Weekjournal Weekjournal komentáře u knih

☰ menu

Nalezení Nalezení Jiří Březina

Česká detektivka je nelehký žánr, pod záplavou kvalitní literatury ze severu musí být pro současné autory čím dál tím těžší k českému čtenáři proniknout. Ale Březinovi se to daří zatím u každé knihy, co od něj přečtu. Umí vás vtáhnout do děje tak, že vám stránky ubývají ani nevíte jak a vy se případu snažíte za každou cenu přijít na kloub. Co Březina umí, je napínat čtenáře skoro do samotného konce příběhu a pak ho postavit před úplně jiný závěr než čekal. To se děje i u Nalezení. Marně jsem si říkala, že tomu tentokrát přijdu na kloub, ale to zkrátka nejde. Zase jsem se podívala do slepé uličky :) Napětí, které graduje a twist v ději k závěru, to autorovi opravdu jde.
Baví mě i kombinace dvou vyšetřovatelů - soukromého očka Evy a kriminalisty Tomáše. Postavy spolu ladí a vztah mezi nimi má příjemnou dynamiku.
Konkrétně u Nalezení mě bavilo i zasazení do prostředí české vesničky, venkov obecně mě v českých detektivkách baví. Každému fandovi detektivek, který zatím váhal, doporučuji po Březinovi sáhnout.

25.09.2022 4 z 5


Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

Zahoďme předsudky, že by herec neměl spisovatelům fušovat do řemesla, víme přece, že už Tereza Ramba tohle vyvrátila a Jirka Mádl to svou prvotinou jen potvrzuje. Navíc je to i scénárista, takže úspěch zaručen.
Přitažlivost planety Krypton se vám bude líbit pokud víte co to byl xchat a někdy jste sklouzli k tomu, že vám virtuální svět byl milejší než ten skutečný. Nebo prostě když hledáte letní oddechovku, která vás potěší svou vyzrálostí, dějovými zvraty a připomenutím toho, že reálný svět je stejně lepším místem k životu.

18.06.2022 4 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

U autorky mě velmi baví dlouhé úvody a vykreslení prostředí a postav, které samotné vraždě předcházejí. Člověk zprvu ani nemá pocit, že čte detektivku, a pak je napjatý až do samotného konce. Je to bravurní česká detektivka, která je podle mě určená širokému spektru čtenářů, nejen milovníkům detektivních příběhů.

18.09.2020 5 z 5


40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Nejsympatičtější je, že po knize může sáhnout prakticky kdokoliv. Zaujme i toho, kdo nezvedl zadek z gauče a cestování neholduje. Není to primárně cestopis, jsou to portréty dobrých lidí, které můžeme potkat kdekoliv, jen stačí občas otevřít oči. Kniha je protkána specifickým humorem autora což všemu přidává na čtivosti.

14.11.2015 5 z 5