TooLe TooLe komentáře u knih

☰ menu

Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

(SPOILER) Společenstvo Prstenu je příběh ze Středozemě, první díl trilogie. Na tuto knihu navazují knížky: Dvě věže a Návrat krále. Příběh mě zaujal od úplného začátku a za celou dobu co jsem to četl, tak jsem se nenudil. Hlavní postavou je hobit Frodo. Frodo dostal prsten jako dárek od Bilba, který ho našel na skalách. Prsten se chce dostat nazpátek ke svému pánovi Sarumanovi, ze kterého zbyl jen silný duch. A už začíná celý příběh. Cesty jsou nebezpečné a skupina utíká před nebezpečnými černými jezdci a zároveň později před skřety aj., kteří chtějí získat a ovládnout prsten. Moc toho prozradit nechci, knížka ode mě dostáva 5/5. Knížka je i ve krácené verzi, tato kniha měla 430 stran. Ze začátku jsem si ale myslel, že 430 stran je hrozně moc. Možná vzládnu dočíst celou trilogii, protože mám chuť dozvědět se konec příběhu. Příběh patří do kategorie fantasy.

03.04.2022 5 z 5


Erik Erik Terry Pratchett

(SPOILER) Erik je oddechová nenáročná knížka, další díl mé oblíbené série o Zeměploše. Knížka je ze žánru fantasy.
Erik je démon, který chce splnit 3 přání: Stát se vládcem světa, získat lásku nejkrásnější ženy a být nesmrtelný. Tento démon si vyvolal místo poslušného sluhy čaroděje Mrakoplaše ze Zeměplochy. Mrakoplaš je asi nejneschopnější čaroděj neviditelné univerzity. Mrakoplaše doprovází ať chce nebo nechce chodící truhlička Zavazadlo a způsobuje ještě větší zmatky než její samotný pán.
Mrakoplaš, Erik a Zavazadlo se dostanou do záhrobí, popletou hlasu tvořiteli světa a díky jejich nemožnému čarování, vtipům a neohravaností způsobí rozsáhlé chyby ve tvoření světa, zničí část pekelného oddělení a způsobí ještě větší chaos v záhrobí, než si sám Hádes dovede představit.
Erik je nakonec rád, že setkání a putování s Mrakonošem přežil a upustím od dalších přání. I pán Smrt by chtěl konečně Mrakoplaše dostat, ale zase se mu to nepodařilo.
V knize jsou vtipné situace, které jsou ještě vtipnější díky mluvě démona. Je to psáno jednodušše, bez komplikovaných zápletek. Běžné situace díky vtipu a působení neohrabanosti Mrakoplaše působí ještě vtipněji.

10.10.2021


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Knížku jsem přečetl na doporučení mámy a pak jsem viděl i film. Knížka je psaná ve stylu první republiky, kdy se lidi oslovolali ještě pane předsedo, paní starostová. Bylo taky zvykem mít v domácnosti sluhu.
V tomto příběhu je sluha jménem Saturnin. Jeho věk nevím, ale byl fyzicky dost zdatný. Saturnin vypráví neuvěřitelné příběhy, jako že je jeho pán – Jiří Oulický lovec divoké zvěře , že bydlí na hausbotu, atd. A nakonec ho i na hasbot přestěhoval. Dokonce jeho příběhům uvěřili v ZOO a chtěli po Jiřím Oulickým, aby chytil uběhnutého lva. Naštěstí ho sami chovanci chytili.
Nejvíce se mi líbilo, jak Saturnin vtipně a srandovně pronásledoval soka p. Oulického, kluka Miloše.
Je to psané formou jednoduchou, ale některé věci byly lepší na vysvětlení ve filmu . Pro mě to bylo celkem fajn a rychlé čtení. Některé situace , jako například házení koblih v kavárně, v dnešní době by asi nikdo nebral jako vtip.

02.05.2021 4 z 5


Hvězdná pěchota Hvězdná pěchota Robert A. Heinlein

Hvězdná pěchota je další výtvor Roberta Heinleina.
Jedná se o armádní sci-fi knížku, kde se plno právní občan bere jako voják armády.
Heinlein v knížce ukazuje, že většina lidí nechce sloužit armádě a radši chtějí mít peníze. Zatímco ti co jdou do armády, tak to berou jako čest a společnost je odměňuje tím že jim dá právo volit. Občan má tedy pro společnost velký význam , paradoxem knížky je však fakt, že pro armádu má lidský život cenu jen pár centů. V jednom momentu, kdy vyslali vojáky do boje, tak jim řekli : "hlavně se vraťte ten váš oblek stojí 2 miliony a když k tomu přičteme 5 centů, již stojí váš život, dostaneme celkem zajímavou sumu". Sloužení armádě však bylo dobrovolné.
V knížce je akce a dost vtipů. Nikdy jsem se u čtení nenudil. Příběh je popisován první osobou hlavního hrdiny Juanem Ricem a je psána čtivou formou (lehce se mi četla) . Knížka se mi líbila, sci-fi mě vždycky zajímalo a tato knížka mě nezklamala. Tato knížka byla tak zajímavá, že jí zfilmovali. Doporučuji lidem co mají rádi sci-fi.

04.03.2021 3 z 5


Ľahká fantastika Ľahká fantastika Terry Pratchett

(SPOILER) Knížka mě bavila. Je to pokračování prvního dílu.

Na Zeměploše bydlí černokněžník Mrakoplaš. Zeměplochu nese na hřbetě želva Velká A*Tunin a podpírají ji 4 sloni.
Dvoukvítko jde na neviditelnou univerzitu magických umění studovat a cestou potkal Mrakoplaše. Ten je zbabělý černokněžník 4. řádu a na univerzitě chce prozkoumat magickou knihu.
Podaří se jim i spadnout přes nekonečno k pirátům, naštvat barbary a přechytračit Smrťáka
Když začali prohlížet obrázkovou magickou knihu, snědlo ji chodící zavazadlo Dvojkvítka. Tak už se nikdo nedoví, co je na konci zeměplochy.

20.12.2020 3 z 5