý, ale stejně na něm všichni lpíme. (John Parry - Jedinečný nůž)
Philip Pullman

Možná se člověk někdy nezachová správně jen proto, že ta špatná volba se zdá nebezpečnější a my nechceme vypadat jako zbabělci. Radši pak uděláme něco, co není správné, ale je to nebezpečné. Tolik se snažíme nedat najevo strach, že zapomeneme na zdravý rozum. - Jantarové kukátko
Philip Pullman

Moje matka vždycky svým dětem říkávala: když se chystáte něco udělat a nevíte, jestli je to dobrý nebo špatný nápad, představte si ho vytištěný v novinách, kde si ho celý svět může přečíst. (Zmizelá)
Gillian Flynn

Láska je nekonečná schopnost světa všechno měnit, jsou do ní vetkány lži, nenávist, dokonce i vražda, nevyhnutelně v ní kvetou její protiklady, je skvostnou růží, která slabě voní krví. (Zmizelá)
Gillian Flynn

Je rozdíl, jestli někoho opravdu miluješ, nebo jestli miluješ jen představu, kterou o něm máš. (Zmizelá)
Gillian Flynn

Vybírá si chodec cestu nebo cesta chodce? -Sabriel
Garth Nix

"Prosím Vás,...dejte tomu všemu ještě šanci, ještě jednu šanci! Ještě jednu šanci pro mě!" žadonil mladík. Upír se k němu otočil, tvář zkřivenou hněvem. A pak se postupně uklidnil. Víčka se mu pomalu spouštěla přes oči a rty se roztáhly do úsměvu. Znovu se na mladíka zadíval. "Neuspěl jsem," povzdechl si, stále s úsměvem. "naprosto jsem neuspěl..." (Interview s upírem)
Howard Allen Frances O'Brien

"Abys věděla," řekl jsem jí týmž klidným hlasem, "to, co dnes v noci tady v pokoji zemřelo, nebyla ta žena. Potrvá ještě pár nocí, než doopravdy zemře, možná pár let. Dneska tady zemřela poslední stopa lidskosti ve mně."
Howard Allen Frances O'Brien

,,Upíři mají tajemství bezpočet, " prohlásila Ysabeau. ,, Jenže tajnosti jsou spojenci, na které se nelze spolehnout. Vyvolají v nás pocit bezpečí, ale ve skutečnosti nás ničí. " (Kniha života s.62)
Deborah Harkness

„Všemi slovy říkáš jen jedno: jsi žena a tvoje úloha je v domácnosti. Ale až muži se ctí padnou v bitvě, smíš se dát v domě upálit, protože muži už jej potřebovat nebudou. Já jsem ale z Eorlova rodu, a ne služka. Dovedu jezdit a zacházet s mečem a nebojím se bolesti ani smrti." „Čeho se bojíš, paní?" zeptal se. „Klece," řekla. „Zůstat za mřížemi, dokud je zvyk a stáří nepřijmou a možnost vykonat velké činy nebude nenávratně pryč a neztratím i touhu po nich.“
J. R. R. Tolkien

„Svět slz je tak záhadný.“
Antoine de Saint-Exupéry

Doprčic, copak může být někdo odvázanej z toho, že se každý den v půl sedmý probudí drnčením budíku, vyskočí z postele, obleče se, násilím se nakrmí, vysere, vychčije, vyčistí si zuby a pak bojuje se silničním provozem, aby se dostal na místo, kde v podstatě vydělává hromadu prachů pro někoho jiného a ještě se po něm chce, aby byl vděčný za to, že dostal šanci to dělat?
Charles Bukowski

Čím víc koček máš, tím dýl žiješ.
Charles Bukowski

„Už zase jsi mluvila s tím výklenkem, Gwendolyn. Docela jasně jsem to viděl.“ „Jo, je to můj oblíbený výklenek, Gordone. Urazí se, když s ním nemluvím.“
Kerstin Gier

Přátelé jsou jako hvězdy. I když je nevidíš, víš, že existují.
Antoine de Saint-Exupéry

Dospělí sami nikdy nic nechápou a děti to hrozně unavuje, stále a stále jim něco vysvětlovat. Děti musí být k dospělým hodně shovívavé.
Antoine de Saint-Exupéry

„Důkazem, že malý princ skutečně existoval je to, že byl rozkošný, že se smál a že chtěl beránka. Chce-li někdo beránka, je to důkaz, že žije.“
Antoine de Saint-Exupéry

"Vše, co je v člověku krásné je očima neviditelné."
Antoine de Saint-Exupéry

- U vás lidé pěstují pět tisíc růží v jedné zahradě, a přece nenalézají to, co hledají. - Nenalézají ... - odpověděl jsem. - A přesto by mohli, najít, co hledají v jediné růži nebo kapce vody... - Ano - odpověděl jsem. A malý princ dodal: Ale oči jsou slepé. Musíme hledat srdcem.
Antoine de Saint-Exupéry

- Co to znamená ochočit? - Je to něco, na co se nezapomíná. Znamená to vyvořit pouta.
Antoine de Saint-Exupéry

„Smrtelníci. Závidím vám. Myslíte si, že můžete všechno změnit. Zastavit vesmír. Odčinit to, k čemu došlo před spoustou let. Jste tak nádherné bytosti.“ (Nádherné bytosti - Macon Ravenwood)
Kami Garcia

Ne všichni, kdo bloudí, jsou ztraceni.
J. R. R. Tolkien

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
Jan Werich

Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít.
J. R. R. Tolkien

Čtenář prožije tisíc životů, než zemře. Člověk, jenž nikdy nečte, prožije jen jeden.
George R. R. Martin

Každý může zradit
Victoria Aveyard

Tenhle svět je sice Stříbrný, ale zároveň i šedý. Nic není černobílé.
Victoria Aveyard

Ať ten, kdo neviděl padat noc, ještě neslibuje kráčet tmou. (Společenstvo prstenu,Elrond)
J. R. R. Tolkien

Vlk, kterého slyšíš, je horší, než skřet, kterého vidíš. (Spol. prstenu, Boromir)
J. R. R. Tolkien

Ne každé zlato třpytívá se, ne každý kdo bloudí je ztracený. Stáří, když silné je, neohýbá se. Mráz nespálí hluboké kořeny. Z popela oheň znovu vzplane, ze stínů světlo vzejde náhle, až zkují ostří polámané, nekorunovaný zase bude králem.
J. R. R. Tolkien