Zizala123 Zizala123 komentáře u knih

☰ menu

Má temná Vanessa Má temná Vanessa Kate Elizabeth Russell

Tak tato kniha se mi líbila MOC. Jedná se o skvělý psychologický rozbor intimního vztahu mezi patnáctiletou holkou a jejím více než čtyřicetiletým učitelem. Hlavně první polovina knihy, která rozebírá počátky vztahu a prvních pár měsíců jeho trvání, mi přišela tak uvěřitelná a popisy toho, co se honí takovému skoro dítěti hlavou a jaká je za tím schovaná motivace, mi přijdou tak skvěle a hluboce napsané, že si myslím, že to autorka musela sama zažít (ačkoliv v úvodním prohlášení tvrdí, že příběh je smyšlený). Pokračování vztahu Vanessy a jejího v té době již bývalého učitele v dalších letech už mi přišelo uvěřitelné trochu méně (tím netvrdím, že to bylo špatné), takže zde už bych autorce věřila, že je to spíše její spisovatelská fantazie. Ve druhé půlce knihy je zajímavější sledovat spíš současnou dějovou linku, kde je postupně vylíčeno, jaké dopady má takovýto toxický vztah ještě dlouho poté, co skončí.

Je zřejmě chyba vybrat si tuto knihu jako romantické čtení - proto chápu spoustu komentářů od čtenářů, kteří knize na chuť nepřišli. Já bych ji brala spíše jako velmi zajímavé a zároveň čtivé náhlednutí do určitého koutu psychlogie člověka. Já jsem si z knihy odnesla určitý nový pohled na danou problematiku, takže za mě knihu jednoznačně doporučuji k přečtení - zvláště těm, kteří v knihách oceňují především do hloubky popsané chování a motivace postav (o příběhu tato kniha vlastně až tak moc není).

03.05.2024 5 z 5


Ateliér špičatých klobouků 4 Ateliér špičatých klobouků 4 Kamome Širahama

Tento díl mi zatím z těch prvních čtyřech přišel nejlepší. Bylo to napínavé a velmi se mi líbilo bližší nahlédnutí do myšlení malé Riche, která chce jít tvrdohlavě svou cestou. K tomu se přidal ještě malý čaroděj Eunie, který si díky systematickému podceňování až ponižování ze strany svého hrozného mistra vůbec nevěří, ale během zkoušky se "zázračně" najde - to už na mě působilo hodně dětsky, ale celkový dojem mi to naštěstí nezkazilo.

27.04.2024 4 z 5


Ateliér špičatých klobouků 1 Ateliér špičatých klobouků 1 Kamome Širahama

Komentář po přečtení 1. - 4. dílu: u těchto sériových komiksů se těžko hodnotí jednotlivé díly, takže píšu recenzi za 4 první díly dohromady. Technicky se jedná o klasickou japonskou mangu, takže se čte opačným směrem než jsme u knížek zvyklí - tohle je moje první manga, přesto jsem se čtením neměla žádný problém, takže tohoto se není třeba obávat. Jedná se o milý příběh o malých čarodejkách - učednicích. Předpokládám, že primárně je určeno mladším čtenářům (vzhledem k roztomilé kresbě malých čarodějnic, by možná ještě přesnější bylo říct, že zacílení je hlavně na mladší čtenářky), nicméně určitě neurazí ani dospělého čtenáře přístupného žánru fantasy. Příběh je jednoduchý, přizpůsobený mladším čtenářům, ale tím rozhodně netvrdím, že je příběh hloupý - právě naopak. V knize jsme podrobně seznámeni s velmi originálním a promyšleným sytémem magie: čarodějové kouzlí tím, že kreslí tzv. runy (systém znaků). Systém kouzlení má svoji logiku a od čaroděje kromě příslušné "řemeslné" vycvičené zručnosti, vyžaduje i zapojení vlastní fantazie. Myslím, že právě ten skvěle vymyšlený magický systém je největší předností této knihy a dělá celý tamní kouzelnický svět velmi uvěřitelný. Další plus je opravdu hezká roztomilá kresba - škoda, že není barevná, to by bylo za mě ještě lepší. Každá ze 4 malých učnic je povahově jiná - to je určitě plus pro dobrou orientaci mladší čtenáře. Z pohledu dospělého čtenáře jsou postavy (aspoň prozatím v prvních čtyřech dílech) typicky pohádkové - tzn. černobílé, bez nějakého překvapivého vývoje. Jedná se o příjemnou, oddychovou četbu. Určitě chci pokračovat ještě s dalšími díly. Plánuji dát přečíst i svým dětem (věk necelých 8 a 9 let), nejsou to žádní nadšení čtenáři, tak jsem zvědavá, jestli je tento příběh a komiksová forma zaujme. Určitě pak dopíšu update :-)

