Varan.Nilsky Varan.Nilsky komentáře u knih

☰ menu

Ve světě Rýbrcoula a hastrmanů / In der Welt von Rübezahl und den Wassermännern Ve světě Rýbrcoula a hastrmanů / In der Welt von Rübezahl und den Wassermännern Lucie Römer

Ano, kniha mohla být zpracována o něco lépe. Ano, vím že je určená pro děti, ale nějaký historický kontext na úvod nebo na závěr, pro dospělého (a vlastně i zvídavého dětského) čtenáře by neuškodil. Také překlad do němčiny byl místy nepovedený (ve většina případů bylo přídavné jméno český nesprávně přeloženo jako "tschechisch", správně by mělo být "böhmisch". Na druhou stranu, knížku lze získat zadarmo, stačí o ni požádat vydavatele, a také obecně cením jakoukoliv snahu o "obrození" této kulturní složky naší země, které jsme se po 2. sv. válce násilně zbavili. Koho tato tématika zajímá, doporučuji podobnou knihu Babička vypravuje / Großmutter erzählt z Orlických hor.

25.03.2023 4 z 5


Zavíráme! Zavíráme! Joseph Heller

Jako ostatní, ani ja se nemůžu ubránit srovnání s Hlavou XX, na kterou tato kniha volně navazuje. A musim říct, že zatímco první díl se četl jedním dechem, této knize občas dech dochází. V první knize byl Yo-Yo i přes množství vedlejších postav tím hlavním (anti)hrdinou, tady jsou hlavní hrdinové 3, a překvapivě prave Yossarianovy pasáže jsou spíše z nudnějšího soudku. Naopak pasáže dvou ostatních hrdinů, New Yorských židů Sammyho a Lewa, a vyprávění o jejich dětství, mladí, a příhodách z války i po válce jsou tím nejlepším z knihy. Surrealistické pasáže z “podsvětí” me naopak vyloženě iritovaly. Celkove hodnotim na 70 %.

25.01.2023 3 z 5


Vabank Vabank Michael Kocáb

Pro mě osobně zatím nejlepší kniha, kterou jsem kdy na téma Sametové revoluce četl. Kocába jsem předtím znal jen velice povrchně, ale díky této knize v mých očích velice stoupl. Zajímavá osoba, zajímavá doba a rozhodně zajímavá kniha.

19.11.2021 5 z 5


Být ovádem obce: Fragmenty ze života Zdeňka Pince Být ovádem obce: Fragmenty ze života Zdeňka Pince Jan Stern

Knížku jsem dostal před lety přímo od doc. Pince, a ještě se mi omlouval, že má natržený hřbet. V tom spěchu jsem si ani netihl říci o podpis. :) Dle mého názoru by to měla být povinná četba pro každého studenta FHS, umožňuje pochopit její duchovní základy skrze životní vyprávění otce zakladatele.

19.01.2021 5 z 5


Mukl Mukl Petra Čeřovská

Knížka se čte jedním dechem. O obsahu asi nemá smysl diskutovat. Tu dobu je třeba neustále připomínat.

19.01.2021 5 z 5


Následník trůnu Následník trůnu Ludwig Winder

Naprosto nenáročnou formou si čtenář udělá krásný obrázek o době i životě Franze Ferdinanda. Skvělá kniha, a navíc napsáná rodakem z Moravy.

27.12.2020 5 z 5


Život po životě / Úvahy o životě po životě / Světlo po životě Život po životě / Úvahy o životě po životě / Světlo po životě Raymond A. Moody

Ne úplně ctiva kniha a navíc si nejsem jist zda tomu věřit. Moje duchovní polovina říká věř tomu, moje racionální říká ze je to bullshit. Obrázek si každý musí udělat sám.

03.01.2020 4 z 5


Kdo se bojí Smrti? Kdo se bojí Smrti? Jan van Helsing (p)

Snůška žvástů nebo jedinečná možnost dozvědět se věci, které nás překračují? To už záleží na každém z nás k posouzení :)

29.03.2019 3 z 5


Fenomén Karel Kryl Fenomén Karel Kryl kolektiv autorů

Na knize je dost znát, že je to tak trochu "splácanina" různých autorů i žánrů. Ale cením si každé pocty tomuto geniálnímu umělci.

22.08.2018 4 z 5


Vinnetou, rudý gentleman VI. Vinnetou, rudý gentleman VI. Karel May

Z úcty k Mayovi a jeho ideálům dávám 4 hvězdy, ale knížka, stejně jako poslední sedmý díl působí trochu přitaženě za vlasy a s realitou už má pramálo společného.

01.09.2017 4 z 5


Cestou osudu a náhody Cestou osudu a náhody Roman Vehovský

Oba dva díly této knihy, ač vydané nedávno, popisují cestování na divoko, ještě ve starém stylu, tedy bez sociálních sítí a podobných nesmyslů. Cestování ve kterém šlo o cestu samu.

01.09.2017 5 z 5


Slavné příběhy Čtyřlístku: 1971-1974 Slavné příběhy Čtyřlístku: 1971-1974 Ljuba Štíplová

Pravděpodobně nejlepší období Čtyřlístku

01.09.2017 5 z 5