ULtraAktuar ULtraAktuar komentáře u knih

☰ menu

Alef, bet, teď! Alef, bet, teď! Alžběta Glancová

Kazdé jedno písmenko hebrejského písma, obrázek k němu a slovo s ním.
Spíš slovník než slabikář.

12.04.2024


Bratři Lví srdce Bratři Lví srdce Astrid Lindgren

(SPOILER) Knihu jsem četl až jako dospělý, kdy možná unaven životem střídám dětské knihy s knihami pro mládež.
Od samého začátku jsem váhal, má-li se příběh brát doslova, nebo je-li to jen závěrečné snění Karla před smrtí, představa toho, co by rád prožil, kdyby to bylo možné. A závěr mě přesvědčil, že to bylo opravdu jen snění, protože kdyby ne, oba bratři by "nezemřeli podruhé". Jonatán zemřel a Karel také, jen si před svojí smrtí vybájil příběh, ve kterém je zdravý a se svým bratrem. Děsně smutné.
Pak jsem si o knize četl na internetu a zjistil, že ji doprovázely kontroverse, nebyla vydávána. Nepřekvapuje mě to, i když si myslím, že vydávána být měla.
Následně jsem si přečetl všechny komentáře zde. Hodně mě překvapil jeden, ve kterém se píše o autorském komentáři AL (který v mé knize nebyl) - přesně tak jsem to vnímal! A i proto nemohu souhlasit se všemi, kdo se podivují "závěrečné sebevraždě" - jinak to prostě skončit nemohlo, než že se Karel zbavil strachu ze smrti.
A trochu se podivuji těm, kteří nadhazují, že v jejich dětství możná kniha nevyšla - není těžké zjistit si datum prvního vydání.
*****
Velice, velice hezké.

07.04.2024 5 z 5


Setkání v Jeruzalémě - Láska v době terorismu Setkání v Jeruzalémě - Láska v době terorismu Manfred Theisen

(SPOILER) Naprosto špatná kniha. Předpokládám, že autor jako fanoušek palestinských Arabů se pokusil napsat text, který lidem, kteří o problematice nic nevědí, "otevře oči" a přidají se na jeho stranu.
Příběh dvou patrně teenegerů, kteř se spolu na třetím rande vyspali, aby ke čtvrtému už nedošlo, obsahuje snad všechna blízkovýchodní klišé, nesmyslná vyvažování a více či méně zjevnou manipulaci. Asi nejvíce na mě zapůsobilo, když sebevražedná teroristka zabije dvě děti, armáda jejím příbuzným strhne dům a autor se "zamýšlí" nad řetězem násilí - - odplata - násilí - ... a popisuje zoufalství příbuzných té (sebe)vražednice při pohledu na bourání domu, aniž by jen zmínil, že jim bude vyplacena odměna, za kterou si postaví dům nový.
"Pěkný" je i závěrečný slovníček, který vysvětluje, kdo to byl Arafat a kdo Šaron, a při srovnání těchto dvou je první mnohem větší sympaťák.
Překladu pak lze vytknout, že mnohá jména přepisuje z angličtiny, přestože mají ustálenou českou transliteraci Dženín, Sharon, ...)

29.03.2024 odpad!


Bez doprovodu bubnů Bez doprovodu bubnů Hester Burton

Moc pěkná kniha. Jen lituji, že jsem ji nečetl v době, kdy jsme na ZŠ probírali období "rozbíjení strojů". Kniha by mi dala víc, než učebnice s výkladem dohromady.
Jako bonus jsem zjistil, že Van Diemennova země je Tasmánie.
Jedna z nejlepších KODovek, které jsem četl.

18.03.2024 5 z 5


Král polí Král polí Isaac Bashevis Singer

Hezká kniha.

08.03.2024


Vinnetou - Rudý gentleman Vinnetou - Rudý gentleman Karel May

Jako kluka mě zklamalo, že knihy byly odlišné od filmů. Ale i tak jsem si je užil. A toto nové vydání koupil synovi.

08.03.2024


Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

Má nejoblíbenější verneovka. Dobrodružství, tajemno, poučování v únosné míře. Nostalgie, protože to byla první kniha od Verna. A vzpomínám na film/seriál s Omarem Sharifem v hlavní roli.