27.04.2024 4 z 5


Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Tak tohle byla jízda! Moje první kniha od Coleen Hoover. Ačkoliv v pořadí už čekají další její knihy, začala jsem zrovna touto - pro autorku žánrově netypickou. To že se jedná o thriller jsem věděla a ačkoliv thrillery normálně nečtu, z tohoto jsem neměla takový strach, protože jsem si říkala, že thriller od autorky romantických knih nebude nic, co bych nezvládla :-) v tomto jsem ale autorku dost podcenila. Ačkoliv tedy nejsem moc velký znalec žánru, tak za mě toto rozhodně thriller je a to se vším všudy. Napětí a úzkost od začátku až do konce a když se člověku na konci trochu uleví, tak nakonec zjistí, že je všechno úplně jinak. Sice se mi vůbec nelíbí ty pocity, které jsem v průběhu čtení knihy měla - od úzkostného napětí až po znechucení - přesto jsem knihu nedokázala odložit, takže kniha asi naprosto splňuje to, co se od ní žádá. A musím uznat, že ten příběh v knize je skvěle vymyšlený a autorčin styl psaní je opravdu tak čtivý, jak jsem všude slýchala.
Možná je jen třeba upozornit, že v knize je hodně prostoru věnováno explicitně popsaným sexuálním scénám. Kupodivu ale nemám pocit, že by tam byly umělě nacpané jen proto, že to je teď jednou ze záruk, že se kniha bude dobře prodávat. Já osobně bych se bez nich klidně obešla, ale mám pocit, že v tomto případě to nějakým způsobem možná přispívalo k budování atmosféry a napětí, takže to za negativum označovat nechci.

EDIT po 14 dnech od dočtení: nakonec přehodnocuji “jen na 4 hvězdičky. Nechala jsem se při hodnocení strhnout překvapivým závěrem, ale zpětně myslím, že si kniha plných pět hvězdiček nezaslouží. Napínavé a šokující to bezpochyby je, ale ve finále ten příběh vlastně nemá žádnou hloubku, nic co bych si z toho vzala. Jediné co ve mě i po 14 dnech zůstává je zbytečná úzkost z jedné dětské smrti.

21.04.2024 4 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Od této knihy jsem po shlédnutí některých recenzí čekala jasných 5 hvězdiček. Koncem druhé třetiny knihy jsem byla rozhodnutá, že dám jen 4, protože příběh skvěle napsaný a vymyšlený, máte pocit, jakoby Evelyn byla skutečná osoba, ale když jsem knihu odložila, nic moc mě k ní netáhlo zpátky. Ostatně těžko byste hledali knihu se spoilerem přímo v názvu :-) lákadlem pro další čtení má být vysvětlení, proč si Evelyn vybrala jako spisovatelku své autobiografie právě Monique, ale pro mě to nebylo to, co mě na knize zajímalo. Základní představu o tom, jak to s Evelyn ve skutečnosti je, jsem získala už v první polovině knihy. Takže proto druhá půlka pro mě už zas tak strhující nebyla a už jsem jen počítala kolik manželů ještě zbývá... Jenže pak posledních cca 100 stran, můj názor zase změnilo a příběhy toho jak Evelyn s postupujícím stářím ztrácela své blízké mě chytily za srdce a byl to pro mě vrchol knihy. Takže dávám plných 5 hvězdiček. Ten závěr ohledně Evelyn a Monique už snad ani nebyl nutný, ale vyloženě mě neurazil.
Knihu jsem četla v angličtině a určitě ji mohu doporučit tomu, kdo chce se čtením v originále začít, protože angličtina je relativně lehká.

