WaterLily WaterLily komentáře u knih

☰ menu

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Po přečtení velmi kladných recenzí a věhlasu, kterého kniha dosáhla, jsem se velmi natěšeně pustila do čtení - kniha mě však zklamala. Velmi kladně hodnotím zajímavý námět a autorčinu nesmírnou píli shromažďování informací včetně jejich pečlivého poskládání do příběhu. Líbilo se mi i vykreslení jednotlivých postav.
Forma psaní a prokousávání se dokumenty z archivů a záznamy StB mě však dost nudily. Když jsem se chýlila ke konci, pořád jsem čekala, že "něco přijde", nedostavilo se však nic a po zaklapnutí knihy mi hlavou prolétla pouze myšlenka... "A to má být vše?"
Dávám tři hvězdičky, neboť kniha je opravdu přepečlivě napsaná a jistě si najde své čtenáře, já se k ní však již nevrátím.

18.08.2016 3 z 5


Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Nevím, čím to je, že vždy, když sáhnu po knize s vysokým hodnocením, jsem nakonec zklamaná. Knihu jsem četla několik měsíců - rozjezd neuvěřitelně nudný, prvních 200 stran pro mě naprosté utrpení. Vše se dalo do pohybu až s Homerovým odjezdem ze St. Cloud's - pak příběh začal konečně nabírat nějaký spád.
Ačkoliv se zbytek knihy četl celkem dobře, děj mě moc neoslovil, přišlo mi, že postavy často jednají naprosto nesmyslně. Že bych s někým vyloženě sympatizovala se také říct nedá, Homera a Candy jsem měla celkem ráda, ovšem Homerovo "jasně" mě silně iritovalo a být jednou z postav, vrazím mu jednu daleko dřív než Wally. Candy u mě ztratila na hodnotách v momentě, kdy nebyla schopná říct, co vlastně chce a celých 15 let se to potom táhlo...
Abych knihu nezkritizovala úplně - líbilo se mi prostředí moštárny i popis sirotčince. Autorův výklad jak věci fungují, jak jde čas, co se v moštárně děje během roku, i jeho znalosti v oblasti gynekologie - obdivuji, vše moc pěkně popsáno a vysvětleno. Za to a za čtivou druhou polovinu knihy dávám ***.

29.07.2015 3 z 5


Mořský vlk Mořský vlk Jack London

Kniha je moc pěkná, děj měl spád, takže jsem se nenudila. Mám ráda Londonův barvitý popis situací a charakteristiky postav.
V první půli knihy se hlavní hrdina sžívá s lodí, námořníky a silnou osobností kapitána Vlka Larsena, druhá polovina začíná příchodem Maud. Obě části se mi líbily stejně, myslím, že se dobře doplňovaly a jedna bez druhé - to by nebylo ono.
V knize se dá najít spousta zajímavých myšlenek a opravdu stojí za přečtení.

30.10.2014 4 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Kniha mě zklamala. Spousta pasáží mě nudila a musela jsem se přemáhat k dalšímu čtení. Vzhledem k obsahu knihy, vysokému hodnocení a proslulosti autora jsem očekávala, že mě kniha uchvátí - bohužel se tak nestalo. Nevím, jestli dám Ecovi ještě šanci, spíš se k jeho knihám už nevrátím...

27.10.2014 2 z 5