18.01.2024


Ještě žijí... Ještě žijí... Jiří Volf

Knihu jsem dostal kdysi v dětství a "četl" zejména barevné obrázky. Dodnes ji mám na čestném místě, podepsanou neumělým rukopisem s přídavkem "3. A".

18.01.2024


Teplo zhaslého plamene Teplo zhaslého plamene František Gellner

Kniha mě provázela celou vysokou školu, no, možná od druháku, nejsem si jist, kdy jsem ji objevil.

18.01.2024 5 z 5


Líbej mě ještě, cizinče! Líbej mě ještě, cizinče! Daphne du Maurier

Nečtenou knihu jsem našel u vlaku. Po přečtení jsem nadšený, zejména titulní povídka, i když s trochu předvídatelným koncem, se mi líbila nejvíce, naopak Monte Verita na mě byla až příliš fantastická.

18.01.2024 5 z 5


Třináctery hodiny Třináctery hodiny James Thurber

Autor byl určitě matematik. A překlad nemá chybu.

18.01.2024 5 z 5


Jako Robinson nemůžeme žít Jako Robinson nemůžeme žít Hans Bentzien

Tuto knihu jsem jako malý dostal k Vánocům. Později se máma přiznala, že ji v knihkupectví ani neotevřela a vybírala jen podle obálky.
Knihu jsem nedočetl, přišla mi "divná", těšil jsem se na dobrodružné vyprávění. A když jsem později zjistil, co je vlastně zač, už jsem se k ní nevrátil.

02.11.2022


Ráj domova Ráj domova Jan Čarek

Velmi krásná kniha, kterou jsem našel na nádraží... Překvapilo mne, že zde je uvedena s jiným datem prvního vydání.
Některé básničky jsou kouzelným svědectvím doby a výčitkou nad dnešní rozežraností: ...Varhany - varhany, jedly jste už banány? Ach, ty bychom taky chtěly, ty jsme ještě neviděly.

21.09.2022 5 z 5


Doznání Doznání Artur London

Prostě komunisté likvidovali komunisty. Stejně dobře mohli tito mučit a vraždit Gottwalda a pár dalších a Kryl by nezpíval o Gottwaldovo vnucích, nýbrž Slánského.

12.08.2022


Kdo je kdo v Bibli Kdo je kdo v Bibli Peter Calvocoressi

Slovník příjemného formátu, spíše pro první seznámení s danými osobami než pro nějaké hlubší porozumění.

12.08.2022


Geometrická rapsódie Geometrická rapsódie Karl Levitin

Zajímavé povídání o geometrii s geniálními obrázky Eschera. Nejprve jsem prohlížel a prohlížel a prohlížel, teď spíše náhodně otevírám a čtu a čtu...

12.08.2022


Matematika náhody Matematika náhody Jiří Anděl

Koupil jsem si čtvrté vydání z roku 2020 a musím říci, že mě profesor Anděl opět nezklamal. Nádherné řešené příklady, přístupné i lidem s minimem matematických znalostí (důkazy lze přeskočit) - některé zprofanované (aplikace náhodného výběru s vracením, například), jiné poměrně originální (schválně, kolik smíšených dvojlůžkových pokojů by mělo být na koleji, pokud tam studuje X bělochů a Y černochů a jsou na pokoje ubytováváni náhodně?).

12.08.2022 5 z 5


Matematická ekonomie Matematická ekonomie Roy George Douglas Allen

Náhodně zakoupená v roce 1990 a sloužící dodnes.

15.04.2022


Lineární metody statistické indukce a jejich aplikace Lineární metody statistické indukce a jejich aplikace Radhakrishna Calyampudi Rao

Velmi pěkná kniha, kde se člověk dočte všechno, co potřebuje znát o matematické statistice.

15.04.2022 5 z 5


Matematická statistika Matematická statistika Jiří Anděl

(SPOILER) Nejlepší kniha o statistice, se kterou jsem se setkal. Díky ní jsem dostal pár jedniček na MFF a dodnes se do ní příležitostně dívám.
Obsahuje spoustu definic, vět a důkazů, tabulek a dalšího.

14.04.2022