19.04.2024 5 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Tak s touto knihou jsem se asi sekla - nejsem žádný velký čtenář romantasy knížek a ke knize mě dostal čistě ten obrovský hype, když kdosi ji snad přirovnal svým významem k novému Harry Potterovi! Přečetla jsem první kapitolu a knihu odkládám s poučením, že ne všemu, co je vychvalované do nebes, chci věnovat svůj drahocenný čas. Žánr nejvýstižněji popisuje asi hodnocení uvedené přímo na knize, které říká, že Čtvrté křídlo je jakýsi kříženec mezi Hunger games a Padesát odstínů. A těch padesát odstínů jsem tam úplně nečekala, když jsem si knihu objednávala. Žhavé scény mi obecně nevadí, ale musí dávat smysl. Tohle je ale za mě tak moc hloupé - těžko si představit, že když prvních 25 stran vypadalo takto, že by zbytek knihy byl najednou mnohem lepší. Pokud autorka byla schopná napsat toto a nepřišlo jí to mimo, tak v ní nemám další důvěru.

---SPOILER z první kapitoly :-)

Knihu mám v angličtině, takže bohužel můžu uvést citaci ze strany 21 mojí knihy pouze anglicky, do překladu se v tomto případě ani pouštět nechci :-)

Hlavní hrdinka zahlédne neznámého vojáka stojícího opodál, zatímco ji čeká za pár vteřin životu nebezpečený úkol. Následuje dlouhý odstavec popisující podrobně neskutečně mužný a dokonalý vzhled neznámého vojáka. Následovaný dalším odstavcem, kdy už by jistě někdo neváhal označit hlavní hrdinku jako nadrženou:
"Even the diagonal scar that bisects his left eyebrow and marks the top corner of his cheek only makes him hotter. Flaming hot. Scorching hot. Gets-you-into-trouble-and-you-like-it level of hot. Suddenly, I can´t remember exactly why Mira told me not to fuck around outside my year group."

To jsem opravdu jediná, které tohle přijde tak neskutečně hloupé? Proboha tohle je strana 21 z 561 celkových! Co se bude dít v knize dál, když jen jeden kraťoučký pohled na neznámeho chlapa v ní vyvolá tohle?!

Pokud by takhle popsala muže poté, co by autorka vybudovala nějakou jiskřivou, vášnivou atmosféru v odpovídající situaci, asi by to bylo ok, ale ona za pár vteřin poté bude plnit super náročný úkol vyžadující velké soustředění, úkol ze kterého je vystresovaná a bojí se ho! Úkol, který podle statistik přežije (doslova přežije) 15 %!!! zájemců o vstup do vojenské školy na pozici jezdce na dracích.


Je mi to líto, nikdy jsem dosud neodložila knihu po prvních pár stranách, ale teď a tady nemůžu jinak. Sice jsem se těšila aspoň na nějaké popisy draků, kteří jsou podle mnohých jediné, co na knize stojí za to, ale věnuji svůj čas raději jiné knize.

07.04.2024


Srdcerváči. Kniha 4 Srdcerváči. Kniha 4 Alice Oseman

Přečetla jsem během 2 dnů první čtyři díly, na které jsem narazila v knihovně. Závěrečný pátý díl budu muset nutně také někde sehnat :-) všechny čtyři díly byly skvělé, ale čtvrtý díl se mě líbil možná nejvíc. Téma homosexuality je tam upozaděno na úkor tématu problémů duševního zdraví. Toto téma mě obecně dlouhodobě zajímá, takže je jasné, že mám k němu blíž než k problematice LGBT, a musím říct, že to jak je to podané v tomto "krátkém" komiksu je bravurní. Tato série rozhodně stojí za přečtení!!!

