Rawen616 Rawen616 komentáře u částí děl

☰ menu

Mlha

Kingova malá pocta Lovecraftovi, z něhož si vypůjčil monstra a jakési prolnutí s neznámým světem díky naznačeným experimentům. Sám pak do toho přidal své ingredience jako je štourání se v psychologii postav vystavených krizové situaci. Nechybí samozřejmě klasické poukázání na to, že když už všude vládne zlo, vždy se objeví někdo kdo z něj hodlá těžit a udělat celou situaci ještě daleko horší. Tato novel byla i velice zdařile zfilmována a skoro bych se nebál tvrdit, že filmové zpracování je o chlup lepší. Vynechává občasný balast a natahování zezačátku, stejně tak jednu milostnou linku která mi moc neseděla a naopak nejednoznačný konec povídky uzavírá jednou z největších sviňáren vůči hlavní postavě, jakou si kdy kdo dovolil a u které známé vypravěčské pravidlo "hrdina musí trpět" dostává zcela nový rozměr.

01.11.2020 4 z 5


Tencí lidé

Kdysi jsem ji četl v jedné povídkové sbírce. Už to, že mi utkvěla o jisté kvalitě svědčí. není to nic průlomového, ale minimálně samotní tencí lidé a jejich vlastnosti jsou docela originálním horrorovým prvkem.

19.12.2019 3 z 5


Ptáci / Vtáci

Na svou dobu velmi působivá "postapo" povídka. Daří se jí vyvolat obavy z něčeho, co v nás obavy obvykle vůbec nevyvolává. Hitchcockův film je na svou dobu také skvělý, ale co do atmosféry slabší než povídka.

15.10.2019 4 z 5


Nemám ústa a musím křičet

Deprese a utrpení. Od začátku do konce.

03.09.2018 3 z 5


Kdo je tam? / Věc / Obluda z vesmíru

Film mě svojí atmosférou a i na dnešní dobu děsivými(v pozitivním slova smyslu) efekty fascinuje už léta( bavíme se tedy o Cormanově remaku z 80.let) Proto jsem byl rád, že jsem úplně náhodou konečně narazil na jeho povídkovou předlohu. Co k ní říci - film je rozhodně lepší. Ale na druhou stranu, když vezmu v potaz kdy povídka vznikla, tak je to stále poměrně působivé dílo. Co si budeme povídat. Arktická pustina, ponurá polární stanice, nemožnost utéct a do toho netvor který může být kýmkoliv. To prostě má a bude mít stále něco do sebe.

03.09.2018 3 z 5