Kee Online Kee komentáře u částí děl

☰ menu

Pečovatelky

Vadilo mi především nelogické chování postav - vážně by si někdo schovával pilulku, která mu uvízla v podrážce?

07.05.2019 2 z 5


Nenávist až za hrob

Potenciál by byl; duchařská zápletka s indiánskou tématikou nezní vůbec špatně. Ale na můj vkus jsou v povídce příliš ploché postavy, pro jejichž vykreslení nebyl téměř žádný prostor (jen v nejhrubějších popisech). Je škoda, že se autorce nepodařilo vybudovat dostatečnou atmosféru; stejně tak motivace jednotlivých aktérů mi nepřišla dostatečně uvěřitelná. Závěr byl uspěchaný; jako by Kenyon nedokázala uhrát (a hlavně dobře zahrát) všechny karty, které držela v ruce.

06.05.2019 2 z 5


Rozsudek smrti

Tématika klanů v postapokalyptickém světě je poměrně sympatická; poněkud rozpačitěji se stavím k prezentované víře, která se zdá být mixem keltských božstev a Wiccy (ve které se příliš neorientuji). Celá povídka je postavená na soudním procesu, jenž má poměrně dobře vybudovanou atmosféru, ale jinak stojí na vratkých nohách. Škoda - možná kdyby se vařilo z méně ingrediencí...

P.S.: Osobně mi začíná vadit, že mnoho současných autorů používá klasické slovo s velkým počátečním písmenem pro naznačení významné události ("Změna"). Chtělo by to něco zvučnějšího. Anebo se vyvarovat potřebě všechno pojmenovat.

06.05.2019 3 z 5


Panicové

Opravdu jsem váhala mezi 3 a 4 hvězdami, ale nakonec dala průměr; obávám se, že jsem se nechala strhnout očekáváním, jelikož vím, že Diana Gabaldon je velmi úspěšná. Příběh jako takový se zdá dobrý, je vidět, že si autorka udělala rešerši o životě židů v 18. století. Zápletka není špatná, postavy vcelku sympatické a některé slovní obraty jsou elegantní.

Problémem je, že jsem se nedokázala nechat vtáhnout, a tak berte mé hodnocení jako čistě subjektivní záležitost.

04.04.2019 3 z 5


Zápas s Ježíšem

Nebezpečná žena nemusí být hlavní postavou, aby na celý příběh vrhala svůj stín. Tahle byla pořádná mrška.

13.01.2019 4 z 5


Sousedky

Líbí se mi nápad, kde se stírá hranice mezi představivostí a realitou, ale nedokázala jsem se nechat vtáhnout, bohužel. Některé myšlenky hlavní postavy, starší dámy v letech, jsou však bolestně aktuální.

13.01.2019 2 z 5


Stíny pro Silence v Lesích Pekla

Westernové odkazy prolnuté s hororovými prvky se podařilo velmi silně nakombinovat; šlapaly jako dobře promazané hodinky. Ženám jsem fandila.

13.01.2019 5 z 5


Ruce, co tam nejsou

Nevím, zda je to kvalitním překladem nebo autorčiným stylem vyjadřování, avšak její volba slov mi neskutečně sedla nejen jako cesta vykreslování příběhu, ale i jako cíl samotný. Ačkoliv bych v jejím světě nechtěla žít, líbilo se mi jej pozorovat jako zarámovaný obraz; s mírným odstupem.

13.01.2019 5 z 5


Raisa Stěpanovová

Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdami, ale nakonec pro námět a jeho důkladné zpracování dávám vyšší hodnocení. Autorčin literární projev mi však nepřišel dostatečně osobitý a zapamatovatelný, ačkoliv je na úrovni. Asi jsem jednoduše zmlsaná jinou četbou.

13.01.2019 4 z 5


Holka na zabití

Oceňuji snahu vnést do westernu nový vítr. Bohužel ve mne však tato povídka nezanechala příliš silnou ozvěnu.

13.01.2019 3 z 5


Druhá arabeska, velmi zvolna

Pochmurná post-apo vize budoucnosti, kde se hranice mezi temnotou a lidmi stírají.

13.01.2019 4 z 5


Buď mám zlomené srdce

Velmi zajímavý nápad a úhel pohledu, ale bohužel pro mne nedotažené a z hlediska psychologie postav si dle mého názoru autorka ukousla příliš velké sousto: rozehrát na tak malém prostoru potenciálem velmi hlubokou sondu, podat ji uvěřitelně a neuspěchaně... to je neskutečně tvrdý oříšek.

13.01.2019 2 z 5


Bomba

Zajímavé pojetí magie a dobře stravitelný urban fantasy svět, ale nemohla jsem se vymanit z dojmu, že většina současných urban fantasy je psaná podobným stylem - jinak řečeno, ani tato povídka nevynikla, ačkoliv se neopovažuji soudit autora dle jednoho výtvoru. Zároveň mi nesedělo, jak je napsaná hlavní hrdinka; nebyla pro mne nebezpečnou, ale další povrchně "drsnou" ženou. Škoda, potenciál má, jen jsem jí její drsňácké rozpoložení prostě nemohla uvěřit.

13.01.2019 3 z 5