06.04.2024 5 z 5


Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

Takže během 2 dnů jsem přečetla díly 1-4 a až někde narazím na poslední 5. díl rozhodně si ho nenechám ujít. Po přečtení prvního dílu jsem dala čtyři hvězdičky, ale zpětně jsem to opravila na pět, protože tahle série je opravdu až nečekaně skvělá. Určitě doporučuji číst postupně, protože díly na sebe dějově navazují. Každý další se mi líbil víc a víc. Hlavními postavami jsou dva sympatičtí kluci, kteří se do sebe zamilují, takže většina 1. - 3. dílu se točí hlavně kolem tématu homosexuality. 4. díl je trochu jiný - hlavním tématem je psychické zdraví, hlavně téma anorexie. Chvílemi jsem při čtení série měla pocit, že čtu spíše zábavnou formu letáčku, který má náctiletým předat základní informace o potenciálních problémech - něco jako školní preventivní beseda. A tento záměr knihy také rozhodně mají. ALE... to nemyslím jako výtku! Zpracované je to opravdu bravurní formou a rozhodně to stojí za přečtení, i když žádnou takovouto "pomoc" nepotřebujete. Je to hrozně milý příběh, pro všechny. A až budou moje děti trochu starší, myslím, že je na existenci těchto knih nějak nenápadně upozorním. A největší wow je pro mě objevení komiksové formy. Nikdy jsem žádný komiks nečetla, ale z tohoto jsem nadšená a ani si teď nedovedu představit, že by nějaká jiná literární forma pro takovéto téma byla lepší. Textu je podle mě i na komiks v knize dost málo, ale ty obrázky jsou geniální a řeknou víc než mnoho stran textu. Rozhodně mě to nalákalo pustit se do nějakého dalšího komiksu.

06.04.2024 5 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Za mě moc milá kniha. Hlavní hrdina mi svým způsobem po celou dobu hrozně připomínal Foresta Gumpa :-) Kniha vlastně nemá žádné extra dějové vyvrcholení, je to spíš popis jednoho školního roku patnáctiletého? kluka, přesto je to zajímavé čtení. Kniha mě nutila číst stále dál a závěrečný epilog mě dojal a rozbrečel. Knihu jsem četla v angličtině. Tím, že je psána formou dopisů, které píše hlavní hrdina neznámému adresátovi, angličtina v knize je celkem jednoduchá, protože neobsahuje typická knižní popisná slova. Takže je tato kniha vhodná do začátku čtení v originále.

05.04.2024 5 z 5


Selekce Selekce Kiera Cass

Píšu ohledně celé základní série, tzn. prvních třech knih (Selekce, Elita, První) - tyto 3 knihy tvoří jeden ucelený příběh a nedovedu si představ číst knihy samostatně nebo napřeskáčku, rozhodně tedy doporučuji začít prvním dílem. 4. a 5. díl (Dcera, Koruna) jsou volným pokračováním ze stejného prostředí, ale příběh se posune o mnoho let později, takže k základnímu příběhu z prvních 3 knih už nepatří. Série je primárně určená pro náctileté dívky, ale já jsem se k ní dostala teď, kdy už mi táhne na 40. Četla jsem ji v angličtině, která mimochodem není těžká, tak pokud si chcete vyzkoušet číst v originále, je tohle dobrá volba pro začátek. Co se týká děje, neměla jsem velká očekávání, věděla jsem, že jde v podstatě o dívčí román. O to více mě pak asi překvapilo, že děj v knize je celkem propracovaný, autorka vás nenechá se nudit a chcete číst dál. Děj rychle plyne a mnohokrát mě překvapil. Samozřejmě, to jak příběh dopadne, je celkem jasné už od začátku, ale ta cesta je rozhodně zajímavá :-) První díl je takový typický romantický příběh obsahující trochu hate-love romantiku a jakýsi milostný trojúhelník. Druhý díl je samozřejmě taky romantika jak vyšitá, ale mnohem víc jsem tam vnímala téma "politiky" - ale prosím slovo "politika" chápejte s ohledem na žánr a cílovou věkovou skupinu :-) Třetí díl je pak taková kombinace velké romantiky z prvního dílu a "politikaření" z druhého. Jako za mě rozhodně doporučuji a určitě se nemusíte bát přečíst i pokud už vám dávno není náct :-)

05.04.2024 5 z 5