tomasD5Wj tomasD5Wj komentáře u knih

☰ menu

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

2+4 se mi zdály nejslabší. Jsem velký fanda, ale tady jsou díry v ději a chyby v chování/reakcích postav. Vzhledem k světu, který autorka vytvořila, je ale pochopitelné, že se mouchy najdou, a hlavně, když to čte člověk několikrát, jako já, snadno si pak chyb všimne. Z knihovny ale nikdy neodstraním, jen bodík dolů oproti ostatním
PS: A souhlasím s LunaL. Krásné jsou v originále, ten jsem bodoval. Za překlad bych bohužel bod strhnul

25.04.2024 4 z 5


Nekonečný příběh Nekonečný příběh Michael Ende

Byl to pokus. Sázka do loterie jestli to děti chytne (6+8) a sebralo nás to všechny tři.
První půle byla zfilmovaná, druhá pro mě neznámá, a přitom největší hitovka. Stále jsme o ději debatovali, rozvíjeli jej, hledali krásy v příbězích, logiku děje. Ne proto, že by nechápali, o co jde, a musel bych jim vše znovu a znovu popisovat, ale kvůli té krásné hře s fantazií, která bohužel často protáhla večerku :) Nic proti české Babičce, ale tohle by měla být povinná školní četba.

25.04.2024 5 z 5


Vyděděnci Vyděděnci John Flanagan

Pecka!
Pokud to srovnám s Hraničářovým učněm, tak tohle dílo u nás vyhrálo, a to především kvůli té partě dětí, soutěžím a nepředvídatelnému ději. To je něco co musím ocenit. No a konec…paráda :)

25.04.2024 5 z 5


Stručná historie času Stručná historie času Stephen W. Hawking (p)

Zážitek. První půle je snadno uchopitelná, ve druhé už jsem si musel občas zagooglit. Ale souhlasím, že by nebo špatně aktualizovat.

25.04.2024 5 z 5


Písečníci a bludný asteroid Písečníci a bludný asteroid Václav Dvořák

Nerad píši špatně, místo v knihovně tento svazek má, už kvůli tématu vesmíru, ale ta sláva není zasloužená. Velká bublina. Čteme s dětmi mnoooho knížek a mám pocit, že už vím co čekat. Prvních snad 50 stran bylo utrpení. Myšlenka dětí pracujících v dole a nekonečné bloudění... Vše se rozjelo až ve vesmíru, kde bylo mnoho hezkých nápadů, mělo to tah na bránu, samá akce. Ani mi nevadí podobnost s HP, a že ji bylo hodně. Spíše mi vadilo..., jak to říct,...autor si asi řekl, že čím méně toho napíše, tím tomu přidá na zajímavosti, ale jen si ulehčil od práce s omáčkou. Děti nemají rády popisy ve stylu Pána prstenu, ale tu mi přišlo, že nebylo popsané skoro nic. Kluci se stále ptali a já nevěděl, co tím autor zamýšlel, jak co vypadá, jak to popsat. I slovník byl zvolen nevhodně, a to máme dobrou slovní zásobu. Nečetlo se mi to proto dobře (když to srovnám třeba s knihou Nekonečný příběh, starou jak Metuzalém, kde to šlo jak po másle). No a pak to zabil ten konec :( Člověk se nedozvěděl skoro nic. Jen velká past na čtenáře, aby koupili další knihu, a to my určitě nebudeme. Vzalo to další bod dolů za marketingový tah :( Možná jen srovnání s lepšími kusy, možná jen velké očekávání, ale za nás žádná sláva.

25.04.2024 3 z 5