VanillaScent VanillaScent komentáře u knih

☰ menu

Úsporná kuchařka plná chutí Úsporná kuchařka plná chutí Barbora Charvátová

Kuchařka, která neurazí, ale ani nenadchne. Úsporné tipy mohou být inspirující, pak už je to ale mišmaš receptů, kde se mísí indická kuchyně se sladkým pečením a vařením masa v pomalém hrnci. Mnohé z výživových tipů (pod každým z receptů) jsou pak značně diskutabilní - na to, že se jedná o kuchařku z roku 2023, kdy už těch aktualizovaných výživových informací je k dispozici opravdu hodně (viz např. Margit Slimáková).

17.04.2024 3 z 5


10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze Tomáš Tyl

Vynikající kniha, která posune vaši finanční gramotnost o stupeň výš.

02.03.2024 5 z 5


Děti a pět jazyků lásky Děti a pět jazyků lásky Gary Chapman

Popis jednotlivých jazyků lásky byl přínosný, některé tipy (s výjimkou některých v kapitole o dárcích) na aktivity k posílení těchto jazyků také. Potom už jen záleží, ke kterému z výchovných směrů se čtenář kloní, protože toto určitě není kniha pro příznivce respektujícího rodičovství (viz kapitola o kázni a káznění, přístup k pochvalám, trestům a odměnám, a celkové vyznění knihy, kde se často pracuje s pojmem autorita).

Knihu jsem četla hned po Výchově bez poražených a Nenásilné komunikaci a přiznám se, že ač autor v knize mluví často o lásce, tak láskyplněji a lidštěji na mě víc působily výše zmíněné dvě knihy.

24.08.2023 2 z 5


Umění nemoci Umění nemoci Jan Vojáček

Kniha, do které ještě musím dozrát. Úvodní část může působit až příliš abstraktně a neuchopitelně, pokud se člověk nedostal na určitou úroveň vědomí, kdy autorovy myšlenky plně docení. Jak píše autor, Umění nemoci je potřeba brát v kontextu jeho předchozích dvou knih a nechat na sebe obsažené myšlenky působit.

Každopádně je velmi dobře, že v Česku někdo přináší tento celostní pohled na nemoc/zdraví.

24.08.2023 3 z 5


Polibek kobry Polibek kobry Barbora Hu

Komplexní čtení - obsahem i formou. Knížka, ke které je potřeba si vyhradit čas a správné rozpoložení, aby všechny myšlenky a podněty zapadly, tam kam mají. Spousta informací a odkazů, které můžou čtenáři ukázat další cesty. Komplexní myšlenky autorky se mísí s jejím čtenářsky ne zcela přístupným jazykem, kdy se poetické vyjadřování prolíná s akademickou terminologií, což činí některé pasáže velmi těžce stravitelné, a to až do té míry, že se vkrádá myšlenka, jestli by méně akademičnosti a výrazové složitosti (mohlo by být zajímavé spočítat, kolikrát se v knize objevilo slovo pole) knize neprospělo více. Přesto je to kniha, ke které se určitě budu chtít vracet.

11.08.2023 4 z 5


Duše objevitelů pólu - Jak nás přežití učí porozumět životu Duše objevitelů pólu - Jak nás přežití učí porozumět životu Erling Kagge

Moc milé čtení podpořené vyvedeným grafickým zpracováním (obal knihy, arktické fotky mezi jednotlivými kapitolami). Na začátku mně chvilku trvalo si zvyknout na autorův styl psaní, pak už jsem se ale těšila na každou další kapitolu a na další podnět k zamyšlení. Autorovy myšlenky samy o sobě nebyly až tak objevné, ale v kombinaci s fotkami hezky pohladily po duši.

04.08.2023 4 z 5


Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví Ivana Stenzlová

Vizuálně moc hezky zpracovaná kniha plná podnětů ke změně / revizi / rozšíření stravovacích návyků. Teoretický úvod plus zajímavé recepty. Záleží, co si z toho kdo vezme; jako inspirace ale určitě fajn. Na konci seznam knih o zdraví a zdravém vaření, který mně naznačil nové cesty, po kterých je možné se vydat.

17.05.2023 5 z 5


Osm hor Osm hor Paolo Cognetti

Knížka o otcích a synech. O celoživotní lásce k horám. O ryzím mužském přátelství, které nepotřebuje mnoha slov. O těch, kteří přicházejí a odcházejí, a těch, kteří zůstávají. O hledání svého místa na světě, kdy jednomu stačí jedna hora, aby jej našel, zatímco ten druhý jich musí slézt osm.

Film jsem viděla dřív, než jsem se v knihovně dostala ke knížce. Moc hezky se spolu doplňují. Film dodává vizuál majestátním Alpám a Himalájím a zároveň poetický hudební podkres příběhu, který se pomalu a bez velkých podrobností rozvíjí. Knížka zase přináší detaily, které byly ve filmu jen naznačeny nebo nebyly vůbec vyřčeny. Potěšilo lepší seznámení se s matkami hrdinů a také s jedním tragickým rodinným příběhem, který vysvětloval mnohé.

Možná je pravda, jak tvrdila máma, že každý má v horách svoji nejoblíbenější výšku, krajinu, která se mu podobá a kde se cítí dobře.

17.05.2023 5 z 5


52 změn 52 změn Leo Babauta

Klasická seberozvojová kniha. Její výhodou však je, že neobsahuje až tolik vaty okolo a že přímo nabízí konkrétní úkoly. Úkoly samy o sobě nejsou až tolik objevné - jak už bylo zmíněno níže, většinu podnětů budete znát z jiných seberozvojových zdrojů. Knihu lze ale pojmout jako pracovní sešit - vybrat si několik změn, které jsou pro vás v daný moment relevantní, a po jejich zvládnutí se přesunout k jiným úkolům. Všech 52 změn během 52 týdnů je samozřejmě nereálných a navíc v rozporu s autorovým minimalistickým zaměřením.

17.05.2023 2 z 5


Logoterapie v životním cyklu Logoterapie v životním cyklu Martina Kosová

Určitě velmi podnětná kniha ve formě příspěvků několika autorů k jednotlivým lidským životním obdobím. Spíše než o ucelený text se jedná o soubor úvah na dané životní téma, což zpočátku trochu ruší, ale později to má své kouzlo. Nejvíce mě oslovily příspěvky týkající se stáří a umírání.

Knize by ale neuškodila lepší redakční úprava. V batolecím období chybí v kapitole 2.6 slibované shrnutí základních symptomů, že vývoj dítěte neprobíhá optimálním způsobem. Dále se napříč knihou vyskytují nesrovnalosti v citacích, kdy citace v textu neodpovídá seznamu literatury na konci příspěvku.

17.05.2023 4 z 5